Tort Senzational

vineri, 7 ianuarie 2011

Cand am intrat in bucatarie aveam in gand sa fac Prajitura Kinder, dar sub forma de tort glazurat cu ciocolata. Pana la urma a iesit altceva :))

Si cum azi avem de sarbatorit pe unul din copiii mei senzationali, pe Amira-Ioana mica si draga, si cum nu aveam nici o idee cum sa denumesc aceasta reteta de tort, am ramas la "senzational" Daca imi va veni vreo alta idee, mai...senzationala :)) voi schimba.




* Pentru blat:

* 5 oua
* 100 g zahar
* 70 g faina
* 50 g gris
* 40 g cacao
* 125 ml ulei
* 25 ml lapte
* 2 linguri miere
* 1 lingurita praf de copt
* esenta de vanilie


Galbenusurile se freaca bine cu zaharul si esenta de vanilie pana se albesc si devin ca o crema. Separat amestecam faina cu praful de copt, cacaoa si grisul macinat, dupa care incorporam usor in compozitia de galbenusuri. Compozitia va deveni foarte greu de amestecat, dar incepem sa turnam laptele, uleiul si mierea si se va subtia. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se incorporeaza usor in compozitia de mai sus, amestecand usor, cu miscari de jos in sus.

Compozitia se imparte in 3 parti si se coc 3 foi in tava ( 24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt. Foile se coc la foc mediu in jur de 15 minute fiecare. Se scot cu tot cu hartie din tava si se lasa la racit. Hartia se scoate abia dupa ce foaia s-a racit foarte bine. Foile nu se suprapun.

* Pentru crema:

* 250 g lapte condensat
* 100 ml lapte
* 1 lingura miere
* 250 ml frisca lichida
* 10 g gelatina
* esenta de vanilie

Laptele condensat se amesteca cu 50 ml de lapte. Gelatina hidratata in 3 linguri de apa rece se dizolva in 50 ml lapte, pe foc foarte mic sau la microunde. Luam cateva linguri de lapte condensat si punem peste gelatina, amestecand energic, apoi adaugam peste restul de lapte condensat. Adaugam mierea si vanilia. Se bate frisca (smantana pentru frisca), apoi treptat o incorporam in compozitia de lapte condensat.

* Pentru uns foile:

* 100 g ciocolata amaruie
* 25 g unt
* 50 ml frisca lichida

* Pentru glazura:

* 120 g ciocolata amaruie
* 50 ml frisca lichida
* 50 g unt

* Pentru bordura:

* 120 g ciocolata amaruie
* 1-2 linguri lapte

* Pentru ornat:

* 50 ml frisca lichida
* 50 ml frisca lichida cu cacao

Pentru uns foile topim ciocolata, la foc mic impreuna cu untul si frisca lichida. Lasam la racit.

Punem o foaie de blat pe un platou, ungem cu o parte din compozitia de ciocolata si dam cateva minute la congelator. Turnam deasupra jumatate din crema, acoperim cu cea de-a 2-a foaie unsa cu ciocolata si turnam si restul de crema. Punem si cel de-al 3-lea blat si dam la rece pana pregatim glazura.

Daca pana in momentul asamblarii crema nu s-a intarit suficient asamblati tortul in tava in care ati copt foile

Glazura:

Topim ciocolata, la foc mic impreuna cu untul si frisca lichida. Lasam la racit la temperatura camerei. Din cand in cand amestecam in vas, pana glazura ajunge la consistenta unei smantani groase.

Batem si frisca pentru ornat, in 2 vase diferite, evident. :))

Finisam marginile tortului cu putina frisca cu cacao, apoi turnam deasupra glazura de ciocolata. O intindem cu ajutorul unei linguri, apoi din loc in loc apasam cu lingura si ridicam scurt, formand mici turturi.

Dam din nou la rece pana pregatim bordura de ciocolata. Topim ciocolata la microunde impreuna cu laptele. Omogenizam si turnam pe o bucata de hartie de copt. Nivelam si dam la congelator pentru cateva minute, pana se intareste bine. Cu un cutit bine ascutit si incalzit taiem dreptunghiuri de ciocolata, de lungime egala cu inaltimea tortului.

Punem bucatile de ciocolata pe marginea tortului, apoi ornam cu moate de frisca in degrade. :)) Pentru a obtine frisca in degrade, punem in posh cate o lingura de frisca alba si una maro.


Share This Post

42 de comentarii:

  1. La multi ani pentru Amira Ioana, sa fie sanatoasa si plina de noroc!
    Foarte frumos ti-a iesit tortul, cu adevarat senzational! Si chiar e elegant! ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Tare frumos! Faina ideea cu moatzele in degrade :)
    La multi ani, sa fie sanatoasa pitica!

    RăspundețiȘtergere
  3. felicia(mangalia)7 ianuarie 2011 la 12:47

    LA MULTI ANI,micutei printese sa fie sanatoasa,iar drumul vietii ei sa fie calauzit de sf.ION.

    RăspundețiȘtergere
  4. La multi ani ficei tale Amira Ioana. Un tort minunat, felicitari.

    RăspundețiȘtergere
  5. La muli ani, Amira-Ioana ! Sa cresti mare, sanatoasa, vesela si frumoasa !

    RăspundețiȘtergere
  6. La multi ani , pui mic! Tortul e moooooa!!!!:))))

    RăspundețiȘtergere
  7. Sa-ti traiasca zana! Sa creasca mare, sanatoasa, frumoasa si mai ales desteapta :).
    Tortul e superb! Ca de obicei de altfel :)

    RăspundețiȘtergere
  8. La multi ani fericiti fetitei tale Amira-Ioana!
    Sa fie sanatoasa, sa aiba noroc si sa se bucure de o viata frumoasa!
    Tortul facut de tine arata minunat si sunt convinsa ca e delicios!
    Petrecere frumoasa!
    (ilda)

    RăspundețiȘtergere
  9. La multi ani pentru fetita ta!
    Sanatate, bucurii,impliniri!

