Prajitura Amandina (2)

marți, 8 februarie 2011

Am mai facut de multe ori aceasta prajitura, e foarte usor de facut si nu necesita multa...piguleala. :)) De aceasta data am vrut neaparat sa incerc glazura propusa de Gabi. Voiam sa vad daca se face chiar atat de usor pe cat zice ea, caci mie mi se parea fooooarte greu.

Chiar daca prajitura asta am mancat-o impreuna cu nepotica Stefania (si cu mama Stefaniei, evident! :)) ) aceasta postare o dedic surorii mele care astazi implineste o varsta frumoasa. O varsta care pentru ea inseamna ca imbatraneste :)) dar care eu mi-as mai dori sa o am. :)))

 Blat:

6 oua
6 linguri zahar
3 linguri ulei
30 g cacao
6 linguri faina
esenta de rom
1 praf de copt

Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma tare cu zaharul si un praf de sare, ca la bezea. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si esenta. Se toarna totul peste albusul batut, apoi se pun cacaoa si faina amestecata cu praful de copt. Se omogenizeaza amestecand usor.

Compozitia se toarna intr-o tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu in jur de 25-30 de minute. Se face testul cu scobitoarea. Se scoate pe un gratar, se lasa la racit apoi se taie in 2.

Pentru crema:

250 g unt
200 g zahar
4 linguri cacao
2 galbenusuri
esenta de rom

Se topeste untul partial, sa mai ramana bucati netopite. Se mixeaza pana se raceste si se leaga din nou, obtinand o crema fina si pufoasa. Se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana acesta se topeste. Adaugam cacaoa, galbenusurile unul cate unul mixand bine dupa fiecare, iar la sfarsit aromam dupa gust cu esenta de rom.

Sirop:

50 g zahar
1 plic cappucino cu rom
~100 ml apa

Apa se fierbe cateva minute cu zaharul. Se da deoparte, se adauga praful de cappucino si se omogenizeaza. Se lasa la racit.

Pentru fondant:

250 g zahar
75 ml apa
50 g miere
150 g ciocolata menaj

Apa si zaharul se pun la fiert. Se fierbe pana siropul capata consistenta. Se adauga mierea si se mai fierbe cateva minute. Intr-o ceasca punem putina apa rece si cu lingura picuram din siropul fierbinte. Daca siropul se imprastie mai trebuie fiert, daca picatura ramane ca o perluta in ceasca este gata. Transferam vasul intr-un alt vas cu apa rece si cu o lingura de lemn amestecam in sirop pana se albeste, dupa care adaugam ciocolata rupta bucatele.

Data pe razatoarea cu ochiuri mari se va topi si omogeniza mai bine. As recomanda mai degraba sa folositi o ciocolata amaruie de calitate, cea de menaj pe care am folosit-o acum nu mi-a placut cum s-a comportat la topit.

Oprim 2 linguri de crema, ce le vom folosi la ornat, restul o punem intre cele 2 blaturi racite si insiropate. Dam putin la rece sa se intareasca crema, apoi cu un cutit bine ascutit o portionam, dupa dorinta.

Pe fiecare prajitura turnam cate o lingura de fondant, lasam putin sa se intareasca, apoi ornam cu moate de crema.

Fondantul se va intari in timp ce prajitura sta la rece, astfel ca il vom pune din nou pe foc si il incalzim pana se fluidizeaza.

Share This Post

39 de comentarii:

  1. vaaai, ce-mi faci!!!!
    nimic bun nu am in casa (decat doua eugenii :))) )si tu pui prajitura mea preferata?
    gata, nu mai esti "pretena" mea :(

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani surioarei tale!Si eu am doua mai mici ca mine care se tot plang de varsta:)))
    Delicioasa prajitura!Miha poze din ce in ce mai reusite pe blogul tau!

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumoase ti-au iesit si cred ca sunt bune rau!
    Eu fondantul il bat cu mixerul, merge mai repede si pun putina apa fierbinte pt a-l fluidiza, chiar nu e greu de facut!

    RăspundețiȘtergere
  4. La Multi Ani!!!! surorii tale
    Delicioasa prajitura

    RăspundețiȘtergere
  5. Miha, ce amandina delicioasa! Oricum tu faci niste prajituri care ma lasa cu pofta in gat, dar de data asta chiar mi-ai dat o idee de dulce pe care as vrea sa-l refac, nostalgica dupa perioada tineretilor mele! Sanate multa si numai bucurii surioarei tale!

