Brownie cu nuca si caramel

sâmbătă, 6 martie 2010





Avem nevoie de:

* 200 g unt
* 150 g ciocolata amaruie
* 100 g zahar
* 3 oua
* 150 g faina
* 1 praf de copt
* esenta de vanilie

Untul se freaca bine cu zaharul,pana devine spumos. Adaugam ciocolata topita si esenta de vanilie si omogenizam.

Separam albusurile de galbenusuri, iar acestea din urma le adaugam unul cate unul in crema de unt, mixand bine dupa fiecare.



Adaugam si faina amestecata cu praful de copt, iar la sfarsit albusurile batute spuma tare cu un praf de sare.



Compozitia obtinuta o punem intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt



si dam la cuptor la foc mediu, in jur de jumatate de ora.



* Topping:

* 100 g zahar
* 100 ml frisca lichida
* 100 g nuca

Zaharul il caramelizam usor, apoi il "stingem" cu frisca lichida.



Punem vasul din nou pe foc si fierbem pana se topeste tot caramelul, iar compozitia incepe sa se ingroase.Adaugam nuca rupta bucatele si omogenizam.



Lasam la racit, apoi turnam peste blat.



Multumesc Ala de inspiratie. :)

Premii (5)

vineri, 5 martie 2010

Premii, flori si martisoare...



Multumesc Pansy, multumesc Anca, multumesc Orry. Voua si tuturor cititorilor mei, va doresc o primavara frumoasa si calduroasa. Desi la noi a venit iarna, din nou...:(







Nu vreau sa omit pe nimeni, asa ca ofer aceste frumoase flori tuturor doamnelor si domnisoarelor din lista mea, sursa mea de inspiratie zilnica. :)

Ficatei de pui cu sos de rosii si bacon



Avem nevoie de:

* 500 g ficatei de pui
* 100 g bacon
* 1 cana suc de rosii
* 1 ceapa mare
* 4 catei usturoi
* sare si piper

Ficateii ii spalam si curatam de pielite.

Ceapa o tocam si o calim in cateva linguri cu ulei de masline. Cand devine sticloasa adaugam baconul taiat fasii subtiri.



"Stingem" cu sucul de rosii si mai dam cateva clocote.

Punem si ficateii si lasam pe foc pana incepe din nou sa fiarba. Potrivim gustul de sare si piper.



Dam la cuptor pana scade sosul si ficateii incep sa se rumeneasca.

Cu putin timp inainte de a fi gata adaugam si usturoiul tocat.

Se servesc calzi cu piure de cartofi ca la mama acasa. :)

Rulouri cu mou de ciocolata

joi, 4 martie 2010

Pentru ca mai aveam in frigider niste mou de ciocolata ramas de la Bananele prajite, a trebuit sa-i gasesc o intrebuintare :)) si a iesit ce-a iesit...



* Pentru aluat:

* 190 g faina
* 1 lingurita drojdie uscata
* 1 lingura zahar
* 100 ml lapte
* 40 g unt

Se pune faina intr-un castron si se amesteca impreuna cu drojdia si un praf de sare. Se adauga si restul ingredientelor si se amesteca pana se obtine un aluat neted.

* Pentru mou de ciocolata:

* 50 g ciocolata amaruie
* 30 g zahar
* 1 lingurita apa
* 1 lingurita unt
* 1 galbenus

Zaharul il topim impreuna cu apa la foc mic. Siropul obtinut il turnam peste galbenusul de ou, punem vasul la bain-marine si mixam pana obtinem o crema clara si spumoasa. Adaugam untul moale, la temperatura camerei si mixam. Adaugam ciocolata si amestecam pana compozitia se va transforma intr-o masa compacta. Punem la frigider pana se intareste.

* Pentru topping-ul de ciocolata:

* 50 g ciocolata amaruie
* 50 ml frisca lichida

Topim ciocolata impreuna cu frisca lichida, omogenizam si lasam la rece pana se intareste.

Aluatul il intindem in foaie subtire pe masa usor infainata.

Ungem cu toppingul de cicolata, dupa care repartizam uniform mou-ul de ciocolata ras pe razatoarea cu ochiuri mici.



Rulam foaia cat mai strans posibil, apoi cu un cutit bine ascutit taiem felii groase de 3 cm.

Punem intr-un vas termorezistent uns cu unt



si dam la cuptor la foc mediu, pana se rumenesc.