    RăspundețiȘtergere
  10. LA MULTI ANI AMIRA IOANA!

    Tortul este senzational, nu ii mai schimba numele!

    RăspundețiȘtergere
  11. La multi ani Ioana! Senzational tortul!

    RăspundețiȘtergere
  12. sa iti traiasca fata...crede-ma ca dupa parerea mea...ai cel mai complet blog...te urmaresc de ceva vreme...esti o sursa ...vesnica de inspiratie...felicitari..

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumesc frumos Natalia! Imbratisari cu drag!
    Si zici ca am reusit? :)))

    RăspundețiȘtergere
  14. Multumesc Edith.
    Ma bucur mult ca ti-a placut ideea! ;)

    RăspundețiȘtergere
  15. Felicia, multumesc! :) Sa dea Dumnezeu asa sa fie!

    RăspundețiȘtergere
  16. Multumesc si tie Bianka! Chiar a fost bun! :))

    RăspundețiȘtergere
  17. Multumesc cuscra draga! Sanatosi sa fim, ca in rest...vedem noi cum ne descurcam. :)))

    RăspundețiȘtergere
  18. Gabi, multumesc.
    Nu numai ca fi "moaaa" :))) dar a fost si buuun. :))
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  19. Ilda, multumim.
    Tortul a fost bun, copiii au fost fericiti ca s-au petrecut...:)) Zic eu ca a fost o zi reusita. :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Bine Ellis draga. Asa sa-i ramana numele. :)))
    Multumesc! Pupici cu lipici!

    RăspundețiȘtergere
  21. Anonim, multumesc de urari si aprecieri. Ma bucur mult sa "aud" asta.

    RăspundețiȘtergere
  22. La multi ani pentru Ioana Amira! Sa-ti traiasca ! Cat despre tort...niste retete mai simple nu ai? Este senzational intr-adevar, dar prea complicat.

    RăspundețiȘtergere
  23. La multi ani pentru fetita ta !! iar in ceea de priveste tortul ai reusit sa ma surprinzi din nou...arata foarte bine tortul acesta....cu siguranta il voi incerca si eu...felicitari inca o data!!!

    RăspundețiȘtergere
  24. Mmh!!! es una verdadera delicia, gracias por tan rica receta. Besitos desde Argentina.

    RăspundețiȘtergere
  25. Minoki, draga mea... daca vrei vrun tort facut la minut, cu vo crema facuta din prafuri n-am. :))
    Sunt aici in blog retete si mai usoare si mai complicate, dar nu sunt eu in masura sa le definesc dificultatea. :)) Din punctul meu de vedere toate sunt usor de facut. :)) :p
    In partea din dreapta sus este o lista cu torturi, cauta acolo poate vei gasi ceva pe placul tau. sau foloseste cautarea pentru a gasi ceva dupa ingredientul care iti place.
    O seara buna iti doresc si te mai astept pe la mine!

    RăspundețiȘtergere
  26. Ardelean, multumesc mult de urari si aprecieri.
    Ma bucut foarte mult ca ti-a placut tortul si mai ales ca te-ai hotarat sa-l incerci. Sper sa revii cu impresii.

    RăspundețiȘtergere
  27. Se poate coace un blat intreg si dupa aceea sa il tai?

    RăspundețiȘtergere
  28. Cristina, nu stiu daca din compozitia asta va iesi un blat suficient de inalt si pufos incat sa-l poti taia in 3. In 2 cred ca da.
    Sau poti face un blat simplu de pandispan cu cacao, va fi la fel de bun. ;)

    RăspundețiȘtergere
  29. Pup ochii frumosi ai Amirei :* ...nu am stiut ca o cheama si Ioana .
    Ce sa zic ..tortul chiar e Senzational!!!

    RăspundețiȘtergere
  30. Am savurat si eu de dimineata acest tort, este intradevar senzational, are un gust deosebit cu acel strat de ciocolata amaruie intre foi, recunosc ca nu am facut bordura de ciocolata pentru ca eram in criza de timp ( am o fetitza mica de 1 an si jumatate si imi era frica ca se trezeste, mie imi place sa fac prajituri linistita si nu cu griji)oricum a iesit betooon!!!Multumiri din partea noastra pentru aceasta bunanate.

    RăspundețiȘtergere
  31. Cristina, ma bucur tare mult ca ai facut acest tort, care este unul din cele mai bune facute de mine pana acum.
    Bordura de ciocolata nu e obligatorie, fiecare poiate orna (sau nu :)) ) dupa dorinta.
    Pupici la pitica mica, sa fie cumintica si sa o mai lase pe mami sa faca prajituri. :)

    RăspundețiȘtergere
  32. chiar isi merita denumirea.e senzational te iubim mult miha ca esti asa de buna si ne impartasesti si noua retetele.esti divina pupici.carmen

    RăspundețiȘtergere
  33. Carmen, esti atat de draguta! Multumesc! :*

    RăspundețiȘtergere
  34. vaiiiiii mihaaaaaaa,blaturile sunt gata,crema la fel.....crema e senzationala parca se topeste in gura ,asa bun e.bravooooo miha,te pu si te imbratisez

    RăspundețiȘtergere
  35. Giorgia, ce tort buuuun ai facut! :)) Abia astept sa-l vad! ;)

    RăspundețiȘtergere
  36. sotului meu i s-a facut pofta de acest tort:))

    RăspundețiȘtergere