Tort cu bezea si ciocolata

joi, 13 octombrie 2011

Am avut ceva aniversari in familie la care a fost musai sa fac tort...hi hi...Unul dintre ele este acesta, pe care n-am apucat sa-l pozez decat acasa in cateva cadre. Sectiunea... fuse si se duse... n-au vrut sa lase nimic pentru shooting. :)) Cica sa fac altul. :))



Vom prepara mai intai blatul de bezea, prepararea acestuia durand cateva ore.

6 albusuri
250 g zahar
esenta de vanilie

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si esenta de vanilie, cate putin, si mixam pana obtinem o spuma densa si lucioasa, care face tepi in momentul in care scoatem paletele mixerului.

Se toarna bezeaua intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mic, cu usa cuptorului deschisa. Bezeaua trebuie sa se usuce si sa se intareasca. Atentie la scos din tava, caci blatul este casant.


Pentru blat:

6 oua
6 linguri zahar
4 linguri ulei
6 linguri faina
2 linguri cacao neagra
1 lingurita praf de copt
esenta de rom

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma lucioasa. Galbenusurile se mixeaza cu uleiul si esenta de rom, apoi se toarna emulsia obtinuta peste spuma de albus. Se omogenizeaza usor. Incorporam apoi faina amestecata cu praful de copt si cacaoa, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Turnam compozitia in tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca jumatate de ora. Facem proba cu scobitoarea. Scoatem blatul pe un gratar si-l lasam la racit.


Pentru crema 1:

200 g ciocolata amaruie
250 ml smantana pentru frisca
1 lingura coniac

Ciocolata o topim la foc mic sau la baine marie, impreuna cu smantana. Aducem la punctul de fierbere si omogenizam. Dupa ce s-a racorit putin adaugam si coniacul. Dam la frigider pana crema se raceste foarte bine si incepe sa se intareasca. Mixam crema pana obtinem o crema pufoasa si delicios de ciocolatoasa. :))

Pentru crema 2:

125 g unt
125 ml smantana pentru frisca
100 g zahar
10 g cafea solubila praf (ness)

Untul moale la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul, pana devine pufos. Frisca o mixam pana se intareste, apoi o incorporam putin cate putin in crema de unt. La sfarsit vom adauga si cafeaua solubila si omogenizam, amestecand usor.

Pentru glazura:

200 g ciocolata amaruie
100 ml smantana pentru frisca

Ciocolata o topim la foc mic impreuna cu smantana. Cand ajunge la punctul de fierbere, dam deoparte si omogenizam. Lasam la racit pana ajunge la consistenta unei smantani.

Blatul de cacao il taiem in 2 parti. Se insiropeaza usor cu putin lapte amestecat cu zahar si esenta de rom. Pe unul din blaturi punem crema de cafea, acoperim cu blatul de bezea. Punem si crema de ciocolata si acoperim cu cel de-al 2-lea blat, putin insiropat.

Turnam glazura peste tort, iar marginile tortului le imbracam cu frisca.


Ornarea acestuia depinde de imaginatia si indemanarea fiecaruia.


Share This Post

50 de comentarii:

  1. eee...lasa ornatul...eu sunt cu mancatul! :d.....tare frumusel...si cred ca si buuuuun!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce faci iar te joci cu sufletele amarate?!!Impecabil!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Moooooaaammma cum arata.Pai in secunda asta m-as infige in el.
    Pupici la pitici.

    RăspundețiȘtergere
  4. arata grozav! E un deliciu, sunt sigura..Pup

    RăspundețiȘtergere
  5. Vaaaiiiii Miha ce-mi faci? Excelenta combinatia!
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cred ca ti-a luat mult timp dar rezultatul merita!

    RăspundețiȘtergere
  7. Va multumim pentru ca impartasiti si retete de torturi cu noi. Suntem convinsi ca doritorii nostri de torturi de acest gen vor fi foooooarte incantati. O zi superba si la cat mai multe aniversari in familie. Ionela si Dan

    RăspundețiȘtergere
  8. cand vad ce torturi frumoase faceti toate , va invidiez ;) ... mie mi-e cam frica sa ma bag la torturi , nush de ce , dar trebuie sa-mi inving aceasta teama intr-o zi !!!

    RăspundețiȘtergere
  9. aha... deci ca sa vedem sectiune trebuie sa-l facem si noi :D asta e, nu mai avem de ales :)))

    RăspundețiȘtergere
  10. Arata foarte bine, dar eu nu ma impac cu bezeaua... Cine stie, daca-mi faci o surpriza cind vin in tara, e posibil sa-mi schimb gusturile...

