Negresa cu crema de ciocolata

duminică, 21 august 2011

Haideti sa incepem saptamana cu ceva delicios de ciocolatos, o negresa cu blat pufos si crema delicioasa de ciocolata.

Desi prajitura este una simpla, nascuta din dorinta de bun si rapid :)) nu pot decat sa-i aduc cuvinte de lauda. Multe! :)) Daca doriti ceva mai...light, puteti incerca negresa cu ciocolata alba.


Negresa cu crema de ciocolata


Pentru blat:

200 g unt
120 g zahar
4 oua
3 linguri cacao neagra
2 linguri dulceata de trandafiri
150 g faina
1 praf de copt

Untul il topim partial la foc mic. Il mixam apoi pana se incheaga din nou, moment in care adaugam zaharul. Mixam pana acesta se topeste si untul devine pufos ca o crema.

Separam albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le adaugam in crema de unt, unul cate unul, mixand bine dupa fiecare. Adaugam apoi faina amestecata cu cacaoa si praful de copt. Punem si dulceata de trandafiri.
  • Dulceata de trandafiri se poate inlocui cu orice alt fel de dulceata sau gem, iar cantitatea se poate mari. Eu atat mai aveam, atat mi-a ramas in borcan de la tortul cu rulada si mousse de mascarpone
Albusurile le batem spuma tare  cu un praf de sare, apoi le incorporam, in cateva reprize, in compozitie, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Turnam compozitia intr-o tava (42/29 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu, pentru cca 20-25 minute.  Scoatem blatul pe un gratar si lasam la racit.

Pentru crema:

200 g ciocolata amaruie
200 ml smantana pentru frisca
50 g unt de ciocolata
2 linguri coniac
  • Untul de ciocolata este o specialitate de unt din Republica Moldova, primit de la prietena mea Natalia. Stiu ca la noi nu se gaseste, dar puteti inlocui cu unt normal, plus 1 lingura cacao
Ciocolata se topeste la foc mic impreuna cu smantana si untul. Se lasa pe foc pana ajunge la punctul de fierbere, se da deoparte si se omogenizeaza. Se lasa se se racoresca putin si se adauga si coniacul. Dam la congelator pentru vreo 20-30 de minte, pana compozitia se raceste foarte bine. Mixam pana crema devine pufoasa si se intareste.

Punem crema deasupra blatului racit, nivelam si presaram cu nuca maruntita. Se portioneaza dupa dorinta.









Share This Post

24 de comentarii:

  1. poti sa o lauzi ca uite cum arata!somn usor:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Cat de ciocolatoasa este,greu de rezistat!pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. Tot ce contine ciocolata este bun(din punctul meu de vedere).Pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. O prezentare nemaipomenita, iar reteta merita sa o lipesti pe frigider, in bucatarie. O saptamana frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  5. wow cata cioco!! ma pierd in una, parol! tare bine arata! pupici

    RăspundețiȘtergere
  6. Negresa imi place oricum dar daca mai este si cu crema de ciocolata cred ca este un deliciu.
    O saptamana frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  7. Chiar ciocolatoasa... super. O saptamana frumoasa si tie!

    RăspundețiȘtergere
  8. O, Doamne, cum arata, mai ales in ultima fotografie!!!
    Acum ce ma fac? In weekend am rezistat tentatiei de-a coace o negresa :) .... Dar acum ce ma fac? Ai ridicat iar la fileu tentatia! Of, of!

    :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Minunata!!! atat prazentarea cat si prajitura .
    O saptamana cat mai placuta !!Pupici:*

    RăspundețiȘtergere
  10. Superba si ciocolatoasa la maxim!!! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce bine arata! Cred ca are un gust nemaipomenit de bun!

    RăspundețiȘtergere
  12. arata super.dar mnu e nici o gresala? numai 4 oua la ditamai tava?eu am o tava de 23 cu 27 si akolo folosesc si 5 oua . Va rog lamuriti-ma intentionezz sa o fac ca arata bestial

    RăspundețiȘtergere
  13. Prajitura nu iese foarte inalta, de vreo 2-3 degete inaltime. Am vrut sa fac niste prajituri mici, cu care sa faci "hap" si gata! :))) Si atunci a trebuit sa pastrez proportiile.

    Daca vrei ca prajitura sa iasa mai inalta poti folosi o tava mai mica, nu-i nici o problema. ;) Cantitatile sunt corecte.

    Zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  14. Hiiii...se pare ca pe aici am uitat sa trec. Scuze...mii de scuze... Multumesc tuturor de aprecieri. Va pup si imbratisez cu drag.

    RăspundețiȘtergere
  15. pentru cate persoane este reteta??

    RăspundețiȘtergere
  16. N-as putea sa-ti spun exacat pentru cate pesoane este reteta, dar iti pot spune ca se poate taia in cel putin 30 de patratele.

    RăspundețiȘtergere
  17. E foarte cool, eu am facut intr-o tava de cozonac deci cu cantitatile de aici iese cam cat un cozonac.

    Am folosit dulceata de coacaze si unt normal pentru crema si a iesit super :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Mmmm... ce buna trebuie sa fie dulceata de coacaze...

    RăspundețiȘtergere
  19. @Miha

    Sa stii ca se simte putin :)

    Dulceata de coacaze e mai mult dulce decat acra intelegi tu ce vreau sa spun, adica nu e ca dulceata de visine.

    La dulceata cam asta ar fi recomandarea - folositi o dulceata dulce :)) Cred ca cu dulceata de trandafiri e chiar super.

    Nice blog, diseara ma apuc de citit si fac lista de cumparaturi pentru maine ca sa pot sa impartasesc experientele mele si la alte retete :D

    RăspundețiȘtergere
  20. Sa inteleg ca prajitura a iesit prea dulce?

    RăspundețiȘtergere