Colac cu scortisoara

miercuri, 14 decembrie 2011

Eu m-am hotarat...il mai fac o data de Craciun. Nu stiu daca in loc de cozonac sau pe langa cozonac :)) dar il fac sigur. Se face foarte usor si arata tare bine, de mare efect.


1 ou
7 g drojdie uscata
50 g zahar
125 ml lapte
30 g unt
~350 g faina
1/2 lingurita sare
1 lingurita coaja de portocale confiata

75 g unt
4 linguri zahar
 1 lingura scortisoara

Drojdia o amestecam cu 1 lingura de zahar, 50 ml lapte caldut si putina faina. Omogenizam si lasam la loc caldut pana se umfla si apar basicute la suprafata.

Punem maiaua in cuva masinii de paine, adaugam apoi oul, restul de zahar, sarea, untul topit si racit, coaja de portocale, laptele ramas si faina putin cate putin. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

Untul moale la temperatura camerei se amesteca intr-un castron impreuna cu zaharul si scortisoara.

Framantam putin aluatul, sa-i scoatem aerul, si-l intindem pe masa usor infainata intr-o foaie dreptunghiulara de cca 1 cm grosime. Ungem foaia cu 3/4 din amestecul de unt cu scortisoara, apoi rulam foaia pe lungime, cat mai strans posibil. Cu un cutit bine ascutit taiem ruloul in jumatate, pe lungime, lasand cativa centimetri la un capat. Cele 2 fasii de aluat le rasucim, incercand pe cat posibil sa lasam in exterior partea taiata. Rasucim si unim capetele formand colacul, pe care-l punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt.


 Ungem cu restul de unt cu scortisoara si dam la cuptor la foc mediu pentru vreo jumatate de ora, pana se rumeneste frumos.


Se serveste alaturi de un ceai sau o cana cu lapte. Delicios!


Sursa retetei

Pulpa de porc in bacon

luni, 12 decembrie 2011

O friptura de porc foarte gustoasa, care sunt convinsa ca va avea succes de sarbatori. Se face usor si nu necesita multa truda, doar putere sa rezistati aromelor innebunitoare. :)) Cat timp friptura se face la cuptor, va puteti ocupa de niste aperitive sau orice altceva aveti voi in plan pentru meniul de sarbatori.


1 bucata pulpa de porc (850 g)

1/2 capatana usturoi
2 linguri ulei
busuioc, cimbru, oregano
chilli iute
sare si piper

150 g bacon feliat

1 pahar de vin alb

Pulpa de porc se spala si se curata de pielite si grasime, daca are prea multa.

Usturoiul se piseaza, se adauga sare si piper dupa gust, apoi uleiul. Amestecam usor pana obtinem o emulsie stabila. Cu aceasta emulsie ungem pulpa de porc si o masam bine pe toate partile.

Intr-un castronel amestecam busuiocul cu cimbru, chilli iute si oregano, cate jumatate de lingurita din fiecare. Acest amestec de ierburi il presaram uniform peste carne.


Pulpa astfel condimentata o invelim in felii subtiri de bacon, apoi o legam bine bine cu sfoara alimentara. Punem intr-un vas termorezistent, punem cativa cartofi pe langa si o capatana de usturoi necuratata si taiata in jumatate, pentru un plus de savoare. Turnam vinul, presaram cu putin chilli iute si cimbru, acoperim vasul cu folie de aluminiu (sau capac) si dam la cuptor la foc mediu.


Dupa vreo 30-40 de minute scoatem folia si lasam pana se rumeneste frumos deasupra.

 Se lasa sa se racoreasca, apoi se feliaza cu un cutit foarte bine ascutit.

Se serveste alaturi de cartofii din tava si un sos in functie de preferinta. In pagina culinara a site-ului Diva Hair, veti gasi cateva retete de sosuri delicioase.




Aperitiv cu rosii

duminică, 11 decembrie 2011

Azi nu am prajituri...nu am dulciuri de nici un fel...daramite fel de fel...:)))

Am facut acest aperitiv cu rosii dintr-o joaca, o improvizatie de moment... Dar a iesit atat de bun, incat trebuie sa va spun si voua. :)) Le pregatiti pentru diseara la cina. :)


rosii cherry
mozzarella proaspata
oua de prepelita
sare si piper
busuioc

Busuioc am folosit uscat, pentru ca tufa mea de busuioc verde...s-a prapadit. Tare rau mi-a parut! Daca aveti busuioc verde nu ezitati sa-l folositi.

