Tort egiptean

duminică, 9 mai 2010



* Foi:

* 6 albusuri
* 6 linguri zahar
* 1 lingura si jumatate faina
* 120 g nuca macinata

Albusurile se bat spuma tare, cu un praf de sare. Adaugam zaharul si mixam in continuare, pana obtinem o bezea lucioasa.

Amestecam faina cu nuca macinata si o adaugam treptat in bezea. Compozitia rezultata o impartim in 3. Coacem 3 foi subtiri intr-o tava (26cm diametru) tapetata cu hartie de copt, la foc mic, in jur de jumatate de ora.

* Crema 1:

* 6 galbenusuri
* 6 linguri zahar
* 350 ml lapte
* 2 linguri amidon
* 200 g unt
* esenta vanilie

Galbenusurile le frecam cu zahar pana devin ca o crema. Adaugam amidonul si mixam, sa nu se formeze cocoloase. Laptele il punem la fiert, iar cand da in clocot il turnam in fir subtire peste crema de galbenusuri. Punem din nou in vasul in care am fiert laptele, punem din nou la foc mic si amestecam continuu pana compozitia incepe sa se ingroase. Lasam la racit.

Untul moale il mixam pana devine pufos, apoi adaugam putin cate putin din budinca racita. La sfarsit punem si esenta de vanilie.

* Crema 2 :

* 200 ml frisca lichida
* 100 g zahar
* 120 g nuca zdrobita in bucati mai mari

Intr-un vas punem zaharul la caramelizat. Dupa ce s-a topit si a capatat o culoare aurie frumoasa, il picuram pe o bucata de hartie de copt si lasam la racit.

Batem frisca, apoi adaugam "picaturile" de zahar ars si nuca macinata mare.



Crema 1 o impartim in 2 parti, pe care le repartizam intre cele 3 blaturi. Acoperim toata suprafata tortului cu crema 2 si dam la rece pentru cateva ore.



Sursa

Salata calda de cartofi



* 1 kg cartofi
* 4 castraveti murati
* 150 g kaiser
* 1 ceapa
* sare si piper

* Pentru sos:

* 100 g unt
* 3 linguri faina
* 500 ml lapte
* 3-4 linguri mustar
* marar
* patrunjel
* sare

Sosul de mustar:

Am pregatim un sos Bechamel, intocmai ca la reteta de Lasagna cu carne.

Untul il punem la topit, apoi adaugam faina si amestecam continuu, sa nu faca cocoloase. Punem si laptele,cate putin,apoi mustarul si verdeturile tocate. Potrivim gustul de sare si piper.

Cartofii se fierb in coaja, in apa cu sare. Dupa ce au fiert se curata de coaja si se taie cuburi.

Castravetii si kaiserul se taie, de asemenea, cuburi mici, iar verdeata se toaca.

Kaiserul il prajim usor intr-o tigaie fara ulei. Cand incepe sa lase grasime adaugam ceapa tocata marunt. Amestecam usor pana se inmoaie, dupa care turnam peste cartofii amestecati cu castravetii murati. Amestecam usor, sa nu se sfarame cartofii.

Turnam sosul de mustar, potrivim gustul de sare si piper.



Se serveste calduta, simpla sau ca garnitura pentru friptura de porc.



Sursa