Imi zicea o prietena...se cunoaste ca nu prea ai copiii pe acasa, ca ai inceput sa faci prajituri care-ti plac tie. :))) Asta apropo de prajitura cu cafea ce-am facut-o nu demult si de un tort cu cafea la care va voi invita curand. Hi hi...
Deci...va invit... Ori la mine, ori in bucatarie sa va faceti. :)))
Pentru blat:
3 oua
3 linguri zahar
3 linguri faina
1 lingura ulei
1 lingura nuca macinata
1 lingura bilute de ciocolata
1 lingura cafea solubila (ness)
Ouale se separa. Se toarna uleiul peste galbenusuri si se omogenizeaza. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma tare si lucioasa. Se toarna galbenusurile si se omogenizeaza usor. La sfarsit se incorporeaza faina amestecata cu nuca macinata, ness-ul si bilutele de ciocolata, amesteand usor cu o spatula.
Se toarna compozitia intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu pentru cca 25-30 minute. Blatul se aureste usor si se desprinde de pe marginea tavii. Se scoate blatul pe un gratar si se lasa la racit.
Pentru crema:
200 g ciocolata amaruie
50 ml cafea preparata tare
200 ml smantana pentru frisca
1 intaritor de frisca (doar daca este absolut necesar)
Ciocolata rupta bucatele se pune intr-un vas impreuna cu smantana si cafeaua. Se topeste la foc mic, avand grija sa nu dea in clocot. Se da deoparte si se omogenizeaza, apoi se pune la frigider pentru cel putin 1 ora, cat crema se raceste si se intareste. Mai apoi se mixeaza pana se obtine o crema pufoasa.
Daca nu se intareste suficient, daca refuza cu desavarsire sa se intareasca, adaugati 1 intaritor de frisca.
Punem crema peste blatul racit. Uniformizam si dam la rece pana pregatim jeleul de cafea.
Pentru jeleul de cafea:
240 ml cafea preparata tare si indulcita dupa gust
10 g gelatina
Gelatina o hidratam in cateva linguri cu apa rece.
Dupa ce preparam cafeaua, o lasam sa se racoreasca si o strecuram printr-o sita fina (daca o preparati la filtru sariti peste aceasta etapa). Adaugam gelatina si omogenizam. Dam la frigider pana se raceste bine si incepe sa prinda consistenta.
In jurul blatului punem inelul de la tava detasabila in care am copt sau confectionam unul dintr-o bucata de folie de aluminiu. Turnam deasupra compozitia pentru jeleu, care este inca lichida, apoi dam la rece pana se intareste foarte bine.
Se scoate inelul din jurul blatului si se portioneaza dupa dorinta.
cafeaaaaa.vreau si eu.super arata si cand ma gandesc ca e cu cafea deja salivez.pup
RăspundețiȘtergereSimplemente perfecto. Saludos
RăspundețiȘtergereSi mofturosii ar fi incantati de asa bunatate!Pupici!
RăspundețiȘtergereoh, ce bun trebuie sa fie! :*
RăspundețiȘtergereAh! Ce bunatate!
RăspundețiȘtergereParca ziceam ca vin la Iasi, nu?:d:))))))
Pur şi simplu fantastic!
RăspundețiȘtergeremil besossss
ce buina trebuie sa fie!!!
RăspundețiȘtergereDaca-i cu cafea, o feliuta e a mea... adica imi place cafeaua mai mult decit ciucalata... yamiii... buna, merge linga cafeluta mea...
RăspundețiȘtergerehop si io! :)))
RăspundețiȘtergereDe multe auzisem da' de jeleu de cafea nu am auzit pana acum. Interesanta idee!
RăspundețiȘtergereFoarte frumos arata, am sa o incerc si eu cat de curand.
RăspundețiȘtergereDai si mie Miha ,sau ... tre' sa-mi fac , asa cum ne-ai sugerat
RăspundețiȘtergerePupici de la Onesti si wk. frumos !
Eu nu consum cafea,dar parca tot as vrea o feliuta de prajitura.Pup!
RăspundețiȘtergereEu vin la tine, ca la mine in bucatarie nu prea am chef :D.
RăspundețiȘtergereNu consum cafea dar imi plac la nebunie dulciurile cu cafea! Ciudat, nu?! :d Iar daca e combinat cu ciocolata si putina nuca , e de vis pentru mine! Imi place cea ce a iesit! Pup!
RăspundețiȘtergereinteresant, poate fi foarte bun
RăspundețiȘtergereO idee fantastica jeleul de cafea! Arata super si îi simt parfumul pîna aici!
RăspundețiȘtergerePupici si we frumos!
Mama, ce idee cu jeleul de cafea, super!
RăspundețiȘtergerecred ca e delicios! Pupici
RăspundețiȘtergereauzi,jeleu de cafea ! super !ma pui la munca !
RăspundețiȘtergereSarah, draga mea... cu drag te-as servi cu o felie de prajitura. Dar nu pot din 2 motive...esti prea departe si nu mai am. :)))
RăspundețiȘtergereTe pup!
Saludos Jose Manuel! Gracias!
RăspundețiȘtergerePupici Flory!
RăspundețiȘtergereMofturosul cel mare a fost satisfacut. :)) Cei mici n-au papat, pentru ca "e prajitura pentru oameni mari" :)))
E buna prajitura Amoush, e buna...;)
RăspundețiȘtergereGabi, sa te astept la gara? :)))
RăspundețiȘtergereMultumesc Kisa! Pupici!
RăspundețiȘtergereBuna Lily, buna! ;) Pup!
RăspundețiȘtergereCuscra, sa trimit o portie cu avionul? :))))
RăspundețiȘtergereAlice...daaa...hop si tu! :))))
RăspundețiȘtergerePup de nu te vezi! :))
Minoki, sa mai vii pe la mine... poate mai inveti cate ceva. :)))
RăspundețiȘtergerePS, iti doresc spor la treaba. Si sper sa revii cu impresii. ;)
RăspundețiȘtergereDiana, draga mea... pentru tine ma apuc de treaba oricand, la orice ora. :))) Pupici si week-end frumos.
RăspundețiȘtergereDia, daca nu-ti place cafeaua...dai jeleul deoparte. :)))
RăspundețiȘtergereEiii...Ancuto...si pe tine te loveste lenea? Credeam ca numai pe mine. :)))
RăspundețiȘtergereAdela, te inteleg foarte bine. Desi eu una sunt o devoratoare de ciocolata, nu pot manca ciocolata amaruie decat in prajituri. Simpla nu-mi place.
RăspundețiȘtergerePupici si multumesc!
Multumesc Maya! Week-end frumos si tie!
RăspundețiȘtergereMultumesc Natalia! :*
RăspundețiȘtergereAi dreptate Alinuta, e delicioasa! ;) Pup!
RăspundețiȘtergerePansy, eu ma bucur ca te pun la treaba! :))))
RăspundețiȘtergerePupici cu lipici!
Wow , wow , wow , am rosit toata de emotie si placere , draga mea draga ... muah , muah , muah ...
RăspundețiȘtergereOnestiul te imbratiseaza .
Tot Onestiu' draga? Chiar tot? :))))
RăspundețiȘtergereMuah muah...:* :*