Tort cu mousse de ciocolata si nuci

Pentru blat avem nevoie de:

5 oua
150 g zahar
3 linguri de ulei
3 linguri sirop de zahar ars
150 g faina
2-3 linguri de cacao
50 g nuca macinata
2 plicuri zahar vanilat
1 lingurita praf de copt

Intr-un vas punem 100 g zahar la caramelizat.Cand incepe sa se aureasca,turnam 200 ml apa rece (atentie la aburi!) si lasam sa se topeasca. Din siropul rezultat vom folosi 3 linguri la blat,iar restul pentru insiropat.

Separam ouale.Albusurile le mixam bine impreuna cu un praf de sare.Adaugam zaharul si mixam in continuare pana obtinem o spuma tare,ca pentru bezea. Galbenusurile le amestecam cu uleiul,zaharul vanilat si siropul de zahar ars si le turnam peste albusuri.Daca spuma de albusuri are consistenta corecta,amestecul de galbenusuri va ramane la suprafata.



Adaugam faina amestecata cu praful de copt si cacaoa.



La sfarsit nuca macinata.



Turnam compozitia intr-o tava ( 26 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si coacem in cuptorul incins la 180 de grade,pentru 30-35 de minute.

Pentru mousse-ul ce ciocolata si nuci avem nevoie de:

1 ciocolata cu lapte
300 ml frisca lichida
100 g nuca macinata
1 lingurita gelatina inmuiata in apa rece

Topim ciocolata impreuna cu 100 ml de frisca.Cand s-a racorit punem gelatina si omogenizam.



Restul de frisca o batem bine.



Adaugam peste ciocolata si amestecam usor.Dupa ce s-a omogenizat adaugam si nuca macinata.



Pentru glazura avem nevoie de:

100 g ciocolata amaruie
50 g unt
50 ml frisca lichida
1 lingura coniac

Topim ciocolata impreuna cu untul,frisca si coniacul.Lasam sa se raceasca.

Blatul copt si racit il taiem in 3 parti.



Insiropam fiecare parte si umplem cu crema.Pastram cateva linguri de crema pentru a finisa marginile ce vor fi "imbracate" cu nuca.



Acoperim cu glazura de ciocolata si ornam cu frisca si jumatati de nuca.

Voila!