Tort cu ciocolata si mascarpone

duminică, 31 octombrie 2010




 12 ani...Ani plini cu de toate, cu bucurii, necazuri, extraz si agonie...:))

Pornind de la toate acestea am facut acest tort care sa semnifice...casnicia. Totul incepe cu dulce, pufos, plin de aroma. Apoi e calm, asezat, stabil, cremos si savuros. Dupa o vreme apare si ceva amaraciune si esti contrariat, indignat "amarui, dar totusi atat de bun, de nu ma pot opri" :)) Si daca totul va fi cu masura, vei fi in extaz, daca nu...ti se apleaca. :))

La multi ani mie, la multi ani sotului, la multi ani noua! Multi poate vor fi, dar ne dorim sa fie si buni.

Va invit pe toti la o feliuta dulce-pufoasa-cremoasa-amaruie de tort. Din pacate, doar virtual.

Pentru blat:

4 oua
2 linguri ulei
4 linguri zahar
2 linguri cacao
4 linguri faina
1/2 lingurita praf de copt
esenta de rom


Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se bat in continuare pana devin lucioase, ca la bezea. Galbenusurile se mixeaza cu uleiul si esenta de rom, apoi se toarna peste spuma de albusuri amestecand usor. Incorporam si faina amestecata cu praful de copt si cacao. Compozitia o turnam intr-o tava (inimioara) tapetata cu hartie de copt. Se coace la foc mediu, pentru 25-30 minute. Se face proba cu scobitoarea. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Pentru crema:

3 galbenusuri
3 linguri zahar
2 linguri lapte
100 g ciocolata alba
250 g mascarpone
250 ml frisca lichida
1 lingurita gelatina

Gelatina se pune la inmuiat in 2 linguri de apa rece.

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana devin ca o crema. Se "desfac" cu cele 2 linguri de lapte si se pun la fiert in baie de aburi. Se fierbe pana incepe sa se ingroase. Adaugam ciocolata rupta bucatele si omogenizam. Lasam sa se racoreasca putin, apoi punem gelatina si amestecam pana aceasta se incorporeaza in crema. Lasam la racit si cand este complet rece punem branza mascarpone si mixam energic. La sfarsit incorporam usor frisca batuta.

In tava inimioara punem blatul pe care il insiropam bine cu cafea. Turnam crema, uniformizam si dam la rece pentru cateva ore. Dupa ce s-a intarit suficient turnam deasupra glazura de ciocolata racita dar nu intarita.

150 g ciocolata amaruie
50 g unt
100 ml frisca lichida

Ciocolata se topeste la foc mic impreuna cu untul si frisca lichida. Cand a ajuns la punctul de fierbere se da deoparte si se omogenizeaza. Se lasa la racit.

Se da din nou la frigider pentru cel putin 2 ore.

Inainte de servire se pudreaza din abundenta cu cacao neagra.

Share This Post

35 de comentarii:

  1. La mulţi şi fericiţi
    ani de acum înainte Mihaela!
    Felicitări pentru blog şi
    petrecere frumoasă!
    Te pup şi îmbrăţişez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ohhhh....tortul tau arata pur si simplu senzational...La Multi Ani si sa fiti fericiti si sanatosi !

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani fericiti! Frumoase cuvintele de inceput, cu mult adevar. Dar daca este intelepciune, iubirea va trece orice obstacol si viata va ramane dulce. Pup1

    RăspundețiȘtergere
  4. La multi ani,sa vi se implineasca visele si sa postezi cat mai multe retete gustoase din care sa ne inspiram.

    RăspundețiȘtergere
  5. La multi ani fericit iubirii voastre! :))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  6. La multi ani si casa de piatra in continuare, alaturi de ingerasii vostri.
    Cuscra pune si o tira de lamiie, asa sigur nu ti se mai apleaca, nici de la dulce nici de la amar... asta e reteta proprie, folosesc lamiile proprietate gradinareasca...
    Pupici si... iubiti-va mult !

    RăspundețiȘtergere
  7. La multi ani,sanatosi,frumosi,in pace si banosi!
    Tortul nemaipomenit Mihaela!

    RăspundețiȘtergere
  8. La multi ani !Sa fiti sanatosi si sa va iubiti!
    O felie din tortul asta .....ce mi-ar mai placea!

    RăspundețiȘtergere
  9. La multi ani, multa sanatate sa aveti si multe fericiri unul alaturi se celalalt, si sa va amintiti numai de lucrurile bune si momentele fericite impreuna si asa sa continuati multi ani de acum inainte .

