Briose dospite

joi, 22 octombrie 2009



Reteta am luat-o de pe blogul Amaliei. Ea le-a denumit "savarine". Eu le-am copt in forme de briose si cum nu prea seamana cu savarinele alea de la cofetarie, pe care le stiu eu, le-am zis briose. :)

* Pentru aluat:

* 1 ou
* 30 ml ulei
* 20 g zahar
* 250 g faina
* 1 lingurita drojdie uscata
* 200 ml lapte

* Pentru sirop:

* 100 g zahar
* 200 ml apa
* esenta de rom

* Pentru umplutura:

* 250 ml frisca lichida

Oul il mixam cu zahar, ulei si un praf de sare. Adaugam drojdia dizolvata in putin lapte caldut. Turnam si restul de lapte si faina,omogenizam.



Lasam aluatul la dospit 20 de minute, dupa care il punem in forme (pana la 3/4 din capacitate) si lasam din nou la dospit 15 minute.

Se coc la foc mediu, in jur de 15-20 minute.



Intre timp preparam siropul:

Zaharul il caramelizam, apoi il "stingem" cu apa rece. Lasam la racit, pana se topeste caramelul, apoi punem si esenta de rom.

Insiropam brisosele. Le taiem pe jumatate si le umplem cu muuuulta frisca. :)

Share This Post

6 comentarii:

  1. Cum e aluatul asta Miha, seamana cu cel de la savarinele din cofetarii? Eu sunt la faza de experinte, am facut mai multe feluri de aluat,toate sunt bune, dar niciunul care sa ma multumeasca pe deplin.
    Sa va fie de bine briosele-savarine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Livia, daca vrei savarine ca cele din cofetarie incearca "savarinele cu pesmet" ;). Am si eu reteta pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc Miha, am facut si reteta cu pesmet, dar nu exact cum e la tine, adica fara faina. O sa incerc si asa, experimentez pana imi iasa ceva! O zi frumoasa sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  4. Hallo Miha,

    dupä cit stiu eu Savarin este Amestecul de la Teig si nu neapärat Forma, da egal ti-au iesit super. Si
    Savarin este cev tare delicios.

    Tare feine si apetisante. Compliment

    salutäri Jacob

    RăspundețiȘtergere
  5. acum inteleg de ce ai numit cupcakes-urile mele "briose"..m-a nedumerit foarte mult...este pentru ca in Romania dupa cate vad, briosele nu sunt "briose"
    briosa "adevarata" este o paine frantuzeasca (coapta fie in tavi de paine fie in forme speciale care "seamana" cu savarinele) care are un foarte mare continut de unt si oua..desigur, se pune si faina, drojdie, apa etc...gustul si aspectul briosei se aseamna un pic cu cel al cozonacului simplu...
    briosele, cupcakes-urile, si muffins-urile sunt 3 lucruri complet diferite..ingredientele din aluatul tau ma duc cu gandul la cupcakes, dar alea nu se insiropeaza niciodata, deci este un fel de cupcakes/savarine...

    acest comentariu nu este pentru a te critica, pentru ca nu este nimic de criticat...aici, cea ce americanii numesc "savarine" nu seamana/au gustul deloc cu savarinele "originale" frantuzesti...ceea ce americanii numesc aici tiramisu e foarte departe de ceea ce italienii numesc tiramisu...deci, fiecare tara adapteaza si numesc/renumesc retete internationale...deci nu e nimic de criticat :)

    astea fiind zise, briosele arata trasnet, si cred ca sunt foarte delicioase!!

    RăspundețiȘtergere
  6. arata foarte bine, sunt convins ca sunt si foarte bune :)

    RăspundețiȘtergere