Tochitura munteneasca

duminică, 30 mai 2010



* 500 g carne de porc
* 1 ceapa
* 1 pahar supa de legume
* 1 pahar de vin
* 2 rosii
* 4 catei usturoi
* sare si piper
* cimbru
* 1 ardei gras

Se taie carnea in bucati si se pune la prajit in tigaie in ulei bine incins impreuna cu ceapa tocata marunt. Dupa ce carnea s-a prajit putin, adica incepe sa se rumeneasca, se stinge cu supa de legume si paharul cu vin.

Se potriveste gustul de sare si piper, apoi se adauga rosiile tocate marunt, usturoiul tocat si ardeiul taiat cubulete mici. Se lasa sa fiarba. Spre sfarsitul fierberii se presara cu putin cimbru.

Se serveste cu mamaliguta fierbinte si muraturi.

Share This Post

4 comentarii:

  1. Foarte gustoasa trebuie sa fie tochitura, arata nemaipomenit de bine! Felicitari pentru blog, imi place foarte mult.

    RăspundețiȘtergere
  2. In moldova carnea topita si pusa la borcan,pe iarna,in untura ei,se numeste tochitura.Uneori gospodinele puneau si carnati afumati in aceste borcane,sau mai demult in chiupuri de lut.Datorita lui Creanga,a devenit cunoscuta in toata tara.Ce ai facut tu nu mai este tochitura,dar nu conteza pentru ca ai adaugat ceva si ai schimbat numele.Este deci preparatul tau,daca nimeni nu amai facut asa ceva pana la tine.In fond asta-i evolutia,chiar daca in denumirea ,cuvantul tochitura si-a pierdut intelesul initial.Am lucrat in Muntenia sau Dobrogea si oamenii nu stiau ce inseamna tochitura moldoveneasca,prezentand ceva asemanator cu ce-ai scris tu.Este suparator sa se denatureze astfel unele preparate,pentru ca fac parte din mostenire noastra,si sunt putine care sunt originale si numai ale noastre.Tochitura Moldoveneasca este unul dintre acestea.Eu ma bucur ca nu ai gresit,totusi trebuie sa stii ca preparatul tau seamana foarte mult cu un ostropel.Nu-ti ia din merite,din contra.La final as vrea sa-ti urez o zi buna,si as mai vrea sa te mai intreb daca ai auzit de Tochitura Dunareana sau Tochitura Dobrogeana?O zi foarte frumoasa iti doresc!

    P.S. M-am gandit ca nu ar fi rau daca as aminti cum se face in Moldova tochitura,mai ales ca mod de a gati ,nu atat ca ingrediente.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ceea ce am gatit eu aici nu este o inventie de-a mea. Aceasta reteta chiar exista in cartile de bucate, una dintre ele fiind una veche, cea a dlui Nicolae Olexiuc, o persoana ce este considerata ca facand parte din elita autorilor de carti de bucate.
    Din povestile lui Creanga chiar imi scapa acum ideea de tochitura, dar din ceea ce spui si din ceea ce stiu de la bunica, carnea topita cu untura este pusa la borcan pentru consumul de peste iarna, iar tochitura se face la taiatul porcului, din bucati proaspete de carne.
    Daca e sa aruncam o privire si in DEX vom gasi la tochitura urmatoarea definitie: "TOCHITÚRĂ, tochituri, s.f. Preparat culinar numit și topitură, făcut tradițional cu ocazia tăierii porcului, din carne grasă tăiată mărunt, prăjită cu ceapă în tigaie, având aspect de tochitură (= jumări obținute prin topirea slăninii). Ca specialitate gastronomică românească, este realizată din bucăți mici de carne de porc, de organe și de cârnăciori, prăjite la tigaie, servite cu garnitură de mămăliguță, cu ochiuri și brânză rasă deasupra."
    Ostopelul din cate stiu se prepara din carne de pasare sau vita, de porc nu stiam. Dar voi incerca, suna bine. :)))
    Despre "tochitura dunareana" n-am auzit, nici despre cea dobrogeana. O fi o ironie fina sau chiar vrei sa-mi impartasesti retetele? :)
    O zi buna iti doresc si tie.

    RăspundețiȘtergere