Cuiburi pufoase cu nuca de cocos

miercuri, 25 mai 2011

Cred toata lumea stie de concursul organizat de Laura Laurentiu, cine n-a aflat inca mai are timp sa se inscrie, asa ca mine pe ultima suta de metri. :)))

Aceasta este prima reteta pe care o voi inscrie, reteta preluata de pe blogul Laurei, asa cum se cere in regulament. Le aveam in plan de mai multa vreme, dar acum a trebuit sa ma mobilizez si sa-mi spun: "azi fara ciocolata" :))))

Apetisante, moi, pufoase si aromate... merita sa le incercati. Sunt excelente!



Pentru aluat:

350 g faina
180 ml lapte
50 g unt
1 galbenus
75 g zahar
7 g drojdie uscata
sare
esenta de vanilie
coaja de portocala confiata

Drojdia se amesteca cu 1 lingura de zahar, apoi dizolva in putin lapte caldut. Faina o punem intr-un castron, facem o adancitura la mijloc si turnam amestecul de drojdie.

Separat frecam galbenusul cu putina sare, apoi turnam incet restul de lapte caldut, restul de zahar si aromele. Acest amestec il turnam peste drojdia umflata, apoi incepem sa framantam aluatul. Dupa ce s-au incorporat toate ingredientele, turnam putin cate putin untul topit si framantam pana obtinem un aluat neted si nelipicios. Se acopera castronul cu un prosop si se lasa la crescut la loc caldut, pana isi dubleaza volumul.

  • Daca e necesar mai adaugati 1-2 linguri de faina. 
  • Pentru operatia de framantare se poate folosi masina de paine.

Pentru umplutura:

Laura a folosit dulceata de coji de portocale. Eu n-am avut si nici n-am gasit de cumparat, asa ca am improvizat, dupa metoda prezentata de Alison.

5 linguri nuca de cocos
1 lingura coaja de portocala confiata
smantana dulce pentru frisca

Intr-un castron amestecam nuca de cocos cu coaja de portocala confiata, apoi turnam putin cate putin smantana pentru frisca, pana obtinem o pasta ferma si consistenta.


Pentru sirop:

100 ml lapte
50 g zahar
coaja proaspat rasa de portocala (1/2 lingurita)
esenta de vanilie
2 linguri nuca de cocos

Se dau in clocot laptele, zaharul, coaja rasa de portocala si cocosul. Se da deoparte, se aromeaza cu vanilie si se tine la cald.

In plus mai avem nevoie de cca 30-40 g unt moale pentru uns tava si placintelele.

Aluatul crescut il rasturnam pe masa unsa cu ulei si il impartim in 12 bile, aproximativ egale.

  •  Se pot face si mai mici si atunci impatiti in mai multe parti.

Fiecare bila de aluat se aplatizeaza, apoi pe mijlocul fiecaruia se pune cate o lingurita de umplutura.


Se ridica marginile, se strang si se lipesc, formand o bocceluta. :)


Tava (25/35 cm) se unge bine cu unt si se aseaza boccelutele, cu inchizatura in jos. Se ung cu unt din abundenta si se lasa la crescut pentru 30-40 de minute.


Se baga tava in cuptorul incins la foc mediu. Cand cuiburile incep sa se rumenesca (dupa 15-20 minute) incalzim din nou siropul si fierbinte il turnam deasupra.


Bagam tava din nou la cuptor si tinem pana se absoarbe tot siropul si cuiburile sunt rumenite frumos.



Share This Post

5 comentarii: