Ciabatta

sâmbătă, 15 mai 2010



* Faza 1:

* 250 g faina
* 150 ml apa
* 5 g drojdie uscata

Se dizolva drojdia in putina apa (din cei 150 ml) si lasa sa stea 5 minute. Se adauga restul pana la 150 ml de apa, faina si se amesteca cu o lingura pana ce toate se omogenizeaza.



Se acopera castronul cu folie alimentara si se lasa la dospit intr-un loc caldut intre 12 si 24 de ore. La final maiaua trebuie sa fi crescut de 3 ori si sa fie plina de basicute la suprafata.



* Faza 2:

* 100 g gris
* 400 g faina
* 300 ml apa
* 5 g drojdie uscata
* 1/2 lingurita zahar
* 1 1/2 lingurita sare
* 5 + 1 linguri ulei de masline

Se amesteca drojdia cu putina apa calda (din cei 300 ml) si lasa sa stea 5 minute. Se adauga restul de apa, zaharul, 5 linguri de ulei, faina, grisul si compozitia de la faza 1. La sfarsit se adauga sarea si se omogenizeaza. Pentru aceasta faza am folosit masina de paine, programul de framantare+dospire. Compozitia isi va tripla volumul.



Aluatul se rastoarna pe masa infainata si cu o spatula se imparte in 2. Li se da o forma usor lunguiata, apoi tot cu ajutorul spatulei se pune aluatul in tava presarata cu faina. Se acopera din nou cu folie si se lasa la crescut cca 2 ore.

Se da la cuptor la foc mediu spre mare pentru 20-25 de minute, pana se rumeneste.



Foarte buna Ciabatta ta Brandusa. Sa ne mai faci! :))

Share This Post

12 comentarii:

  1. arata foarte bine! Iubesc mirosul de paine prospat coapta in casa!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cam complicata reteta ta.Dar cred ca e buna.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ti-a iesit super! Da mai bine o amestecai cu mana, asa ai avut de spalat si cuva de la masina =)). Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  4. Kitty, de cand am luat masina de paine, n-am mai cumparat paine. ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Mino, pare complicata, dar nu este deloc. E adevarat ca timpul de dospire e mare, dar treaba multa la ea nu prea ai. :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc Brandusa draga.
    Decat sa spal mainile de aluat, am preferat sa spal cuva de la masina de paine. :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Chiar acum prepar painica asta, sper sa-mi iasa bine!
    Apropo imi place noua ta fotografie, arati mai tinerica.
    Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc Daniela. Asa-i ca-s tinerica? :)))

    RăspundețiȘtergere
  9. Trebuie neaparat sa te vad mai des si sa ma delectez cu ce faci pe aici. Chabatta asta ii place fiului meu la sandvisuri calde. Miha, la mine te asteapta niste premii haioase pentru o tinerica frumoasa si harnica.

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc mult Elena. Voi trece negresit sa iau premiile. Mai am si din urma niste premii de ridicat de la fete harnicute, dar nu mai apuc...:( Uffff!

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna Miha
    DA asa este arati mai tinerica.
    Inca ceva am facut painea, a fost foarte buna dar nu stiu de ce a iesit putin umeda in interior.
    Ai fre-o ideie care a fost motivul?
    O zi buna.

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc Daniela.
    Cel mai probabil e ca ar mai fi trebuit ceva faina.

    RăspundețiȘtergere