Mucenici moldovenesti (Sfintisori)

vineri, 9 martie 2012


Toata lumea a facut azi mucenici, unii mai frumosi ca altii, moldovenesti, muntenesti, dobrogeni, cu sirop sau fara, dar cu nuca din belsug... Am facut si eu, ca nu puteam rata ocazia de a ma juca nitel cu aluatul si de a bucura piticii :))

Mucenici am mai facut eu si anul trecut si daca nu ma insel cred ca si cu ceva ani in urma :)) , dar acum am facut reteta Loredanei, pentru a putea participa la concursul organizat de cele 2 Bucatarese Vesele. :) Si uite-asa am imbinat utilul cu placutul. :))




Pentru aluat:

500 g faina
2 oua
75 g zahar
10 g drojdie uscata
200 ml lapte
coaja de portocala confiata
1 lingurita de sare
50 ml ulei

1 galbenus si putin lapte pentru uns

Aluatul pentru mucenici moldovenesti se poate prepara si la masina de paine.

Punem faina intr-un castron, facem o gaura in mijloc si punem drojdia dizolvata in putin lapte caldut, ouale batute cu zaharul, sarea si coaja de portocale confiata. Framantam aluatul adaugand laptele putin cate putin, pana vom obtine un aluat elastic. Framantam aluatul adaugand apoi uleiul, pana vom obtine un aluat nelipicios. Acoperim castronul cu un prosop si lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

Rasturnam aluatul pe masa usor infainata si-l impartim in bucati potrivite ca marime. Eu am impartit in bucati de cca 90 de grame si am obtinut 14 bucati.

Daca vreti mucenici mai mari impartiti in bucati mai mari.

Fiecare bucata de aluat se intinde sub forma de snur, lung si subtire. Se indoaie snurul de la jumatate si fiecare parte se rasuceste in sens opus, una in stanga si una in dreapta. Impletim cele 2 parti, rasucindu-le. Unim capetele formand un colacel,


Rasucim apoi sub forma cifrei 8.

Asezam in tava tapetata cu hartie de copt si lasam la crescut la loc caldut. Dupa ce au crescut se ung cu galbenusul de ou desfacut cu cateva linguri de lapte.


 Dam tava la cuptor la foc mediu pana se rumenesc frumos.

Intre timp pregatim siropul:

1 cana apa
100 g zahar
1 lingura cu miere
esenta de rom

Punem la fiert apa cu zaharul si mierea si fierbem pana se aduna spuma deasupra. Curatam spuma si dam deoparte, apoi lasam sa se racoreasca. Aromam cu putina esenta de rom.

Pentru decor:

miere
nuca prajita si macinata

Mucenicii copti si racoriti putin, se scufunda in sirop pe ambele parti, apoi se ung cu miere si se presara cu nuca prajita si macinata.


Share This Post

15 comentarii:

  1. Mucenicii sunt de post !!! Nu poti gasi lapte sau oua in aluat :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Elena, se fac de post de cei care tin postul. :) La noi, fiind si copiii la mijloc, e mai greu sa-l tinem.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte imbietori !!
    Ce inseamna foc mediu? Eu am cuptor electric si trebuie sa aleg o temperatura

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc!

    Foc mediu = 180-190 de grade

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte frumosi sunt! si gustosi tare! pup

    RăspundețiȘtergere
  6. Magnifique ces brioches, très belles!

    RăspundețiȘtergere
  7. Minunati,i-am facut si eu cam in acelasi mod,cei de post imi plac mai putin!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  8. Cum or fi dar sa fie nuca multa!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  9. super deliciosi si extrem de aratosi ;) te pup si succes la concurs!

    RăspundețiȘtergere
  10. Sunt deliciciosi!
    Iti doresc o primavara frumoasa si bafta la concurs!

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu chiar toata lumea :( , eu nu am mai apucat sa fac :(((( .... , dar tie ti-au iesit perfect!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Deosebiti de apetisanti mucenitii:)!!!iar cu nuca de deasupra.......doamne!!!

    RăspundețiȘtergere
  13. Draga mea,am facut ieri mucenicii..minunata reteta..am sa-ti pun niste poze pe facebook.
    Multumesc de reteta
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  14. Multumesc tuturor de laude si aprecieri! va pup! :*

    Lale, abia astept sa vad pozele. ;)

    RăspundețiȘtergere