    RăspundețiȘtergere
  6. Vreau şi eu câteva moţate de astea. *drools*

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce pofta mi-ai facut de amandine...si arata atat de bine. Esti grozava ! La multi ani surioarei tale dragi!

    RăspundețiȘtergere
  8. Cea mai buna pjitura. Oricat as manca tot nu m-as satura.

    RăspundețiȘtergere
  9. Sa-ti traiasca surioara! Prajitura arata foarte bine!

    RăspundețiȘtergere
  10. Amandina este "imaginea" categoriei mele de prajituri, dar acum mi-am dat seama ca eu nici macar n-am postat-o :) Imi place la nebunie, mai ales ca nu este multa piguleala :D Poza ta (cu amandina) ma va bantui toata noaptea :P

    RăspundețiȘtergere
  11. Arata nemaipomenit ca tot ce faci tu de altfel...si toate retele care le-am incercat de pe blogul tau mi-au iesit bune si ciocolatoase :D ca noi...
    Dar am o intrebare de ce nu-ti mai apar actualizarile blogului tau pe site-ul gustosro?
    La multi ani surioarei!!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Gabi, eu am terminat amandinele de mancat. Sper ca si tie ti-a trecut supararea. :)))

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumesc Claudia. Si de urari si de aprecieri. :* :* :*

    RăspundețiȘtergere
  14. Livia, sa stii ca am fost surprinsa de cat de repede se face. Nu stiu de ce aveam impresia ca e tare greu de facut. Multam de pontul cu apa fierbinte. :* :*

    RăspundețiȘtergere
  15. Multumesc din suflet Elena! Laudele venite din partea ta ma onoreaza. :) :*

    RăspundețiȘtergere
  16. Ionixule, cate poftesti draga, cate poftesti. Promit sa nu-ti dau peste mana sau ghionturi pe sub masa. :))))

    RăspundețiȘtergere
  17. Lia, multumesc mult de urari si aprecieri. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  18. Mino, o tava ti-ar fi de ajuns? :)))

    RăspundețiȘtergere
  19. Robert, ai postat reteta intre timp? Ia sa ma duc sa te verific. :)))
    Poftele ti-au trecut?

    RăspundețiȘtergere
  20. Viviana, ma bucur mult ca facem parte din aceeasi gasca, cea a ciocolatosilor. :))

    Nu stiu sa-ti raspund la intrebarea legata de gustos.ro Cu siguranta e ceva de la ei...independent de mine.

    RăspundețiȘtergere
  21. :)) Nu mi-au trecut deloc poftele, Miha... Dovada faptul ca am revenit sa mai arunc o privire acum, tot inainte de culcare. N-am postat inca reteta pentru ca nu i-am facut suficiente poze, pe atunci nici nu-mi trecea prin cap sa-mi fac blog :) Dar nu-ti mai pierde timpul citind-o vreodata pe-a mea, eu sunt de parere ca atunci cand ai o reteta buna n-are rost sa mai cauti alta ;)

    RăspundețiȘtergere
  22. Foarte interesant blog, ma ajuta mereu, multumesccccccccc:)))

    RăspundețiȘtergere
  23. Robert, sa stii ca inca sunt cu ochii pe tine. :)))

    RăspundețiȘtergere
  24. Anonim, daca sunt de ajutor, nu pot decat sa ma bucur. Si eu multumesc! :)

    RăspundețiȘtergere
  25. Am să-i pregătesc asta prietenului meu pentru că se apropie aniversarea noastră de 2 ani şi este o opertunitate mai ales că adora ciocolata.

