Rulada cu crema de lapte

luni, 4 ianuarie 2010

Rulada cu crema de lapte

* Blat:

* 4 oua
* 150 g faina
* 150 zahar
* 2 linguri cacao

Mixam ouale cu zaharul si un praf de sare pana isi dubleaza volumul si se deschid la culoare dupa care incorporam treptat faina si cacaoa amestecand de jos in sus.

Punem compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu, timp de 10-15 minute.

Blatul copt se rastoarna pe o hartie de copt tapetata cu zahar si se ruleaza cu grija.

* Crema:

* 250 ml lapte
* 25 g amidon
* 1 lingura zahar
* 25 g ciocolata alba
* 70 g unt
* 40 g zahar pudra

Amestecam amidonul cu 1 lingura de zahar.

Adaugam 50 ml lapte putin cate putin, pana obtinem o compozitie omogena, fara cocoloase.

Restul de lapte se pune intr-o cratita, se adauga ciocolata alba si se incalzeste pana se topeste ciocolata. Dam focul la minim si adaugam amestecul de amidon, amestecand mereu pana se ingroasa.

Lasam la racit.

Mixam untul moale, la temperatura camerei, cu zaharul pudra si adaugam in crema de lapte cu amidon, cate putin.

Cu aceasta crema se unge blatul racit, se ruleaza din nou si se da la frigider pana se intareste crema.

Se orneaza dupa preferinta.

Turta dulce cu cacao

Turta dulce cu cacao

* 100 g unt
* 100 g zahar
* 1 ou
* 1 lingura cacao
* 175 g faina
* 1/2 lingurita ghimbir
* 1/2 lingurita scortisoara
* 1/2 lingurita cuisoare macinate
* 1 praf de copt

Se cerne faina impreuna cu condimentele, cacao si praful de copt.

Se adauga untul taiat bucatele mici si se freaca pana se obtine o compozitie granuloasa, ca niste firimituri.

Se adauga oul si zaharul si se framanta rapid aluatul.



Se da la rece pentru 2 ore.

Se intinde pe masa infainata si se taie cu formele. Se coc cam 15 minute la foc mediu (180 C).

Dupa ce s-au racit, se orneaza dupa preferinta.

Sarmale cu varza acra

O reteta de sarmale pe care o fac de multa vreme, mostenire de la mama... :) De aceasta data am folosit piept de curcan, dar puteti folosi orice fel de carne doriti, de pui sau de porc in amestec cu vita.


* 1 piept de curcan
* 1/2 cana orez
* 2 cepe
* 1 ou
* 1 morcov
* 3 linguri ulei
* 300 ml suc de rosii
* marar
* boia de ardei
* sare si piper
* cimbru
* 1 varza murata

Carnea o tocam impreuna cu mararul,ou,morcov,sare,piper si boia de ardei.

Ceapa o calim putin in ulei,adaugam 100 ml suc de rosii si orezul spalat. Lasam la fiert pana scade sucul de rosii.

Lasam la racit,dupa care amestecam cu carnea tocata.

Cu acest amestec se umplu foile de varza. Se aseaza carnea pe marginea foii de varza, se ruleaza si se strang bine sa nu iasa carnea. Marimea sarmalelor va depinde de preferinta fiecaruia, dar mai ales de rabdare si pricepere. :))

O parte din varza, plus cotoare, se toaca marunt si se aseaza pe fundul vasului, se continua cu straturi de sarmale, iar deasupra un alt strat de varza tocata. Se presara cu cimbru, boabe de piper. Pentru gust, in functie de preferinta fiecaruia se poate adauga putina afumatura sau slanina taiata marunt, printre straturile de sarmale.

Se toarna deasupra sucul de rosii si apa cat sa fie bine acoperite si se dau la cuptor la foc mic, timp de 2 ore.

Se servesc cu mamaliguta si smantana.

Daca varza este prea acra trebuie spalata in mai multe ape inainte de folosire sau daca,dimpotriva, varza nu este prea acra, se vor fierbe in zeama de varza murata sau cu bors de casa.