Pasca umpluta cu ciocolata

marți, 13 aprilie 2010

Pasca umpluta cu ciocolata


* 300 g aluat de cozonac

* Umplutura:

* 150 g cacao neagra
* 150 g zahar
* 30 g amidon
* 8 galbenusuri
* esenta de vanilie
* 30 ml lapte (in functie de tipul de cacao folosit s-ar putea sa intre putin mai mult)
* 200 g unt
* 3 linguri (pline ochi) smantana groasa

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana devin ca o crema. Se adauga cacaoa, laptele si amidonul. Dupa ce s-a omogenizat totul se pune vasul la foc mic (sau la baine marine) si se amesteca incontinuu pana incepe sa se ingroase. Se lasa putin la racit, apoi se adauga untul moale si smantana.

Intr-o tava detasabila (26 cm diametru) tapetata cu hartie de copt se intinde aluatul, ridicand putin si pe peretii formei, formand o bordura. Se toarna umplutura, apoi se da la cuptor la foc mediu, timp de 1 ora, pana umplutura incepe sa capete consistenta.

Se lasa la racit in forma, se scoate inelul detasabil si se orneaza dupa preferinta.




Cozonac moldovenesc

Cozonac cu nuca, asa ca la mama acasa...:)



* 1 kg faina
* 10 oua
* 220 g unt
* 320 ml lapte
* 50 g drojdie proaspata
* 300 g zahar
* esenta de vanilie si rom
* 5 g sare
* coaja de la 1 lamaie
* coaja de la 1 portocala
* 40 g ulei

* Umplutura:

* 200 g nuca
* 200 g zahar
* 100 g cacao
* esenta de rom
* scortisoara
* lapte

Faina si ouale se pun cu cel putin 6 ore inainte in camera de lucru, iar faina se cerne in prealabil.

Umplutura:

Nuca macinata se amesteca impreuna cu zaharul si cacao, esenta si scortsoara apoi se opareste cu lapte. Se pune lapte pana se obtine consistenta dorita.

Maia:

60 g faina se opareste cu 100 ml lapte si se bate pana devine ca o pasta moale, ca o crema. Separat se inmoaie drojdia cu putin lapte, 1 lingurita de zahar, 1 lingurita faina si se amesteca bine. Se acopera cu un prosop si se pune la crescut la caldura. Dupa ce drojdia a crescut se amesteca cu compozitia de maia pastrata la cald, se bate bine, apoi se pune din nou la crescut, la loc cald.

Intre timp se bat galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar si sarea pana devin ca o crema.

Cand maiaua a crescut se pune in vas cu faina, crema de galbenusuri, untul topit (caldut, nu fierbinte) , esentele si coaja de lamaie si portocala, restul de lapte caldut in care am topit cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Aceste amestec se framanta bine timp de 1 ora, dupa care se lasa la crescut cel putin 2 ore.

La framantat se ung mainile cu ulei si se continua framantarea pana coca face basici. Aluatul nu trebuie sa fie tare, ci mai mult moale. Daca e prea vartos se adauga 3-4 albusuri batute spuma si se framanta bine. Se acopera cu un prosop si se lasa la crescut la loc cald.

Cand aluatul a crescut bine se iau bucati, se intind putin pe masa unsa cu ulei, se unge cu umplutura de nuci. Se ruleaza, se pune in tava de cozonac, se lasa sa creasca bine, se unge galbenus desfacut cu putin lapte si se da la cuptor, la foc mic.