Tort aniversare 5 anisori

duminică, 22 noiembrie 2009

N-a iesit asa cum as fi vrut, aveam o cu totul alta schita in plan, dar vorba aia...nu e cum se pregateste, ci cum se nimereste. :))



Avem nevoie de:

* Pentru blat:
* 9 oua
* 300 g zahar
* 5 linguri ulei
* 3 linguri amidon
* 6 linguri faina
* vanilie
* 1 praf de copt

Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma tare cu zaharul si un praf de sare,ca la bezea.

Galbenusurile se amesteca cu uleiul si vanilia. Se toarna totul peste albusul batut si se omogenizeaza.Se adauga amidonul si faina amestecata cu praful de copt si se amesteca usor.

Se imparte compozitia in 3. Se coc 2 blaturi patrate, intr-o tava (20/20 cm) tapetata cu hartie de copt si un blat mic rotund.

* Pentru crema:
* 200 g ciocolata alba
* 350 ml frisca lichida
* 5 g gelatina

Gelatina o punem la inmuiat in 2 linguri de apa rece.

Ciocolata rupta bucatele o punem la topit impreuna cu 200 ml frisca. Aducem la punctul de fierbere, apoi dam deoparte si amestecam pana se topeste ciocolata. Lasam la racit.

Incalzim putin 50 ml de frisca pe care o punem apoi peste gelatina. Omogenizam si lasam la racit. Restul de frisca il batem bine, apoi turnam peste amestecul cu gelatina.

Frisca cu gelatina o incorporam in amestecul cu ciocolata. Dam la frigider pana incepe sa se intareasca.

* Pentru crema 2:
* 100 g ciocolata amaruie
* 100 ml frisca lichida

Ciocolata rupta bucatele o topim impreuna cu frisca lichida. Dam la frigider pana se raceste bine si incepe sa se intareasca, apoi o mixam pana obtinem o frisca ciocolatoasa si delicioasa.

* Pentru glazura:
* 200 g ciocolata amaruie
* 100 ml frisca lichida
* 50 g unt

Ciocolata se topeste impreuna cu frisca si untul, se omogenizeaza si se lasa la racit.

* Pentru sirop:
* 100 g zahar
* 100 ml apa

Zaharul il caramelizam apoi il stingem cu apa. Lasam la racit, pana se dizolva tot zaharul.

In tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara punem primul blat bine insiropat, crema de ciocolata si acoperim cu celalalt blat insiropat. Acoperim cu folia si dam la rece pentru cateva ore, pana se intareste crema.

Dam deoparte folia de pe tort,punem platoul peste tava si rasturnam tortul cu o miscare ferma.



Acoperim cu glazura de ciocolata.

Eu tare as vrea sa stiu secretul unei glazuri frumoase, care sa stea frumos pe tort si cu care sa nu ungi jumate de bucatarie si jumate din hainele de pe tine atunci cand o pui pe tort. :)))

Cifra 5 am decupat-o din blatul mic rotund, pe care l-am umplut si ornat cu crema ganache de cioco amaruie.

O sectiune mica mica...

Share This Post

7 comentarii:

  1. inca data ,la multi ani frumosului robert! a avut un tort minunat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumos tortuletul, imi place, imi si imaginez ce bun trebuie sa fie!
    La multi ani sarbatoritului!

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani pentru baiat si felicitari mamei !

    RăspundețiȘtergere
  4. Happy Birthday to Robert!!!!
    tortul este super! Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  5. La multi ani Robert! Miha foarte bine a iesit tortul..cred ca a fost foarte gustos. Te pup

    RăspundețiȘtergere