Prajitura cu nuci caramelizate

joi, 8 martie 2012


La multi ani doamnelor! La multi ani mamicilor!

Dragele mele, asta e prajitura cu care m-am gandit sa va tentez astazi. Poate ar fi fost mai potrivit sa pun vreo reteta de tort, dar n-am avut timp si nici inspiratia necesara....



Pentru nucile caramelizate:

100 g miez de nuca
100 g zahar

Zaharul se caramelizeaza. Cand a devenit lichid si de culoarea chihlimbarului se adauga miezul de nuca si se amesteca, astfel incat nuca sa fie bine acoperita de caramel.

Rasturnam repede pe o bucata de hartie de copt si lasam la racit. Cand s-a racit bine si s-a intarit se pune intr-o punga groasa si se sparge cu ciocanul de snitele.

Pentru blat:

7 albusuri
150 g zahar
200 g nuca prajita si macinata
1 lingura zahar vanilat
1/2 lingurita praf de copt
3 linguri faina
50 g ciocolata amaruie

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si zaharul vanilat si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Separat, amestecam intr-un castron faina cu praful de copt, nuca macinata si ciocolata rasa. Incorpram amestecul in spuma de bezea si amestecam usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Compozitia se toarna in tava mare de la aragaz tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu pentru cca 20 de minute. Cand este gata se pune pe un gratar si se lasa la racit, cu tot cu hartia de copt.

Pentru crema:

7 galbenusuri
100 g zahar
240 ml lapte
1 lingura amidon
200 g unt
esenta de vanilie

Galbenusurile se freaca cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Adaugam amidonul si omogenizam. Turnam apoi laptele rece, cate putin, amestecand usor, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic si fierbem compozitia pana se ingroasa, ca o budinca. Se amesteca incontinuu, sa nu se prinda de fundul vasului si nu se da in clocot.

Dupa ce compozitia s-a ingrosat dam vasul deoparte de pe foc si adaugam untul. Amestecam pana la omogenizare. Lasam la racit. Intre timp mai amestecam de cateva ori, sa nu prinda crusta si aromam cu vanilie, dupa gust.

Blatul racit, de pe care am desprins usor hartia de copt, se taie in 3 fasii, vom obtine astfel o prajitura lunga si ingusta. Impartim crema in 3 si o repartizam pe cele 3 foi. Acoperim prajitura cu nucile caramelizate si dam la frigider pana se intareste crema si foile se inmoaie.

Se portioneaza dupa dorinta.



Share This Post

26 de comentarii:

  1. Woooooooooooooowwwwwww cum poate sa arate!!!!!Un 8 Martie fericit iti doresc!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Hummmm... quelle belle gourmandise, sa doit être délicieux!

    bisous

    RăspundețiȘtergere
  3. Nebunie...bun, foarte bun ...
    Sa ai o zi minunata !!

    RăspundețiȘtergere
  4. aduta_ada@yahoo.com8 martie 2012 la 13:27

    trebuie sa fie o nebunie, dupa post am sa o incerc si eu, poate de paste chiar LA MULTI ANI miha

    RăspundețiȘtergere
  5. superb si delicios :*
    Primavara minunata si la multi ani draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  6. Minunata prajitura ta!
    La multi ani si mii de pupici!

    RăspundețiȘtergere
  7. Zici ca n-ai inspiratieeeeee ???!
    Mai mult de atat ce mi-as mai putea dori acum ,in farfuria mea?? arta ca si un tort ,nu mai vorbesc cat poate fi de buna o felie -bezea-nuca !

    RăspundețiȘtergere
  8. o prajitura care mama mea ar savura-o cu mare placere :D
    La multi ani de ziua mamei:)

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumim, Miha!!!La multi ani si tie!Delicioasa prajiturica!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  10. In ciuda faptului ca las mai rar comentarii din cauza ca trec printr-o perioada de-a dreptul naucitoare, sa stii ca vin zilnic aici( nu as putea altfel!), macar in fuga...
    La multi ani, Miha!Cu sanatate, cu iubire, cu spor in toate, cu bucuria dragostei de viata!:*

    RăspundețiȘtergere
  11. La multi ani si tie, o primavara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  12. La multi ani si o primavara minunata!!!!!!O prajitura super delicioasa:X!!!

    RăspundețiȘtergere
  13. Super parjiturica! Iti doresc o primavara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  14. asta nu o sa-mi scape miine o s-o fac
    mii de multumirii Miha

    RăspundețiȘtergere
  15. Minunata prajitura, o cunosc, ti se topeste in gura !

    RăspundețiȘtergere
  16. Multumesc frumos tuturor de aprecieri! Imbratisari cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  17. Prajitura este foarte buna,am facut-o o singura data si mi-a iesit foarte bine.Cred ar fi foarte buna si daca blatul ar fi insiropat putin.

    RăspundețiȘtergere
  18. Da, se poate insiropa, daca va plac prajiturile insiropate. Noi le preferam mai...uscate.

    Cred ca un sirop de zahar ars ar merge foarte bine. :)

    RăspundețiȘtergere