    RăspundețiȘtergere
  10. La multi ani fericiti de acum inainte! Petrecere frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  11. La multi ani, sa traiti sa va iubiti!

    RăspundețiȘtergere
  12. La multi ani Miha... Multi ani fericiti cu sanatate si multe realizari!

    RăspundețiȘtergere
  13. Sa fiti sanatosi,bucurosi,impliniti! LA MULTI ANI !

    RăspundețiȘtergere
  14. La multi-multi ani impreuna cu sanatate, sa va dea Domnul de toate!

    RăspundețiȘtergere
  15. La cat mai multi ani fericiti impreuna de acum inainte !

    RăspundețiȘtergere
  16. La multi ani! :)
    http://din--dragoste.blogspot.com/2010/11/12-anisori-dulcisori.html

    RăspundețiȘtergere
  17. Multi ani fericiti si impliniti va doresc!
    Superb tortul. M-ai terminat cu glazura aceea cremoasa .

    RăspundețiȘtergere
  18. Multi ..cat mai multi ani fericiti,sanatosi si plini de bucurii.

    RăspundețiȘtergere
  19. La Multi Ani,Miha!
    cat mai multi ani impreuna fericiti si cu multe bucurii!te pup!

    RăspundețiȘtergere
  20. La multi ani! Multa fericire impreuna va doresc!

    RăspundețiȘtergere
  21. La multi, multi ani fericiti, Mihaela! Si la cat mai multe aniversari!

    RăspundețiȘtergere
  22. La multi ani,sa fiti sanatosi si fericiti!

    RăspundețiȘtergere
  23. Un tort extraordinar de gustos si fin !
    Am facut reteta sub forma de prajitura si sunt incantata de gust si consistenta.

    RăspundețiȘtergere
  24. Oooo...atat de multe felicitari am primit la acest tort si eu n-am raspuns, nerusinata ce sunt. Iertare tuturor. N-a fost cu intentie, doar ca de o varsta te mai lasa memoria. :))) Va imbratisez cu drag! :*

    RăspundețiȘtergere
  25. Sanda, ma bucur ca ti-a placut acest tort. E o idee buna sa fie facut sub forma de prajitura. ;)

    Bun venit in blogosfera! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  26. Buna,

    am si eu o intrebare: cand se pune gelatina si cum?

    multumesc

    Lumi

    RăspundețiȘtergere
  27. Lumi, am corectat in reteta. Scuze pentru omisiune. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  28. Multumesc mult Miha,

    as dori sa incerc sa fac acest tort si nu eram sigura cand se pune gelatina, intrucat pt mine lucrul cu gelatina este totdeauna foarte provocator (din pacate nu prea imi iasa .....). Sper de data aceasta sa fie ok.
    Reteta este foarte bine explicata si de aceea sper sa fie totul ok.

    Apropo, ai un blog foarte foarte bun si bine prezentat. Multumesc pentru retete. Totul este la superlativ. Keep doing this!

    Lumi

    RăspundețiȘtergere
  29. Daca mai ai vreo nelamurire sa-mi scrii. Iti voi raspunde negresit.

    RăspundețiȘtergere
  30. Multumesc mult Miha!

    Mi-ai raspuns foarte prompt si acest lucru spune multe despre un om :)

    Negresit o sa iti scriu daca mai am ceva nelamuriri.

    O zi buna!

    Lumi

    RăspundețiȘtergere
  31. Foarte frumos arata, imbietor tortuletul asta. L-as incerca si eu...dar nu stiu cam cat de mare iese din cantitatile date de tine... Ai putea sa-mi zici cu aproximatie dimensiunile tavii...? Eu n-am tava in forma de inimioara, as incerca sa-l fac in forma rotunda, normala pt tort. pup
    Alexandra

    RăspundețiȘtergere
  32. Alexandra, tava inima e de 22 cm.

    RăspundețiȘtergere
  33. Am facut si eu tortul acum cateva zile. E extrem de bun! Toti care au gustat din el numai cuvinte de lauda mi-au zis. Iti multumesc, Mihaela, cu ajutorul tau am reusit sa fac asa bunatate. Deja am mai ochit cateva retete de pe blog, numai sa am timp sa le fac. pup
    Alexandra

    RăspundețiȘtergere
  34. Sa va fie de bine Alexandra! Sa mai faci! :))
    Ma bucur mult ca v-a placut! :*

    RăspundețiȘtergere