Prajitura "Krem a la krem"

sâmbătă, 17 ianuarie 2009



O prajitura ce va scoate din impas daca vi se anunta musafiri...

Blat:
6 oua
6 linguri de zahar
1 plic Creme Ole de ciocolata

Crema:
250 ml frisca lichida
150 ml lapte rece
1 plic Creme Ole de vanilie

Glazura:
100 g ciocolata
50 ml frisca lichida
50 g unt
1 lingura de coniac

Blat:

Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma cu zaharul, ca la bezea. Apoi se adauga cate un galbenus si se bate un pic dupa fiecare. La sfarsit se adauga Creme Ole de ciocolata si se mai bate un pic, cat sa se omogenizeze. Se toarna aluatul intr-o tava de 20/30 cm tapetata cu hartie de copt. Se coace la foc mediu (180 grade) cam 25-30 minute. Se apasa blatul cu degetul, daca adancitura dispare imediat, inseamna ca e copt. Se lasa la racit.

Crema:

Se pun intr-un bol frisca, laptele si praful de vanilie. Se bate cu mixerul cam 1 minut, crema trebuie sa se intareasca destul de bine.



Se intinde uniform pe suprafata blatului rece si se baga la frigider.



Glazura:

Ciocolata o topim intr-un ibric impreuna cu restul ingredietelor si lasam la racit.Cand a ajuns la temperatura camerei, se toarna pe prajitura si se intinde uniform.



Se da la rece pana se intareste glazura.

Share This Post

19 comentarii:

  1. N-o sa-ti vina sa crezi, dar am comis-o de doua ori in trei zile. (ca luasem 1 l de smantana si deschisa zicea ca tr consumata rapid). Foarte-foarte buna. Eu o fac in forma de tort si o servesc cu lingurita.
    Hai ca ii pun si ei o poza tot la mine pe blog

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu am facut-o de foarte muuulte ori...Si in forma de ort si in forma patrata,de inima...In orice fel de forma ai facea-o rezultatul e acelasi: DELICIOS!

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu o fac destul de des! E super buna, mi-am innebunit prietenii cu ele.
    Dar ceva totusi nu-mi iese...cand o tai, mi se crapa glazura si pare ca nu face priza cu crema, alunecand in toate partile. Si crema parca mi se pare cam moale. Ai vreo idee?

    RăspundețiȘtergere
  4. Dama,poti incerca sa faci glazura un pic mai cremoasa,adica la 100g ciocolata pui 50g unt si 50ml de frisca lichida.Poti renunta la apa.
    Pentru crema,poti face o proportie de 300ml smantana si 100ml lapte,atunci sigur iese mai batoasa. ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. la mine in retete am o prajitura care seamana cu asta dar se numeste Dinte de negru. Dar nu e cu frisca deasupra sau creme ole ci cu albuse de ou batutte spuma si cu glazura de cioco . E reteta veche, mostenire de la mama mea:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Bianca, am auzit si eu de reteta de care zici, dar e altceva. Seamana doar la aspect. :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Gospodinele vorbesc pe aici de smantana la prajitura asta. Eu n-o vad la ingrediente. Trebuie sa-mi pun ochelari?:) Ori frisca lichida poate fi inlocuita cu smantana? Da... cred ca asta e. Daca asa e, smantana e obisnuita?
    Scuze, nu-s prea priceputa.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mami, frisca lichida de care zic, este de fapt smantana dulce pentru frisca. :)
    Se poate face si cu smantana normala, e foarte buna. Am facut prajitura asta de f multe ori si am testat-o in toate variantele. :))
    La fel de bine se poate face si cu frisca lichida vegetala, nu-i nici un bai.Rezultatul e acelasi: delicios! ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. Ahaa! Pai atunci hai s-o facem cu smantana, ca vrem sa fie copiii sanatosi.

    RăspundețiȘtergere
  10. Prajitura asta e minunata. E chiar cea mai buna dintre cele pe care eu le-am incercat pana acum. Si ce usor se face! Am facut-o pentru o mare reuniune de familie :). Toata rudele au fost incantate. Si eu zic ca nu doar din complezenta.
    Am observat ceva, Miha; te rog, spune-mi nu cumva crema iese mai pufoasa daca bati frisca lichida inainte de a pune lapte si Crem ole?

    RăspundețiȘtergere
  11. Mami, ma bucur tare mult ca a avut succes, desi la cat e de buna m-as fi mirat sa nu aiba. :)
    Varinata cu frisca batuta dinainte n-am incercat-o, dar e o idee buna. Nu vad de ce n-ar fi buna.

    RăspundețiȘtergere
  12. intrebare

    Nu se pune faina la blat deloc?

    RăspundețiȘtergere
  13. Cristina, blatul e fara faina. Doar cu Crem Ole, care are si ceva amidon in compozitie. Blatul nu iese foarte inalt si pufos, asa cum e un blat obisnuit.

    RăspundețiȘtergere
  14. Este o divinitate, sotul meu a mancat jumatate de tava odata si nu se mai satura. A iesit extraordinar!!!Multumim pentru reteta.

    RăspundețiȘtergere
  15. Cristina, ma bucur ca v-a placut. Sotul a avut putina treaba la prajitura, a? :)) Sa-i fie de bine!
    Este intr-adevar o prajitura foarte buna si mai ales foarte usor de facut.

    RăspundețiȘtergere
  16. Am gasit aceasta reteta pe blogul PAPA BUN by Mihaela asa ca vin direct la sursa si iti multumesc pentru reteta geniala. E intradevar foarte buna, pufoasa si foarte simplu de facut !Am facut-o si eu aseara si te astept pe blogul meu sa vezi cum mi-a iesit ! Sunt foarte mandra de ea :P !

    RăspundețiȘtergere
  17. Ehehe....Petronla...as vrea eu sa fiu sursa originala a retetei...:))

    Foarte buna prajitura, chiar n-am mai facut-o demult.

    RăspundețiȘtergere
  18. Multumesc ca mi-ai raspuns si ca mi-ai vizitat blogul ! Si mai ales ca esti ieseanca ca si mine, iar mie imi lipseste foarte mult Iasul amintirilor (chiar daca sunt boboaca - blogul meu nu are nici o luna- vroiam sa il intitulez "O ieseanca nostalgica" sau o "Ieseanca prin lume" )

    Multumesc inca o data !

    RăspundețiȘtergere
  19. Iti doresc o sedere cat mai lunga si spornica in blogosfera. :)

    RăspundețiȘtergere