Tort cu bezea si ciocolata
Vom prepara mai intai blatul de bezea, prepararea acestuia durand cateva ore.
6 albusuri
250 g zahar
esenta de vanilie
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si esenta de vanilie, cate putin, si mixam pana obtinem o spuma densa si lucioasa, care face tepi in momentul in care scoatem paletele mixerului.
Se toarna bezeaua intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mic, cu usa cuptorului deschisa. Bezeaua trebuie sa se usuce si sa se intareasca. Atentie la scos din tava, caci blatul este casant.
Pentru blat:
6 oua
6 linguri zahar
4 linguri ulei
6 linguri faina
2 linguri cacao neagra
1 lingurita praf de copt
esenta de rom
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma lucioasa. Galbenusurile se mixeaza cu uleiul si esenta de rom, apoi se toarna emulsia obtinuta peste spuma de albus. Se omogenizeaza usor. Incorporam apoi faina amestecata cu praful de copt si cacaoa, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Turnam compozitia in tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca jumatate de ora. Facem proba cu scobitoarea. Scoatem blatul pe un gratar si-l lasam la racit.
Pentru crema 1:
200 g ciocolata amaruie
250 ml smantana pentru frisca
1 lingura coniac
Ciocolata o topim la foc mic sau la baine marie, impreuna cu smantana. Aducem la punctul de fierbere si omogenizam. Dupa ce s-a racorit putin adaugam si coniacul. Dam la frigider pana crema se raceste foarte bine si incepe sa se intareasca. Mixam crema pana obtinem o crema pufoasa si delicios de ciocolatoasa. :))
Pentru crema 2:
125 g unt
125 ml smantana pentru frisca
100 g zahar
10 g cafea solubila praf (ness)
Untul moale la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul, pana devine pufos. Frisca o mixam pana se intareste, apoi o incorporam putin cate putin in crema de unt. La sfarsit vom adauga si cafeaua solubila si omogenizam, amestecand usor.
Pentru glazura:
200 g ciocolata amaruie
100 ml smantana pentru frisca
Ciocolata o topim la foc mic impreuna cu smantana. Cand ajunge la punctul de fierbere, dam deoparte si omogenizam. Lasam la racit pana ajunge la consistenta unei smantani.
Blatul de cacao il taiem in 2 parti. Se insiropeaza usor cu putin lapte amestecat cu zahar si esenta de rom. Pe unul din blaturi punem crema de cafea, acoperim cu blatul de bezea. Punem si crema de ciocolata si acoperim cu cel de-al 2-lea blat, putin insiropat.
Turnam glazura peste tort, iar marginile tortului le imbracam cu frisca.
Ornarea acestuia depinde de imaginatia si indemanarea fiecaruia.
eee...lasa ornatul...eu sunt cu mancatul! :d.....tare frumusel...si cred ca si buuuuun!
RăspundețiȘtergereCe faci iar te joci cu sufletele amarate?!!Impecabil!!!
RăspundețiȘtergereMoooooaaammma cum arata.Pai in secunda asta m-as infige in el.
RăspundețiȘtergerePupici la pitici.
arata grozav! E un deliciu, sunt sigura..Pup
RăspundețiȘtergereVaaaiiiii Miha ce-mi faci? Excelenta combinatia!
RăspundețiȘtergerePupici!
Cred ca ti-a luat mult timp dar rezultatul merita!
RăspundețiȘtergereAiaiaiiiiiiii!!!!!!
RăspundețiȘtergereClar trebuie sa mai faci unul:-)
RăspundețiȘtergereVa multumim pentru ca impartasiti si retete de torturi cu noi. Suntem convinsi ca doritorii nostri de torturi de acest gen vor fi foooooarte incantati. O zi superba si la cat mai multe aniversari in familie. Ionela si Dan
RăspundețiȘtergereFantastic arata minunat
RăspundețiȘtergerecand vad ce torturi frumoase faceti toate , va invidiez ;) ... mie mi-e cam frica sa ma bag la torturi , nush de ce , dar trebuie sa-mi inving aceasta teama intr-o zi !!!
RăspundețiȘtergereaha... deci ca sa vedem sectiune trebuie sa-l facem si noi :D asta e, nu mai avem de ales :)))
RăspundețiȘtergereArata foarte bine, dar eu nu ma impac cu bezeaua... Cine stie, daca-mi faci o surpriza cind vin in tara, e posibil sa-mi schimb gusturile...
RăspundețiȘtergereCe bine arata!!!Ce deliciu!Pup!
