Prajitura cu ciocolata si foi de napolitana

luni, 23 aprilie 2012

La multi ani tuturor celor care azi isi serbeaza ziua numelui. Sanatate si noroc!

Va impartasesc astazi o reteta de prajitura delicioasa si consistenta, ca parca prea a lipsit ciocolata in ultima vreme de pe blog. :)))



Caramel:

200 g zahar
200 ml smantana pentru frisca
100 g unt
100 g miez de nuca prajit

1 foaie (mare) de napolitana

Zaharul se caramelizeaza. Se da deoparte si turnam smantana pentru frisca (atentie la aburi!) Punem din nou pe foc si amestecam continuu pana se topeste caramelul si compozitia incepe sa se ingroase, apoi punem si untul. Amestecand continuu, se fierbe pana caramelul ajunge la consistenta dorita. Se da deoparte de pe foc, se adauga miezul de nuca prajit, curatat de coaja si rupt bucati cu mana.

Foaia  de napolitana se taie in 2. Turnam caramelul caldut pe o bucata de napolitana, nivelam si acoperim cu cealalta bucata de napolitana. Dam la rece.

Blat:

5 oua
100 g zahar
5 linguri faina
3 linguri ulei
1 lingurita praf de copt
1 lingura zahar vanilat

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, adaugam apoi zaharul si si zaharul vanilat si mixam pana obtinem o spuma tare ca pentru bezea. Uleiul se toarna peste galbenusuri si se amesteca. Turnam peste spuma de albusuri si amestecam usor. Faina amestecata cu praful de copt, o incorporam usor in compozitie, amestecand cu o spatura cu miscari de jos in sus.

Compozitia o turnam intr-o tava (cea de la aragaz) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu, pana se aureste usor deasupra. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit, apoi se taie in 2 foi, de marimea foii de napolitana.

Pentru crema:

200 g ciocolata amaruie
200 ml smantana pentru frisca
1 lingura whisky

Ciocolata rupta bucatele o punem la topit la foc mic impreuna cu smantana pentru frisca. Cand ajunge la punctul de fierbere dam deoparte si omogenizam. Dam la frigider pana se raceste bine si se intareste. Mixam crema pana devine ferma si pufoasa. La sfarsit aromam cu 1 lingura de whisky.

Peste foaia de pandispan turnam jumatate din crema de ciocolata, punem foile cu caramel, cealalta jumatate din crema de ciocolata si acoperim cu cea de-a 2-a foaie de pandispan.

 Dam la rece pana se intareste, apoi se portioneaza dupa dorinta.

Share This Post

13 comentarii:

  1. Super prajitura! caramel, crema delicioasa...perfecta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Wouw!!!! ce gâteau et sublime, juste de regarder sa donne envi de le dévoré, bravo!

    RăspundețiȘtergere
  3. buna.off si eu care ziceam ca nu mai fac nimica .ms.acum am pus sa fac mai dau eu jos la anu cred.te pop.ms.

    RăspundețiȘtergere
  4. Salvat ca-mi place cum arată:).Foarte atragatoare!pup.xo

    RăspundețiȘtergere
  5. am venit repede pe blog sa vad prajiturica!!! delicioasa! tare norocoasa esti miha, ca poti manca atatea bunatai si nu te ingrasi! :P

    RăspundețiȘtergere
  6. Mmm, buna tare!!!O combinatie super delicioasa!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  7. Miam-miam! Ciocolata amaruie? Iubesc prajiturica asta!

    RăspundețiȘtergere
  8. Grozav!Prajitura aceasta imi aminteste de napolitanele cu caramel pe care ni le facea mama cand am fost copii.Numai ca este mult mai delicata.

    RăspundețiȘtergere
  9. Bine mai apare!!!!!Dar ce fel de smantana ai folosit,cumva lichida?Ce marca?

    RăspundețiȘtergere
  10. Smantana pentru frisca este lichida.
    De obicei cumpar din Lidl, marca Pilos. Mai e si in Kaufland smantana buna pentru frisca, marca lor proprie.

    RăspundețiȘtergere
  11. felicia mangalia9 mai 2012 la 22:35

    AM REUSIT............A IESIT BUNA DE TOT!!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Bravo Felicia! :* Ma bucur ca-ti place!

    RăspundețiȘtergere