Ciocolata cu dragoste

marți, 2 martie 2010

by Gabriela Cara




* Pentru blat:

* 3 oua
* 130 g zahar
* 130 ml ulei
* 70 g nuca macinata
* 110 g faina
* 40 ml ness ( 2 linguri ness dizolvate in apa)
* 50 ml lichior de ciocolata
* 50 ml coniac
* 1 praf de copt

Separam albusurile de galbenusuri. Acestea din urma le punem cu zaharul intr-un castron si le mixam pana devin ca o crema.



Punem uleiul, putin cate putin, apoi nessul, lichiorul si coniacul.

Faina o amestecam cu praful de copt si o adaugam la crema de galbenusuri. Punem si nuca macinata cat mai fin.



Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare si le inglobam in crema de mai sus.



Compozitia obtinuta se pune intr-o tava (20/30 cm)  tapetata cu hartie de copt si se coace la foc mic timp de 40 de minute.

* Pentru sirop:

* 80 ml ness ( 3 linguri ness dizolvate in apa)
* 50 ml coniac

Amestecam nessul cu coniacul si insiropam blatul copt cat inca mai este cald.

* Glazura:

* 100 ml ciocolata cu lapte
* 100 g unt
* 3 linguri lapte

Topim la foc mic ciocolata cu unt si lapte. Omogenizam si lasam la racit.

Turnam glazura peste blatul complet racit si dam la frigider pana se intareste.

Tort cu cafea si ciocolata

luni, 1 martie 2010

Cu dedicatie pentru voi toti, de Martisor! Sa aveti o primavara frumoasa si calda.

Si cu aceasta ocazie vreau sa va multumesc tuturor celor care ati fost alaturi de mine in concursul "Reteta anului 2009" si m-ati votat, reusind astfel ca reteta Tort cu crema mascarpone sa obtina un onorant loc 2.

Sper ca in acest an sa va surprind si cu alte retete apetisante si la concursul urmator sa am macar tot atatea voturi, daca nu mai multe. :)))





* Blat:

* 4 oua
* 100 g zahar
* 2 linguri cacao
* 4 linguri faina
* 1 praf de copt

Ouale se bat foarte bine cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul. Punem zaharul si esenta si mixam in continuare pana obtinem o crema. Adaugam faina amestecata cu cacaoa si praful de copt si amestecam usor.

Compozitia obtinuta se toarna in tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu, jumatate de ora.

* Mousse de ciocolata:

* 3 oua
* 6 linguri zahar
* 100 g ciocolata amaruie
* 50 g cacao
* 6 linguri amidon
* 400 ml lapte
* 500 ml frisca lichida
* 10 g gelatina
* esenta de rom

Ouale se mixeaza pana isi dubleaza volumul. Se amesteca amidonul cu zaharul si se pun peste oua, amestecand bine, sa nu ramana cocoloase.

Laptele se da in fiert, apoi se toarna incet in compozitia de mai sus. Se muta totul in apoi in vasul in care a fiert laptele si se pune pe foc mic, amestecand continuu, cateva minute, pana la ingrosarea compozitiei (fara a se aduce la fierbere).

Se ia budinca de pe foc, se acopera cu o folie si se lasa pana la racirea completa.

Gelatina se hidrateaza in cateva linguri de apa rece, apoi se adauga in budinca usor racita. Se omogenizeaza si se da la rece. Se bate frisca si se omogenizeaza cu budinca racita.

* Mousse de cafea:

* 1 ou
* 1 lingura zahar
* 2 linguri cafea solubila
* 2 linguri amidon
* 200 ml lapte
* 200 ml frisca lichida
* 1 lingurita gelatina
* esenta de vanilie

Se prepara intocmai ca mousse-ul de ciocolata.

Mousse-ul obtinut se pune intr-un castron tapetat cu folie alimentara.



Asa cum am facut si in cazul Tortului Buburuza.

Se acopera cu folia si se da la congelator, pana se intareste foarte bine.

* Sirop:

* 50 g zahar
* 50 ml apa
* 2 linguri lichior de ciocolata

Apa se fierbe cu zaharul. Se lasa la racit, apoi se adauga lichiorul.

* Decor:

* 100 g pesmet de biscuit
* 50 g ciocolata
* 2 linguri frisca lichida
* 50 ml frisca batuta

Se taie marginea blatului, astfel incat sa fie cu 1-1.5 cm mai mic decat tava detasabila in care il vom asambla. Se insiropeaza.



Punem un strat de mousse de ciocolata, nivelam si umplem in acelasi timp si spatiul gol de pe marginea blatului.

Mousse-ul de cafea il punem in mijloc, cu fundul in sus. :)



Acoperim cu restul de mousse de ciocolata si dam la frigider pentru cateva ore.