Rosiile se spala, li se taie cate un capacel, apoi cu o lingurita se scoate miezul si se aseaza intr-un vas termorezistent.

Miezul vedeti voi ce faceti cu el. Ori il mancati atunci pe loc :)) ori il puneti intr-un borcan la frigider si-l folositi la ciorba.

Fiecare rosie se sareaza si pipereaza dupa gust si se presara cu busuioc. Se umplu cu bucatele de mozzarella, pana la jumatate, apoi se sparge deasupra cate un ou de prepelita.


Se da vasul la cuptor la foc mediu, pana oul de deasupra este gata.

Se servesc calde, dar sunt bune si reci.


Cred ca voi face cateva si de Craciun, le voi pune printre celelalte aperitive.

Pentru varianta maxi :)) se vor folosi rosii de marime potrivita si oua de gaina.

Fursecuri cu ciocolata si vanilie

sâmbătă, 10 decembrie 2011

Am revenit acasa, dupa ce joi seara am sarbatorit primul an de Christmas Dinner Electrolux, alaturi de echipa Electrolux si de bloggeri de exceptie. Am revazut persoane dragi, am cunoscut persoane dragi din mediul virtual si care chiar sunt dragute si in realitate...Ma bucur ca de acum blogurile pe care le apreciam au si o fatza :)) Multumesc Electrolux si GoodFood!

Pentru ca vreau sa mai prelungesc putin atmosfera de Craciun, astazi va aduc aceste fursecuri cu ciocolata si vanilie pe care le vom pregati si pentru Craciun. I le vom lasa Mosului langa brad, alaturi de un pahar cu lapte. Pentru ca si Mosul bea lapte, nu-i asa? :))


Pentru aluatul cu vanilie:

100 g unt
100 g zahar
1 ou
50 g migdale macinate
~250 g faina
2 pliculete zahar vanilat
1 lingurita praf de copt

Untul moale, la temperatura camerei, se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilat pana devine ca o crema. Se adauga oul si se mixeaza bine. Migdalele macinate, praful de copt si  un praf de sare se amesteca cu faina, se omogenizeaza si se rastoarna peste crema de unt. Aluatul se pune in folie alimentara si se da la rece pentru minim 1 ora.

Pentru aluatul cu ciocolata:

100 g unt
50 g ciocolata neagra + 2 linguri lapte
1 ou
100 g zahar
~250 g faina
1 lingurita praf de copt
1 lingura cacao

Ciocolata se topeste la microunde cu 2 linguri de lapte. Se omogenizeaza si se lasa la racit. 

Untul moale la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul pana devine ca o crema. Se adauga oul si se omogenizeaza. Adaugam apoi ciocolata racita si faina amestecata cu praful de copt, un praf de sare si cacaoa. Se da la rece pentru 1 ora.

Aluatul cu vanilie il impartim in 2 parti. La fel si cel cu ciocolata.


Fiecare parte de aluat se intinde sub forma de sul si le grupam cate 2, una alba, una neagra.


Rasucim sulurile de aluat, apoi le rulam cu palmele pe masa, formand un sul.


Cu o bucata de ata taiem felii din sulul de aluat, pe care le vom pune apoi intr-o tava tapetata cu hartie de copt.


Dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca 15-20 minute, pana incep sa se rumeneasca pe talpa. Se scot pe un gratar si se lasa la racit.


Si pentru ca imi pare extrem de rau ca n-am apucat sa particip la provocarea lansata de Diana, ma inscriu acum repede repejor la cea a Brandusei. :)

Rulada cu crema de branza si scortisoara

marți, 6 decembrie 2011

Tare mi-as fi dorit acum cateva zile sa mananc macar o bucatica mica mica de Brownies Cappucino. Dar cum prajitura trebuie sa-si pastreze totusi rangul de "regina a sarbatorilor" :))) am amanat-o pana la Craciun. Cu siguranta nu va lipsi de pe masa festiva, alaturi de alte prajiturele pregatite pentru Mos. :)

Si ia sa vedeti voi ce-am facut... :)))


Blat:

5 oua mari
5 linguri zahar
2 linguri ulei
1 plic Crem Ole de ciocolata
esenta de rom

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma tare si lucioasa, ca pentru bezea. Galbenusurile se mixeaza cu ulei si esenta de rom, apoi se toarna peste bezea. Se amesteca usor, la viteza cea mai mica a mixerului.  La sfarsit se adauga Creme Ole de ciocolata si se mai bate un pic, cat sa se omogenizeze.