    RăspundețiȘtergere
  26. La multi ani fericiti, va urez si eu anticipat. Foarte buna prajitura ai ales ales pentru aniversare.
    Poti incerca si sub forma de tort pentru un aer si mai festiv. Uite reteta, aici: http://dulciurifeldefel.blogspot.com/2010/11/tort-amandina.html

    RăspundețiȘtergere
  27. Prajitura AMANDINA este preferata mea.Locuiesc in Spania din 1996,si cand o prietená din Madrid mi-a zis ca vine pe la mine,m-a intrebat:ce sa iti aduc?i-am raspuns:20 de prajituri amandine.Si imi zice:credeam ca ceri lucruri mai serioase,nu dulciuri.Dar am preferat 20 de amandine decat un cadou pe care mi-l puteam cumpara din orice magazin.Ea era o norocoasá,in sensul ca in orasul ei era o cofetarie romaneascá,unde locuiesc eu nu existá.Acum,multumitá faptului ca am descoperit reteta de AMANDINA,o voi prepara personal,in fiecare saptamaná.Cand am fost in tará in concediu,primul lucru pe care i l-am zis fratelui meu a fost:ia 100 de euros,schimba-i si cumpara 30 de AMANDINE.A facut niste ochi cat cepele.Se mira probabil ce voi face cu atat de multe prajituri AMANDINE.Nu stia ca AMANDINA e prajitura mea preferatá.Sunt fericitá ca am gasit reteta,va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  28. Rodica, ma bucur tare mult ca te-am putut face fericita cu aceasta reteta. E o prajitura foarte buna si da, seamana cu cea de la cofetarie.

    Iti doresc spor la treaba si pofta buna! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  29. Buna, Mihaela!
    Am mancat de la cineva o parjitura foarte buna, cu crema de iaurt in care pusese si banane, ffff.delicioasa.M-a incantat foarte mult ca si lui Luca, baietelul meu de 8 ani i-a placut foarte mult.Inainte imi placea foarte mult sa fac prajituri si chiar imi ieseau.De cand s-a facut Luca mai maricel,am constatat ca nu-i prea plac prajiturile de casa si ca prefera prostii cumparate :( , asa ca am incetat sa-i mai fac.
    Cautand reteta prajiturii cu crema de iaurt, am dat de blog-ul tau si am visat toata noaptea Amandine.De mult timp caut reteta asta si nu-mi vine sa cred ca am gasit-o!
    Am vazut ca ai cateva retete care sper sa fie si pe placul lui Luca.
    Promit sa le incerc!
    O intrebare: cum masori 50g miere ? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  30. Beatrice, mierea care o am eu este groasa, inspre zaharisita. 50 g inseamna 1 lingura.

    Ma bucur tare mult ca ti-a placut ce ai gasit pe aici, te mai astept cu drag si altadata. Te inteleg foarte bine cand spui de pui mofturos...si ai mei sunt la fel. :( Dar eu insist sa le fac in continuare... :))

    Sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere
  31. Miha, m-am tinut de cuvant si am facut prajitura.Mi-a iesit super! Este foarte gustoasa si s-a mancat repede.Surpriza! I-a placut si lui Luca!Mi-a spus ca cel mai mult ii place glazura si ca ar vrea o prajitura numai din glazura :) Trebuie sa-ti marturisesc ca m-am cam speriat cand am pus cacaoa in aluat, ca mi-a scazut aluatul la jumatate.Plus de asta cred ca imi trebuie o tava ceva mai mica.Oricum a fost o portiune f.mica de blat unde nu am putut sa-l tai pe jumate, dar am reparat-o la asamblat.Referitor la crema, data viitoare cred ca pun zahar pudra,sau il rasnesc un pic sa se topeasca mai repede.Oricum, este foarte fina si foarte gustoasa.
    Sunt foarte incantata ca am reusit sa fac o asa prajitura gustoasa si iti multumesc mult pentru toate retetele si sfaturile tale bune si iti urez CRACIUN FERICIT alaturi de cei dragi!

    RăspundețiȘtergere
  32. Beatrice, pontul asta cu zaharul rasnit l-am primit si eu de curand de la cineva si l-am adoptat si eu. Merge mult mai bine si mai repede.

    Pentru a evita sa se lase blatul poti amesteca cacaoa cu faina si le amesteci apoi usor in spuma de albusuri.

    Ma bucur tare mult ca v-a placut prajitura, si mai ales ca i-a placut puiului Luca. va imbratisez cu drag si va doresc din inima Craciun fericit!

    RăspundețiȘtergere
  33. Miha,am terminat acum prajitura!!a iesit o minunatie!!iti multumesc pt reteta si pt timpul pe care il acorzi noua,nestiutorilor;))te pup!!

    RăspundețiȘtergere
  34. Ma bucur tare mult ca iti place!
    Ma voi stradui in continuare sa aduc numai retete bune si delicioase! :)

    RăspundețiȘtergere