Tort cu nuca, ciocolata si bezea

miercuri, 2 iunie 2010

Pentru un 1 iunie dulce si delicios!





* Pentru blatul cu cacao:

* 4 oua
* 140 g zahar
* 100 g unt topit
* 150 g faina
* 1 praf de copt
* 50 g cacao

Ouale se bat foarte bine cu un praf de sare si cu zahar, pana isi dubleaza volumul. Se adauga cate o lingura de unt topit, se mai bate 1-2 minute, pana devin ca o crema. Scazand viteza mixerului, se adauga si faina amestecata cu cacao si praful de copt.

Aluatul obtinut se toarna intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu, timp de jumatate de ora. Se lasa la racit, apoi se taie in 2 blaturi pe grosime.

* Pentru blatul de bezea:

* 5 albusuri
* 100 g nuca macinata
* 140 g zahar
* 1 lingura amidon

Nuca macinata se amesteca cu jumatate din cantitatea de zahar si amidonul.

Albusurile se bat cu un praf de sare pana se intareste spuma, apoi se adauga treptat zaharul. Se bat pana obtinem o spuma teapana si lucioasa. Se incorporeaza in ele amestecul de nuca, zahar si amidon.

Se imparte in 2 parti si se coc 2 blaturi in tava tapetata cu hartie de copt, in cuptorul incins la 160 grade timp de 30 de minute. Se stinge focul si se mai lasa blaturile in cuptor 1-2 ore.

* Crema:

* 450 ml frisca lichida
* 250 ciocolata amaruie
* 1 lingura cacao
* 1 lingura lichior de migdale

Intr-un vas se pune cacaua, care se "desface" putin cate putin cu frisca lichida. Se adauga ciocolata rupta bucatele si se pune pe foc mic. Se tine pe foc, amestecand mereu, pana se topeste ciocolata. Se adauga lichiorul si se amesteca. Se acopera cu folie alimentara si se da la rece cateva ore. De preferat ar fi sa se prepare cu o zi inainte sau de seara pe dimineata. Inainte de asamblarea tortului, se scoate crema din frigider si se bate cu mixerul 1-2 minute.

* Sirop:

* 50 ml lichior de migdale
* 50 ml apa
* 1 lingura zahar

* Decor:

* 50 g zahar caramelizat+50 g nuca
* 200 ml frisca
* 100 g ciocolata amaruie

Se pune pe un platou un blat de bezea, se unge cu 1/3 din crema. Deasupra se pune un blat de cacao, se insiropeaza cu jumatate din sirop si se unge cu 1/3 de crema. Deasupra se pune al doilea blat de migdale, se unge cu restul de crema. Peste el se pune al doilea blat de cacao si se insiropeaza cu restul siropului.



Se orneaza cu frisca, nuca caramelizata si ciocolata, dupa preferinta.





Share This Post

8 comentarii:

  1. Foaaarte frumos tortuletul! Nu stiu unde anume e lipsa de inspiratie de care ziceai, eu nu vad decit un tort ornat simpatic si cu gust. Cred ca a fost taare bun!

    RăspundețiȘtergere
  2. Te ha quedado preciosa, se ve estupenda esta tarta. Un saludo

    RăspundețiȘtergere
  3. Miha, o minunatie de tort! Mai aveti ca plec acum spre Iasi!!!???

    RăspundețiȘtergere
  4. Miha,
    e 2:16 noaptea aici...tocmai veniram de la subsol unde trebui sa ne adapostim pentru ca avuseram avertizare de tornada... in clipa asta chiar acum mi-ar prinde bine o feliuta din superbul tau tort ca sa ma mai linistesc un pic..ciocolata face bine in astfel de momente...pupici!

    RăspundețiȘtergere
  5. Excelent tortul, imi place foarte mult!

    RăspundețiȘtergere
  6. Miha,e super tortul,felicitari!!!!
    L-am notat,:)
    Te pup dulce si pe puiutii mici!!!

    RăspundețiȘtergere