Se toarna aluatul intr-o tava  (42/29 cm) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu, pentru cca 20 minute. Se scoate blatul pe un gratar, cu tot cu hartie de copt si se lasa la racit. 

Crema:

150 g crema de branza Almette cu smantana
100 g unt moale
100 g zahar pudra
2 pliculete zahar vanilat
1/2 lingurita scortisoara macinata

Untul moale la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilat pana devine pufos, ca o crema. Se adauga crema de branza si se mixeaza pana se omogenizeaza foarte bine. La sfarsit se pune scortisoara si se omogenizeaza.

Crema se pune peste blatul racit, se niveleaza, apoi rulam blatul pe lungime cat mai strans posibil. Punem rulada pe un platou si dam la frigider pana pregatim glazura.

Glazura:

50 g ciocolata amaruie
50 ml smantana pentru frisca

Ciocolata se topeste la foc mic impreuna cu smantana pentru frisca. Omogenizam si lasam la racit, pana crema incepe sa se intareasca.  

Eu am grabit putin procesul si am dat putin la congelator. 

Crema se mixeaza putin cu mixerul, pana devine pufoaa, apoi se intinde peste rulada.

Se orneaza cu bilute de ciocolata si se portioneaza dupa dorinta.



Cu aceasta prajitura voi participa la concursul organizat de Isabela . Multumesc Isa de invitatie.

"Lunea - Gateste romaneste" - Fasole cu carnati

luni, 5 decembrie 2011

Asa si-a denumit Alice proiectul demarat pe blogul sau, iar eu am avut onoarea de a-l deschide. Deci, incepand de astazi vom gati si vom manca romaneste alaturi de Alice.

Sotul meu, un mare amator de mancare traditionala a intrebat bucuros... in fiecare luni? :)))


 400 g fasole
2 cepe potrivite
2 linguri ulei
1/2 conserva rosii in suc
1 morcov
1 foaie de dafin
cimbru uscat
sare si piper
marar verde tocat

Fasolea se pune la inmuiat cu o seara inainte. A doua zi se schimba apa si se pune la fiert. Se schimba apa la primul clocot, se pune din nou apa fiarta si se fierbe pana fasolea se inmoaie.

Ceapa se toaca marunt si se inabusa putin in ulei, pana devine sticloasa. Se adauga rosiile taiate cubulete, cu  tot cu suc si morcovul dat pe razatoarea cu ochiuri mici. Se mai inabusa putin, apoi se "stinge" cu zeama in care au fiert fasolele, se adauga si fasolele. Se potriveste gustul de sare si piper. Se adauga foaia de dafin si putin cimbru uscat. Se lasa sa mai dea cateva clocote si se serveste calda, presarata cu marar verde tocat, ca garnitura la carnati de casa prajiti.

Eu am avut mai multa fasole fiarta si am facut si o portie de de fasole batuta cu usturoi, simpla fara ceapa calita.

Si nu uita: Oriunde ai fi si ce ai face Nu uita ca esti Roman! (Alice)

Prajitura cu ciocolata si caramel

joi, 1 decembrie 2011

As fi vrut ca astazi sa va invit la o felie din tortul pe care l-am facut pentru Robert-Andrei, pui mic si drag, cu ocazia onomasticii. Din pacate, vremea si lumina foarte proasta nu mi-au permis sa fac asta.

Dar ca sa nu treaca evenimentul fara prajituri si voie buna, o sa va tentez cu o bomba de calorii :))) Un fel de brownie, densa, cu gust intens de ciocolata, cu exterior crocant si miez umed... Promit ca ciocolatosii vor fi in extaz. :))


Tort cu crema de ciocolata alba

marți, 29 noiembrie 2011

Tortul cu care am sarbatorit astazi cei mai dulci 4 anisori...