    RăspundețiȘtergere
  11. OOOOOOOOO...si n-ai trimis si matale o feliuta? :))) Delicios de bine arata

    RăspundețiȘtergere
  12. revin
    Miha...am o curiozitate..cum se face blatul ala de bezea in tort...adica ramane tare, se inmoaie...n-am idee...da' ma bate gandu sa incerc

    RăspundețiȘtergere
  13. Alice, pentru 1-2 ore blatul va ramane crocant, apoi se inmoaie. Ramane distinct in felie, dar nu mai e crocant

    RăspundețiȘtergere
  14. Cuscra, poate data viitoare reusim sa ne intalnim. Si atunci iti voi face un tort cu bezea. ;) Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  15. Carmen imi pare rau ca nu mai am sectiune si trebuie sa va faceti :)) dar pe cuvant ca nu veti regreta. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  16. Cat, nimic nu e atat de greu dupa cum pare. :))) Te pup si iti doresc curaj. Eu te sustin. :)))

    RăspundețiȘtergere
  17. Multumesc Ionela si Dan! :*
    As vrea sa fac si eu intr-o buna zi asa torturi frumoase ca ale voastre. :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Raluca... luna viitoare voi tot avea ocazii sa-l repet. Poate... :)) Pup!

    RăspundețiȘtergere
  19. Teo, cel mai mult dureaza coptul la blatul de bezea, in rest...e usor. Tac-pac! :)))

    RăspundețiȘtergere
  20. Eiiii...Azizule drag... esti tu cam prea draguta cu mine. :))) Pup!

    RăspundețiȘtergere
  21. Multumesc Ophelia! A fost bun. Si nu ma laud, caci am avut martori. :)))

    RăspundețiȘtergere
  22. Superb arata ca de altfel toate dulciurile tale!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  23. N-am aflat nici pana acum de ce nu te ingrasi tu cu atatea dulciuri:)) Precis ca sectiunea era grozava!

    RăspundețiȘtergere
  24. Moaammaaa, da'ai facut la tooort! zici ca-i catedrala neamului sau ai marit exagerat, ai? Pune-te si fa altu' ca musai trebe sa vad si sectiunea....daca-ti bat la usa, mai ai o felie? ;-)pupici

    RăspundețiȘtergere
  25. Supeeeerb !! Of, si-abia am terminat-o cu torturile... :) <3<3<3
    xoxoxo

    RăspundețiȘtergere
  26. Minunatie mai mare nu-i ! arata superb!! mi-ar fi mila sa tai din el!! pupici

    RăspundețiȘtergere
  27. mama mia ce bunatate de tort si cat de bine arataaaaaaaa! cred ca am stat vreo 2 minute si m-am tot uitat la el! cred ca e extra extra delicios! te pup

    RăspundețiȘtergere
  28. Ce bun tre sa fi fost yumi,yumi,arat minunat ! defapt arata la fel ca toate dulciurile minunate cu care ne-ai obisnuit tu si cu care ne rasfeti de fiecare data. Felicitari draga Miha !
    Pupici si duminica placuta !

    RăspundețiȘtergere
  29. Combinatia asta de bezea si cioco e divina. Cred ca e timpul sa o mai fac o data :) Superb tortul.

    RăspundețiȘtergere
  30. Imi place cum arata iar ingredientele tare imi fac cu ochiul. Cred ca va fi executat cat de curand! Felicitari!!!

    RăspundețiȘtergere
  31. imi place mult cum arata !de bun,nu ma indoiesc ca a fost bun.

    RăspundețiȘtergere
  32. Waw,am ramas cu gura cascata ! Un tort de nota 100,o sa il incerc si eu la prima aniversare ! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  33. Buna Miha, cam cit timp se coace blatul de bezea si la ce temperatura? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  34. Buna Amalia.

    Blatul se coace la foc mic, cu usa cuptorului deschisa. Ma refer aici la aragazul clasic, pe gaz. Asta cred ca inseamna undeva la 100-120 grade. Ideea e ca blatul trebuie sa se usuce, nu sa se coaca.

    Toata operatiunea dureaza undeva in jurul a 4 ore.

    RăspundețiȘtergere
  35. Multumesc, usa cuptorului complet deschisa, sau... intredechisa :) ?

    RăspundețiȘtergere