RăspundețiȘtergereOOOOOOOOO...si n-ai trimis si matale o feliuta? :))) Delicios de bine arata
RăspundețiȘtergeremmm ce bunatate
RăspundețiȘtergererevin
RăspundețiȘtergereMiha...am o curiozitate..cum se face blatul ala de bezea in tort...adica ramane tare, se inmoaie...n-am idee...da' ma bate gandu sa incerc
Alice, pentru 1-2 ore blatul va ramane crocant, apoi se inmoaie. Ramane distinct in felie, dar nu mai e crocant
RăspundețiȘtergereMultumesc Naty! :*
RăspundețiȘtergereMultumesc Licuta! Pup!
RăspundețiȘtergereCuscra, poate data viitoare reusim sa ne intalnim. Si atunci iti voi face un tort cu bezea. ;) Pupici!
RăspundețiȘtergereCarmen imi pare rau ca nu mai am sectiune si trebuie sa va faceti :)) dar pe cuvant ca nu veti regreta. Pup!
RăspundețiȘtergereCat, nimic nu e atat de greu dupa cum pare. :))) Te pup si iti doresc curaj. Eu te sustin. :)))
RăspundețiȘtergereMultumesc Bianka! :*
RăspundețiȘtergereMultumesc Ionela si Dan! :*
RăspundețiȘtergereAs vrea sa fac si eu intr-o buna zi asa torturi frumoase ca ale voastre. :)
Raluca... luna viitoare voi tot avea ocazii sa-l repet. Poate... :)) Pup!
RăspundețiȘtergereCe e Gabi? Nu-i bun? :-s :))
RăspundețiȘtergereTeo, cel mai mult dureaza coptul la blatul de bezea, in rest...e usor. Tac-pac! :)))
RăspundețiȘtergereMultumesc Ancuta! Pup!
RăspundețiȘtergereMultumesc Alinuta! Pup!
RăspundețiȘtergerePupici Micule. Multumesc!
RăspundețiȘtergereEiiii...Azizule drag... esti tu cam prea draguta cu mine. :))) Pup!
RăspundețiȘtergereMultumesc Ophelia! A fost bun. Si nu ma laud, caci am avut martori. :)))
RăspundețiȘtergereSuperb arata ca de altfel toate dulciurile tale!Pupici!
RăspundețiȘtergereN-am aflat nici pana acum de ce nu te ingrasi tu cu atatea dulciuri:)) Precis ca sectiunea era grozava!
RăspundețiȘtergereMoaammaaa, da'ai facut la tooort! zici ca-i catedrala neamului sau ai marit exagerat, ai? Pune-te si fa altu' ca musai trebe sa vad si sectiunea....daca-ti bat la usa, mai ai o felie? ;-)pupici
RăspundețiȘtergereSupeeeerb !! Of, si-abia am terminat-o cu torturile... :) <3<3<3
RăspundețiȘtergerexoxoxo
Minunatie mai mare nu-i ! arata superb!! mi-ar fi mila sa tai din el!! pupici
RăspundețiȘtergeremama mia ce bunatate de tort si cat de bine arataaaaaaaa! cred ca am stat vreo 2 minute si m-am tot uitat la el! cred ca e extra extra delicios! te pup
RăspundețiȘtergereCe bun tre sa fi fost yumi,yumi,arat minunat ! defapt arata la fel ca toate dulciurile minunate cu care ne-ai obisnuit tu si cu care ne rasfeti de fiecare data. Felicitari draga Miha !
RăspundețiȘtergerePupici si duminica placuta !
Combinatia asta de bezea si cioco e divina. Cred ca e timpul sa o mai fac o data :) Superb tortul.
RăspundețiȘtergereImi place cum arata iar ingredientele tare imi fac cu ochiul. Cred ca va fi executat cat de curand! Felicitari!!!
RăspundețiȘtergereimi place mult cum arata !de bun,nu ma indoiesc ca a fost bun.
RăspundețiȘtergereWaw,am ramas cu gura cascata ! Un tort de nota 100,o sa il incerc si eu la prima aniversare ! Te pup!
RăspundețiȘtergeresplendid tort !
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos! :*
RăspundețiȘtergereBuna Miha, cam cit timp se coace blatul de bezea si la ce temperatura? Multumesc!
RăspundețiȘtergereBuna Amalia.
RăspundețiȘtergereBlatul se coace la foc mic, cu usa cuptorului deschisa. Ma refer aici la aragazul clasic, pe gaz. Asta cred ca inseamna undeva la 100-120 grade. Ideea e ca blatul trebuie sa se usuce, nu sa se coaca.
Toata operatiunea dureaza undeva in jurul a 4 ore.
Multumesc, usa cuptorului complet deschisa, sau... intredechisa :) ?
RăspundețiȘtergereda, deschisa complet. ;)
RăspundețiȘtergere