Am vrut sa fie un rezultat final moale si pufos, dar in acelasi timp foietat. Si chiar asa si este. Iar acum, cu mana pe inima i-as putea raspunde Laviniei...da, este un aluat pe care l-as mai face si a doua si a treia oara...Asa ca, intr-o zi cand dispuneti de ceva timp, neaparat sa-l faceti si voi. Nu e deloc greu, va asigur.
550 g faina
7 g drojdie uscata
1 lingurita sare
40 g zahar
250 ml lapte rece
50 g unt
250 g unt
2-3 linguri faina
Intr-un castron punem faina. Facem o gaura in mijloc, punem drojdia, sarea, zaharul, untul taiat cubulete si laptele rece. La inceput se amesteca cu o furculita pana faina se transforma in coca, apoi se framanta cu mana pana se obtine un aluat omogen, care nu se lipeste de mana si castron. Nu se framanta mult, doar cat sa nu aiba cocoloase.
- La nevoie se mai poate adauga putin lapte rece sau faina, dupa cum o cere aluatul.
Untul se freaca, sa iasa apa din el, apoi se amesteca cu 2-3 linguri faina. Se pune pe o bucata de folie alimentara, se inveleste, i se da o forma cubica si se da la frigider.
Pe masa presarata cu faina intindem cubul de unt, pana obtinem o foaie patrata, de cca 1 cm grosime.
Intindem apoi aluatul, intr-o foaie dubla ca marime, fata de patratul de unt.
Punem patratul de unt peste foaia de aluat si impachetam astfel: partea din dreapta se aduce peste unt, iar cea din stanga se aduce pe deasupra, pana la marginea foii.
Se intinde apoi cu sucitorul intr-o foaie de 3 ori mai lunga decat este pe lat, de cca 1 cm grosime. Mai departe, impachetam in 3 parti, se aduce partea din fata, pana la jumatate, iar cealalta parte se aduce deasupra si inca o data in 3. Se impacheteaza bine, astfel incat sa nu ramana goluri de aer.
- Daca apar basicute de aer in aluat, mai ales in timpul intinderii cu sucitorul, se elimina intepand aluatul cu varful unui cutit subtire.
- Daca in timpul intinderii se intampla ca untul sa iasa din aluat, se presara locul cu faina si se intinde cu sucitorul.
- In tot timpul cand impaturim aluatul presaram cu faina, sa nu se lipeasca, doar daca este nevoie
- Cand se impaturesc foile se curata bine de faina cu ajutorul unei pensule, pentru ca aluatul sa nu se imbibe cu multa faina
Pe baza fiecarui triunghi se pune cate un patratel de ciocolata si se ruleaza catre varf. Se pun in tava tapetata cu hartie de copt, la distanta unele de altele si se pun la frigider pentru 30 de minute.
- Se poate folosi orice alta umplutura va place sau se pot face si simple, dupa cum va e preferinta.
- Neaparat sa le puneti la frigider, sa fie reci inainte de a baga tava la cuptor. Eu la prima tura de cornuri am zis ca nu e nevoie si n-au iesit frumoase, s-au desfacut. Au fost bune, dar urate. :))
Multumesc Gabrielei ca m-a ajutat cu ingredientele pentru acest aluat de foietaj. :*
Vai ce minunatie de croissante...tare imi plac ..cred ca sunt delicioase..
RăspundețiȘtergeredeci chiar nu e greu de facut foietsajul?
RăspundețiȘtergereeu am spaima!
Foarte bune cu ciocolata!
RăspundețiȘtergereBravo ces croissants sont superbes très bien réaliser en plus bien garnie sa donne envie de les dévores!
RăspundețiȘtergereFoarte bune! Chiar merita efortul. Pupici!
RăspundețiȘtergereSuper bune! Bine ca nu le-am postat si eu azi... Doar ca acum imi dau seama ca nu le-am pozat in sectiune, nici pe cele cu gem, nici pe cele cu ciocolata!
RăspundețiȘtergereCe bine arata! mie imi place foietaju cu untura.. ti se topesc cornurile astea-n gura si alta nu ;) Te pup
RăspundețiȘtergereDa' ai pazit un pic frigiderul :d .Perfecte ti-au iesit , arunca la vele cateva
RăspundețiȘtergereyamiii, ce bune trebuie sa fie!!! :))
RăspundețiȘtergerepup
Eu ador foietajul dar niciodata nu l-am facut acasa!Trebuie sa-ncerc,te pup!
RăspundețiȘtergeredaaa...cornuri!!! vreau si eu pt micul dejun, arata super!
RăspundețiȘtergereSuper ti-au iesit! Chiar nu sunt greu de facut, dar e nevoie de ceva timp. Si eu le-as face mai des, dar nu prea am cand :)
RăspundețiȘtergereCe-mi vad ochii aici la tine, Miha!!! Sa stii ca te-am urmarit asa, din umbra (am avut o perioada arhi-extra-mega incarcata!)...
RăspundețiȘtergereVad ca are hainute noi blogul, sa fie intr-un ceas bun! E foarte placuta ochiului alegerea!
Si ce de bunatati cu ciocolata, mor de pofta!!!
Multa munca, dar rezultatul final e super delicios!!!Merita efortul:)Pupici!
RăspundețiȘtergereDupa cum arata sigur se topesc in gura. Pup!
RăspundețiȘtergereI was just thinking of making some today. Thanks for the recipe!
RăspundețiȘtergerearata exceptional. Am sa incerc si eu !
RăspundețiȘtergereFoarte frumoase croissante! Mi-ar placea si mie unul cu o cana mare de lapte :P
RăspundețiȘtergereImi place si noul look al blogului ;) Pupici!
Arata super!merita facute!dar cestile colorate de pe lingurite?unde se gasesc?
RăspundețiȘtergereSuperbe croissantele!Mersi pentru reteta.Pupici:x
RăspundețiȘtergereFoitaj=aluat. Aluat de foitaj = pleonasm.(vezi DEX)
RăspundețiȘtergereAnonim, mai documenteaza-te sau citeste in DEX-ul ala de la un capat la altul, nu numai ceea ce iti convine.
RăspundețiȘtergereFoitaj=aluat frantuzesc= aluat de prajitura format din straturi de foi foarte subtiri
Aluat= pasta obtinuta din faina amestecata cu apa, grasime etc, din care se prepara paine, prajituri etc
Deci, care-i pleonasmul?
Daca ies ca cele frantuzesti am sa fac in fiecare weekend. :D :) :)
RăspundețiȘtergereArata f foarte bine !
Ce pufosenii minunate!!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos de aprecieri. Va pup pe toti de la un capat la celalalt! :))
RăspundețiȘtergeresuper bune
RăspundețiȘtergere