Mere prajite cu nuca si caramel

joi, 18 februarie 2010

Un desert foarte usor de facut si dupa care veti avea privirea vinovata a celui ce-a mancat prea mult. :))))



* 2 oua
* 100 g zahar
* 125 g iaurt
* 3 linguri unt topit
* 150 g faina
* 1 lingurita praf de copt

Aluatul pentru acest desert este la fel si cel de la reteta Gauffre cu caramel si banane.

Zaharul il caramelizam si il stingem cu 100 ml apa. Lasam la racit.

Ouale le mixam cu un praf de sare, pana isi dubleaza volumul. Adaugam siropul de zahar racit, apoi si celelalte ingrediente. Vom obtine un aluat putin mai gros decat cel de clatite.

* Pentru sosul caramel:

* 50 g unt
* 1 pahar de zahar
* 1/2 pahar (acelasi) frisca lichida
* 4 mere
* nuci taiate bucati

Zaharul se caramelizeaza la foc mic,amestecand continuu.Cand e gata,se adauga untul si se amesteca pana se se topeste,dupa care se adauga si frisca. Se mai fierbe putin, pana incepe sa se ingroase, apoi se lasa la racit.

Merele le curatam si le scoatem cotoarele. Le taiem felii cam de 1 cm grosime. In functie de cat sunt de dulci presaram sau nu cu zahar, apoi cu scortisoara.



Compozitia pentru aluat o punem intr-o farfurie si tavalim feliile de mar pe ambele parti. Le punem la prajit intr-o tava de teflon unsa cu putin ulei.

Se scot pe un servet absorbant daca este nevoie, dupa care se stopesc cu sosul caramel din belsug si se presara cu nuca bucati (rupta cu mana).

Pastrav cu legume la cuptor



Avem nevoie de:

* 2 pastravi
* 200 g mix legume congelate
* 1/2 capatana usturoi
* 2 linguri ulei de masline
* zeama de la 1/2 lamaie
* 1 lingurita boia de ardei
* ghimbir
* rozmarin
* sare si piper

Usturoiul se toaca si facem un mujdei cu cele 2 linguri ulei si zeama de lamaie. Adaugam restul condimentelor si omogenizam.

Cu acest amestec ungem pastravii la exterior, cat si la interior.

Fiecare pastrav il punem pe cate o bucata de folie de aluminiu. Umplem burtile cu legume



si strangem bine folia.


Eu am pus legumele crude, dar se pot sota inainte de a umple pestele.



Dam la frigider pentru cel putin jumatate de ora, apoi ii punem intr-o tava si dam la cuptor la foc mediu. Cand sunt aproape gata (cand nu mai rezistati mirosului :)) ) desfaceti folia si mai lasati inca vreo 10 minute, pana se rumenesc.

Gnocchi



* 500 g cartofi
* 1 ou
* 30 g faina
* 1 lingura gris
* 1 lingura ulei
* sare si piper

Cartofii se fierb in coaja in apa cu sare. Se lasa sa se racoreasca apoi se curata de coaja si se paseaza ca pentru piure. Se adauga restul ingredientelor si se framanta un aluat omogen, dar lipicios.



Pe masa bine infaina se formeaza rulouri subtiri, putin mai groase decat un deget.



Apoi se taie in bucati mici de cca 3 cm.



Cu spatele furculitei apasam pe fiecare bucatica de aluat, astfel incat sa capete aspect de melcisori.



Se fierb in apa cu sare. Cand sunt gata se ridica la suprafata.

Se scot cu o spumiera si se servesc cu sosul dorit.

Noi i-am servit simpli, presarati din abundenta cu cascaval ras.

Ciorba cu perisoare de vitel



Avem nevoie de:

* 400 g carne vitel
* 1 ou
* 1 lingura patrunjel uscat
* 2 linguri orez
* sare si piper

* Pentru ciorba:

* 1 morcov
* 1 patrunjel
* 1 ceapa
* 1 bucata de telina
* 1 ardei gras rosu
* 1 cana suc de rosii
* verdeata: marar,patrunjel,leustean
* sare
* cimbru
* 500 ml bors

Carnea se toaca impreuna cu verdeata, ou, sare si piper. Apoi se incorporeaza si orezul.



Cu mainile umede se formeza perisarele pe care le punem la fiert in apa clocotita.

Eu prefer sa le dau un clocot mai intai pentru ca nu-mi plac zdrentele ce se formeaza de la spuma.

Cand perisoarele au fiert pe jumatate, se pun legumele curatate si taiate mic sau date pe razatoare.

Se lasa sa fiarba bine,la foc potrivit.

Cand este aproape gata,se pune borsul fiert in prealabil, potrivind gustul de acru si sarat.

Se presara cimbru si verdeata tocata marunt.Se mai da un clocot.

Se serveste calda cu smantana.

Carnati imbracati



Avem nevoie de:

* 5 carnati tip cabanos

* Pentru aluat:

* 10 g drojdie uscata
* 30 ml ulei
* 150 ml apa
* 150 ml lapte
* 1 lingurita sare
* 1/2 lingurita zahar
* 500 g faina

Toate ingredientele le-am pus la masina de paine. Va rezulta un aluat elastic si nelipicios. Daca e nevoie mai adaugati faina, dar nu mai mult de 50 de grame.

Aluatul il impartim in doua parti, pe care le vom intinde pe masa infainata intr-o foaie rotunda. Mie nu-mi iese niciodata aceasta operatiune, asa ca am decupat dupa forma unui platou. :)))

Fiecare foaie o impartim in 8 triunghiuri. Pe baza fiecarui triunghi punem cate o bucata de cabanos



si rulam.



Apoi fiecare cornulet rezultat il taiem in jumatate.

Punem in tava tapetata cu hartie de copt, ungem cu galbenus desfacut cu putin lapte si dam la cuptor pana se rumenesc. In jur de 25 de minute.



Se servesc calde, dar sunt bune si reci.