Prajitura cu crema caramel

vineri, 25 noiembrie 2011

Aceasta prajitura o faceam cand eram acasa la mama, fata tanara si voinica :)) , mai ales la sarbatori.

Atunci noi ii spuneam prajitura la metru, probabil pentru ca iese foarte lunga. Din acest motiv cred ca o faceam doar iarna, ca nu aveam loc pentru ea in frigider si o tineam afara pe balcon, la racoare. :))  Prajitura are de fapt o glazura de cacao, dar acum am adaptat intr-o varianta mai...usurica. :)



Blatul maro:

5 oua
5 linguri zahar
2 linguri ulei
2 linguri cacao neagra
5 linguri faina
1 lingurita praf de copt
esenta de rom

Galbenusurile se mixeaza cu uleiul, pana devin ca o crema. Se adauga esenta de rom.

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul. Se mixeaza pana devin lucioase, ca pentru bezea. Se rastoarna compozitia de galbenusuri si se amesteca usor. Se adauga apoi si faina amestecata cu cacao si praful de copt.

Se omogenizeaza si se toarna compozitia intr-o tava de chec unsa cu ulei si tapetata cu faina. Se da la cuptor la foc mediu pentru ~jumatate de ora. Se face proba cu scobitoarea. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

 Blatul alb:

Cantitatile si modul de preparare sunt aceleasi ca si la blatul maro, doar ca vom elimina cacaoa.

Pentru crema:

12 linguri zahar
1 litru lapte
75 g amidon
100 g unt

Zaharul se caramelizeaza. Se va carameliza atat cat va place sa fie de intens gustul de caramel. Atentie insa sa nu-l ardeti prea tare, caci va fi amar.

Laptele se infierbanta si se toarna peste zaharul caramelizat, apoi se fierbe la foc mic pana se dizolva caramelul.

Amidonul il "desfacem" cu putin lapte cu caramel, apoi il turnam in vasul cu lapte si caramel. Fierbem la foc mic, amestecand continuu, pana se ingroasa. Dam deoparte, adaugam untul moale la temperatura camerei si omogenizam. Dam la rece pana se intareste.

Checurile racite se taie felii, cam de un deget grosime.

Vom incepe sa asamblam prajitura, punand feliile de chec "in picioare", ca si cum am reconstrui checul. Ungem fiecare felie cu crema si alternam culorile, una alba, una maro.

Pentru decor:

300 ml smantana pentru frisca
2 linguri zahar (de preferat pudra)
1 intaritor de frisca (doar daca este necesar)
bombonele colorate

Smantana rece se bate cu mixerul la viteza mica pana incepe sa prinda consistenta. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se intareste bine. Daca este necesar se adauga si un intaritor de frisca.

Imbracam totul cu frisca batuta si acoperim cu un strat de bombonele colorate.

In momentul servirii feliile se taie oblic. Se obtin astfel feliile dungate.

De obicei, eu nu insiropez prajiturile. Daca voua va plac prajiturile insiropate o puteti face.



Share This Post

29 de comentarii:

  1. Imi amintesc si eu de faimoasa Prajitura la metru. Chiar am sa caut in caietulul meu, ingalbenit de timp. Arata minunat, pup!

    RăspundeţiȘtergere
  2. Minunata prajiturica, mama o facea cu crema de vanilie :) buna tare si multe amintiri :)

    RăspundeţiȘtergere
  3. Andreea, cred ca prajitura se preteaza la orice fel de crema. Pana la urma conteaza finalul, care e de efect. ;)

    Pupici!

    RăspundeţiȘtergere
  4. da, da , ai dreptate....prajitura la metru....arata f.bine !!

    RăspundeţiȘtergere
  5. Cred ca era la moda,si mama o facea dar cred ca ii spunea altfel!Ne placea grozav!

    RăspundeţiȘtergere
  6. La moda a fost, a revenit in trend ;) Super arata si maxim de delicioasa ! pupici

    RăspundeţiȘtergere
  7. Delicioasa praji ! Da' pana la urma a iesit un tort ? c-asa zici spre finalul decorarii ...
    Wk frumos,asa cum ti-l doresti , de la Onesti !

    RăspundeţiȘtergere
  8. asa o stiu si eu...prajitura la metru..dar ce buna e!

    RăspundeţiȘtergere
  9. Hi hi...Diana... de fapt era "totul" dar daca mie numai la torturi mi-e gandul... :)))

    Te pup draga mea! Week-end frumos si tie. :*

    RăspundeţiȘtergere
  10. Pupici fetelor. Si week-end frumos! :*

    RăspundeţiȘtergere
  11. Mmmmm,buna tare de tot;sunt ani de zile de cand nu am mai facut aceasta prajitura,iar acum mi-ai adus aminte;pupici!

    RăspundeţiȘtergere
  12. Ce poate fi mai bun decat gustul copilariei! Arata delicios. Felicitari.

    RăspundeţiȘtergere
  13. Hmmm M... Mmm! Looking moist and crazy good! and pretty too!

    RăspundeţiȘtergere
  14. Vreau si eu fro 50 cm de prajitura ca salivez aici bre!!pup o zi faina sa ai!!

    RăspundeţiȘtergere
  15. Foarte bun, si ce lingura interesanta

    RăspundeţiȘtergere
  16. era una din preferatele mele , o minune de praji !!!!!

    RăspundeţiȘtergere
  17. Daaaaa, delicioasa prajitura la metru :))
    Foarte buna! Pup!

    RăspundeţiȘtergere
  18. Am facut-o si eu tare demult, trebuie sa o refac, ca nici pe blog nu o am. Merci ca mi-ai adus aminte :*

    RăspundeţiȘtergere
  19. vroiam sa stiu daca pot folosi altceva in loc de amidon in aceasta prajitura...mersi mult!

    RăspundeţiȘtergere
  20. Alina, poti inlocui cu faina. Cu amidon iese mai fina crema, dar e buna si cu faina.

    RăspundeţiȘtergere
  21. Iti doresc un An Nou plin de sanatate, bucurii , ganduri bune si fericire alaturi de cei dragi. La multi ani !

    RăspundeţiȘtergere