Cam la toate aniversarile torturile pentru copii au fost "tematice". Acum a iesit cum a iesit din lipsa de inspiratie si pentru ca pui mic mi-a cerut mult prea mult decat pot eu face :))

"-Vreau tort cu Tom si Jerry"
 -Nu stiu sa-i fac si plus de asta nu am culorile potrivite.
 -Mami, ii faci albi si ne prefacem ca sunt fantome" :)))))

Pana la urma am cazut de acord sa fie alb si cu bomboane de alea bune de la televizor, Raffaello adica. :)))



Pentru blat:

6 oua mari
6 linguri zahar
3 linguri ulei
6 linguri faina
1/2 lingurita praf de copt
2 pliculete zahar vanilat


Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul si zaharul vanilat. Se mixeaza pana devin lucioase, ca pentru bezea. Galbenusurile se mixeaza cu uleiul, pana devin ca o crema, apoi se rastoarna peste spuma de albusuri si se amesteca usor. Se adauga apoi si faina amestecata cu praful de copt.

Se omogenizeaza usor cu o spatula, amestecand de jos in sus si se toarna compozitia intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptor la foc mediu pentru ~jumatate de ora. Se face proba cu scobitoarea. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.


Pentru crema:

400 g ciocolata alba
400 ml smantana pentru frisca

Crema ar fi de preferat sa se prepare cu o zi inainte, sa stea o noapte la frigider.

Ciocolata rupta bucatele se amesteca cu smantana pentru frisca si se pune la foc mic. Se aduce compozitia la punctul de fierbere, se da deoparte si se omogenizeaza. Se lasa sa se raceasca, apoi se da la frigider pentru cateva ore, de preferat peste noapte, asa cum spuneam.

A doua zi crema se mixeaza pana se intareste si devine pufoasa.

Sa nu faceti greseala sa o gustati, ca apoi ramaneti fara crema pentru tort. :)))


Pentru insiropat:

100 ml lapte
50 g zahar
40 g nuca de cocos

Amestecam laptele cu nuca de cocos si zahar. Punem la foc si dam cateva clocote, pana nuca de cocos se umfla. Dam deoparte, lasam la racit, apoi strecuram printr-o strecuratoare fina.

Pentru bomboane Raffaello:

Am pregatit o jumatate de portie de bomboane Raffaello. O parte le-am folosit pentru ornat, o parte le-am papat ca atare. ;)

250 g lapte praf
100 g zahar pudra
40 g nuca de cocos + nuca de cocos ramasa de la sirop
100 g unt

Amestecam intr-un castron laptele praf cu zaharul pudra, nuca de cocos, untul moale. In cazul in care compozitia este prea vascoasa se pot adauga cateva linguri de smantana pentru frisca. Sau micsorati cantitatea de lapte praf.  Se modeleaza bilute, ce se tavalesc apoi prin nuca de cocos.

Blatul racit se taie in 3 parti. Fiecare parte se insiropeaza. Crema se imparte in 2 si se pune intre blaturi.

Se orneaza cu frisca, nuca de cocos si bomboane Raffaello.



Bem lapte - Branzoaice

luni, 28 noiembrie 2011

Pregatind aceste branzoaice, ma gandeam ca mare dreptate ati avut atunci cand le-ati desemnat ca fiind cele mai bune langa un pahar cu lapte. Moi, pufoase, calde si aromate langa o cana de lapte cald (sau baut direct din sticla cu paiul :))) ) ... ce poate fi mai bun?

Am refacut acum reteta branzoaicelor trandafir, doar ca le-am impachetat altfel. Special pentru voi, cu draga inima...


 2 oua
10 g drojdie uscata
100 g zahar
200 ml lapte
60 g unt
~550 g faina
1/2 lingurita sare
coaja de portocale rasa

Pentru umplutura:

350 g branza de vaci
150 g zahar
2 oua
esenta de rom

Daca branza este moale se pune numai 1 ou sau se adauga 1-2 linguri amidon.

Branza se mixeaza cu blenderul vertical cu oua, zahar si esenta de rom pana devine ca o crema.

Drojdia o amestecam cu 1 lingura de zahar, 50 ml lapte caldut si putina faina. Omogenizam si lasam la loc caldut pana se umfla si apar basicute la suprafata.

Punem maiaua in cuva masinii de paine (sau intr-un castron daca se framanta cu mana), adaugam apoi ouale, restul de zahar, untul topit si racit, coaja de portocale rasa, laptele ramas si faina putin cate putin.

