Tort cu nuca si ciocolata

miercuri, 2 martie 2011

Iata ca azi s-au anuntat oficial castigatorii concursului "Reteta anului 2010", concurs organizat de bucataras.ro in colaborare cu bilancia.ro

Multumesc mult organizatorilor, multumesc mult si voua tuturor celor ce ati fost alaturi de mine in acest concurs, reusind astfel sa ocup un onorabil loc 3 si sa castig un food-procesor Kitchen Aid. 

Tortul ce vi-l dedic astazi s-a vrut initial a fi "Tort Amandina", dar pana la urma (asa cum stiti deja ca mi-e stilul :)) ) m-am razgandit si modificat pe parcurs.


Blat:

8 oua
200 g zahar
4 linguri ulei
8 linguri faina
4 linguri cacao
100 g nuca macinata
1 praf de copt
esenta de rom

Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma tare cu zaharul si un praf de sare, ca la bezea. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si esenta. Se toarna totul peste albusul batut, apoi se pune faina amestecata cu praful de copt, cacaoa si nuca macinata. Se omogenizeaza amestecand usor.

Compozitia se toarna intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu in jur de 25-30 de minute. Se face testul cu scobitoarea. Se scoate pe un gratar, se lasa la racit apoi se taie in 4.

Crema:

400 g unt
120 g ciocolata amaruie
4 linguri cacao
200 g zahar
100 g nuca macinata
esenta de rom

Untul se topeste partial, sa mai ramana bucati netopite. Se mixeaza apoi pana se raceste si se leaga din nou, obtinand o crema fina si pufoasa. Se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana se topeste.

Ciocolata o topim la microunde cu 2 linguri de lapte. Omogenizam, lasam sa se racoreasca, apoi putin cate putin incorporam in crema de unt. Adaugam cacaoa, nuca macinata si esenta de rom.

Sirop:

150 ml apa
100 g zahar
2 linguri coniac

Apa se fierbe cateva minute cu zaharul. Se lasa la racit, dupa care se adauga si coniacul.

Glazura:

100 g ciocolata amaruie
50 g unt
50 ml frisca lichida

Ciocolata rupta bucati se topeste impreuna cu untul si frisca lichida. Cand a ajuns la punctul de fierbere se da deoparte si se omogenizeaza. Se lasa la racit.

Din toata cantitatea de crema se pun deoparte cateva linguri ce le vom folosi la decor. Restul se imparte in 3 parti si se repartizeaza intre blaturile bine insiropate. Se da la frigider minim jumatate de ora, apoi se acopera cu glazura de ciocolata si se orneaza cu moate de crema si carlionti de ciocolata.

Share This Post

32 de comentarii:

  1. felicitari si frumos tort!
    altceva ce mai vrei?:)))
    poop=)))

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti doresc si eu o primavara cu mult soare, cu sanatate si bucurii!!!
    tortul arata de nota11!

    RăspundețiȘtergere
  3. Miha,felicitari!Sa-l folosesti cu spor!
    Am servit o feliuta de tort!te pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. felicitari pentru premiu

    RăspundețiȘtergere
  5. Eres la reina de las tartas, que pasada de tarta, se ve realmente magnifica.

    Saludos

    RăspundețiȘtergere
  6. Miha, felicitari, sa il folosesti cu placere! Iar in torturi, ce sa zic, esti specialista! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Bravo, Miha. Dragut concursul, nu? :) Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  8. Felicitări Miha! Iată că Primăvara ţi-a adus un mărţişor de mare ajutor. Să-l foloseşti cu spor!

    RăspundețiȘtergere
  9. superb tortul si felicitari pt premiu

    RăspundețiȘtergere
  10. Felicitari Miha!!!!
    La cat mai multe concursuri castigate.

    RăspundețiȘtergere
  11. Felicitari, sa-l folosesti cu spor!!!
    Tortul super, super! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  12. Felicitarile mele.Tortul e superb arata trasnet.Felicitari inca o data spor la bucatarit in continuare

    RăspundețiȘtergere
  13. super tortul!felicitari pentru premiu,al meriti din plin!pupici!

    RăspundețiȘtergere
  14. Felicitari atat pentru premiu cat si pentru tort care este foarte elegant,iar pentru premiu ti l-ai meritat pe deplin !

    RăspundețiȘtergere
  15. vaiiii ce superrrrrrrr !!! pupici din bv !

    RăspundețiȘtergere
  16. Imi plac retetele tale,si ma inspira.In privinta premiului,ma bucur pentru tine desi sincer meritai un loc mai bun.

    RăspundețiȘtergere
  17. Felicitari pt premiu
    Suntem pe faza si te votam si pe mai departe la alte concursuri

    RăspundețiȘtergere
  18. FELICITARI , Miha ! Si totusi mi se pare cam putin ,,ONORANTUL" , ptr tot ce faci tu ...
    Prezenta postare este BES-TI-A-LAAAAAAAAA !!!

    RăspundețiȘtergere
  19. felicitari,miha! ( cred ca meritai mai mult dar gusturile nu se discuta) am o intrebare intrebatoare ca de obicei: cum e tortul de ciocolata( acela patrat care l-ai facut pt aniversarea sotului tau mai exact cu crema de ciocolata si mascarpone)e bun tare? cu drag, mihaela!

    RăspundețiȘtergere
  20. Multumesc tare mult tuturor pentru urari si aprecieri. :* :*

    RăspundețiȘtergere
  21. Mihaela, tortul acela e foarte bun. Si ciocolatos. :)))
    Pentru tortul de 8 martie voi folosi crema de la tortul acela. E buna, de-ti vine sa o papi cu lingura din cratita. :)))

    RăspundețiȘtergere
  22. Vai ce bine arata tortul acesta ! si combinatia de nuca cu ciocolata e un succes garantat ..cel putin pt gustul meu :) Ai niste torturi superbe. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  23. bun,si nu prea,1,-daca pui zahar in crema risti sa mixezi o ora si sa nu se topeasca,trebuie sa fie zahar praf,2,-daca il lasi in frigider crema devine dura,(unt si ciocolata),totusi,poza ti-a reusit

    RăspundețiȘtergere
  24. 1) Untul fiind partial topit (deci lichid) va ajuta zaharul sa se topeasca si nu vor ramane cristale de zahar in crema

    2) Daca il pui la frigider e normal sa se intareasca crema. Si cea fara unt se intareste. Dar daca inainte de servire il lasi 20 de minute la temperatura camerei crema va deveni moale si numai buna de mancat.

    Multumesc! :)

    RăspundețiȘtergere