Cozonac moldovenesc

marți, 13 aprilie 2010

Cozonac cu nuca, asa ca la mama acasa...:)



* 1 kg faina
* 10 oua
* 220 g unt
* 320 ml lapte
* 50 g drojdie proaspata
* 300 g zahar
* esenta de vanilie si rom
* 5 g sare
* coaja de la 1 lamaie
* coaja de la 1 portocala
* 40 g ulei

* Umplutura:

* 200 g nuca
* 200 g zahar
* 100 g cacao
* esenta de rom
* scortisoara
* lapte

Faina si ouale se pun cu cel putin 6 ore inainte in camera de lucru, iar faina se cerne in prealabil.

Umplutura:

Nuca macinata se amesteca impreuna cu zaharul si cacao, esenta si scortsoara apoi se opareste cu lapte. Se pune lapte pana se obtine consistenta dorita.

Maia:

60 g faina se opareste cu 100 ml lapte si se bate pana devine ca o pasta moale, ca o crema. Separat se inmoaie drojdia cu putin lapte, 1 lingurita de zahar, 1 lingurita faina si se amesteca bine. Se acopera cu un prosop si se pune la crescut la caldura. Dupa ce drojdia a crescut se amesteca cu compozitia de maia pastrata la cald, se bate bine, apoi se pune din nou la crescut, la loc cald.

Intre timp se bat galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar si sarea pana devin ca o crema.

Cand maiaua a crescut se pune in vas cu faina, crema de galbenusuri, untul topit (caldut, nu fierbinte) , esentele si coaja de lamaie si portocala, restul de lapte caldut in care am topit cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Aceste amestec se framanta bine timp de 1 ora, dupa care se lasa la crescut cel putin 2 ore.

La framantat se ung mainile cu ulei si se continua framantarea pana coca face basici. Aluatul nu trebuie sa fie tare, ci mai mult moale. Daca e prea vartos se adauga 3-4 albusuri batute spuma si se framanta bine. Se acopera cu un prosop si se lasa la crescut la loc cald.

Cand aluatul a crescut bine se iau bucati, se intind putin pe masa unsa cu ulei, se unge cu umplutura de nuci. Se ruleaza, se pune in tava de cozonac, se lasa sa creasca bine, se unge galbenus desfacut cu putin lapte si se da la cuptor, la foc mic.

Share This Post

11 comentarii:

  1. mmmm,,ce bine ti-a iesit! as manca o feliuta !!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce bun trebuie sa fie...

    RăspundețiȘtergere
  3. as vrea sa incerc si eu reteta. insa am cateva nelamuriri: cat timp trebuie lasata maiaua la crescut? drojdia trebuie dizolvata cu cat lapte (putin= 2-3 linguri?), iar laptele trebuie sa fie la temperatura camerei? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ilila, maiaua se lasa la crescut pana se umfla si isi dubleaza volumul. Vor aparea si mici basicute deasupra.
    Drojdia se dizolva in atata lapte cat sa se dizolve si sa devina lichida. Pui cate putin, pana ajungi la consistenta dorita. Cred ca vreo 50 ml sunt de ajuns.
    Laptele trebuie sa fie caldut, nu rece de la frigider. Ar fi de preferat ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ai putea spune la ce temperatura se coace?Adica ce inseamna foc mic?Si cat timp?

    RăspundețiȘtergere
  6. Elena, eu avand cuptor pe gaz, fara termostat, am scris foc mic, intocmai cum am procedat. Din cate stiu asta inseamna 160 grade. Iar timpul depinde de fiecare cuptor in parte, poate fi 40-50 de minute, pana se rumeneste frumos deasupra.

    RăspundețiȘtergere