E posibil sa trebuiasca mai putina faina, in functie de tipul de faina, de gradul ei de absorbtie.

Impartim aluatul in 2 parti.

Prima parte o intindem foaie subtire, sub forma dreptunghiulara. Taiem patrate potrivite ca marime. Pe mijlocul fiecarui patrat punem cate o lingurita de branza, apoi unim capetele patratului, pe diagonala.

A doua parte o imparti in 4 parti mai mici, pe care le intindem sub forma de dreptunghi. Vizual, impartim in 2, iar una din parti o taiem fasii. Punem branza pe capatul partii netaiate si rulam pana la jumatate, apoi fasiile le aducem peste rulou. Mai multe poze cu pasii de executie sunt la reteta pachetelelor cu branza.


 Le punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt, lasam putin la crescut, ungem cu galbenus de ou desfacut in putin lapte si dam la cuptor la foc mediu pana se rumenesc.


Se servesc calde sau reci, dupa preferinta. Si nu uitati de lapte. :)

Prajitura cu crema caramel

vineri, 25 noiembrie 2011

Aceasta prajitura o faceam cand eram acasa la mama, fata tanara si voinica :)) , mai ales la sarbatori.

Atunci noi ii spuneam prajitura la metru, probabil pentru ca iese foarte lunga. Din acest motiv cred ca o faceam doar iarna, ca nu aveam loc pentru ea in frigider si o tineam afara pe balcon, la racoare. :))  Prajitura are de fapt o glazura de cacao, dar acum am adaptat intr-o varianta mai...usurica. :)


Session Cooking Electrolux

joi, 24 noiembrie 2011

Dragii mei, am revenit in bucataria mea, care acum mi se pare mica, mica si saracacioasa ( nu ca n-ar fi, fie vorba intre noi :))) ) dupa ce luni am gatit in bucataria Electrolux, impreuna cu Gabi (Papa Bun) si Angelica de pe ardei-iute.ro, asistate, sustinute si incurajate de echipa GoodFood si Electrolux. Angelica a avut-o ca invitata pe Loredana, una din Bucataresele Vesele, o prezenta intr-adevar vesela si de mare ajutor.


Fiecare dintre noi si-a gatit reteta, ajutate fiind de super aparatura Electrolux. O plita cu inductie absolut minunata si niste cuptoare de vis, care aproape ca gatesc singure. :)) Eu de Luni visez la ele si cred ca oricine si le-ar dori in bucataria proprie.

Pe langa faptul ca am gatit, am ras si ne-am distrat... la sfarsit am si mancat. :)) Desi ora era destul de tarzie, am savurat bucatele pregatite

Terinele de pui cu hribi, cu piure de cartofi si dovleac, sparanghel cu prosciutto, rosioare cu usturoi si sos de usturoi cu smantana si capere gatite de Angelica au fost un deliciu. Un preparat delicios, cu care va veti incanta musafirii, la orice masa festiva.



Eu am gatit lasagna cu carne de pui. Aprecierile le las la latitudinea asistentei. :)))


Si ce am asteptat cu totii cu sufletul la gura si frematand de emotii si pofte, a fost desertul Gabrielei, Baked Alaska, un desert absolut senzational.


Vorbele sunt prea putine pentru a putea reda in cuvinte atmosfera de care am avut parte de-a lungul serii. Cred ca pozele facute de Catalin Voicu la acest eveniment vorbesc de la sine. :)


Bem lapte...

sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Imi cer scuze ca am intarziat cu anuntarea retetei ce o vom savura impreuna alaturi cu un pahar de lapte. Ieri, puiul meu Robert a implinit 7 ani, sper eu...cei mai buni si frumosi  "7 ani de acasa" :))

La multi ani pui drag si scump.


Din motive independente de vointa mea tortul ce l-am facut nu a fost tocmai unul reusit din punct de vedere artistic, dar m-am consolat macar cu gandul ca a fost bun. :) Voi reveni cu reteta, in curand!

Luni si marti voi fi plecata la un "sesion cooking Electrolux" dar cand voi reveni voi framanta niste aluat pentru...BRANZOAICE. Cand veniti nu uitati de lapte. :)))

In alta ordine de idei, random.org a decis ca setul de carti sa ajunga la Pansy, comentariul cu numarul 11.

Va imbratisez cu drag si ne auzim curand. :*