Topim ciocolata cu 2 linguri de frisca, omogenizam si lasam la racit. Punem glazura obtinuta pe mijlocul tortului.

Marginile le tapetam cu pesmetul de biscuit si ornam cu frisca.

Prajitura cu mere si aluat faramitat

duminică, 28 februarie 2010



Avem nevoie de:

* Aluat:

* 190 g faina
* 1 lingurita drojdie uscata
* 1 lingura zahar
* 100 ml lapte
* 40 g unt
* vanilie

Se pune faina intr-un castron si se amesteca impreuna cu drojdia si un praf de sare. Se adauga si restul ingredientelor si se amesteca pana se obtine un aluat neted.

* Aluat faramitat:

* 100 g faina
* 50 g zahar
* 50 g unt moale
* 30 g nuca macinata
* scortisoara

Toate ingredientele se pun intr-un castron si se amesteca pana se vor obtine firimituri fine.

* Umplutura:

* 4 mere mari
* 2 linguri zahar
* 1 lingura scortisoara
* 50 g unt

Merele spalate, curatate de coaja si cotoare se taie cuburi. Se pun la calit intr-o tigaie impreuna cu zaharul, untul si scortisoara. Se fierb pana incep sa se inmoaie, apoi se pun la scurs intr-o sita.



Aluatul se intinde intr-o tava detasabila, unsa in prealabil cu unt si se ridica o bordura de aproximativ 3 cm.

Se repartizeaza umplutura de mere uniform,



dupa care se acopera cu aluatul faramitat.



Se da la cuptor la foc mediu, pana se rumeneste.

Se lasa sa se raceasca, dupa care se pudreaza cu zahar.






Pui Stroganoff

sâmbătă, 27 februarie 2010



Avem nevoie de:

* 1 piept de pui
* 1 ceapa mare
* 150 ml vin alb
* 150 g smantana
* 150 ml frisca lichida
* 1 lingura mustar
* sare si piper

Pieptul de pui se taie cubulete.

Ceapa se taie solzisori



si se pune la calit intr-o tigaie incapatoare, in 2-3 linguri ulei de masline. Cand s-a inmuiat se adauga pieptul de pui si se inabusa cateva minute.



Adaugam vinul si lasam la fiert pana tot lichidul scade pana la jumatate.

Adaugam frisca si mustarul. Potrivim gustul de sare si piper.

La final adaugam smantana, omogenizam si fierbem cateva minute pana se ingroasa sosul.

Se serveste cu garnitura de legume, cu paste sau simpla.



Sursa

Bombonele cu cocos si ciocolata

miercuri, 24 februarie 2010



Cu dragoste, de Dragobete...



Reteta este cea a bomboanelor Raffaello.

* 250 g lapte praf
* 100 g zahar pudra
* 50 g nuca de cocos
* 100 g unt
* 1 lingura frisca lichida
* 50 g ciocolata amaruie

Amestecam la robotul de bucatarie laptele praf cu zaharul pudra,nuca de cocos,untul moale si la sfarsit frisca lichida.

Daca iese prea vascoasa compozitia,mai puteti adauga 1 lingura frisca lichida.

Topim ciocolata amaruie, la microunde sau la bain-marine.

Formele in care vom face bomboanele, (in cazul meu hartiute pentru bomboane si un suport pentru bomboane dintr-o cutie de bomboane Milka. :)) ) se pensuleaza de cateva ori cu ciocolata topita. Dupa fiecare pensulare se baga formele la congelator, pentru cateva minute.

Dupa ce-am terminat aceasta operatiune, umplem formele cu compozitia cu cocos si dam din nou la congelator pana la intarirea completa.

Desi am avut ajutoare la pictat hartiutele :))



la un moment dat m-am plictisit si am modelat bilute din compozitie, pe care le-am tavalit apoi prin nuca de cocos.



Iubiti-va mult dragii mei! :)

Pandispanul amorezat

Pandispan

Pandispan




Avem nevoie de:

* 6 oua
* 6 linguri zahar
* 6 linguri faina
* vanilie

Albusurile se separa de galbenusuri.

Galbenusurile se bat cu jumatate din cantitatea de zahar, pana devin ca o crema. Se adauga vanilia si faina si se omogenizeaza.

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Se mixeaza pana devin lucioase, ca pentru bezea. Se rastoarna peste compozitia de galbenusuri si se amesteca usor.



Aluatul rezultat il punem intr-o tava ( 20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pana se rumeneste deasupra. Se face proba scobitorii.



Blatul copt si racit se taie cu forma de inimioara si se pudreaza cu zahar din abundenta.



Pofta buna si...iubiti-va mult! :))