Tort "Iepurasii ciocoholici"

duminică, 19 aprilie 2009



Pentru blat avem nevoie de:

6 oua
150 g zahar
2 pahare nuca macinata
2 linguri cacao
2 linguri pesmet de biscuit
1/2 pahar de apă

Nuca, zaharul si apa se pun la foc mic. Se fierb pana se ingroasa si incepe sa miroase a nuca prajita :)



Apoi se adauga cacaoa si pesmetul de biscuit.



Se amesteca bine si se lasa la racit. Cand s-a racorit se adauga galbenusurile unul cate unul, amestecandu-se energic dupa fiecare.



In final, se adauga albusurile batute spuma tare ca pentru bezea.



Se coace in forma de tort tapetata cu hartie de copt timp de 40 de minute. Blatul nu trebuie sa fie uscat,este foarte important.

Pentru crema avem nevoie de:

50 g cacao
150 g zahar
200 g unt
4 galbenusuri

Cacaoa impreuna cu jumatate de pahar cu apa, jumatate din cantitatea de zahar, se fierb la foc foarte mic, pana compozitia devine ca o smantana.



Galbenusurile si cealalta jumatate din cantitatea de zahar se freaca spuma si se toarna peste crema fierbinte de cacao. Se fierbe in continuare la foc mic sau pe baie de abur,sa aveti certitudinea ca nu se prinde. :))
Untul il topim pe jumatate,apoi il mixam pana devine ca o crema,pe care o incorporam in compozitia racita de galbenusuri.

Pentru blatul de bezea avem nevoie de:

200 g zahar
4 albusuri
1 lamaie

Albusurile se bat spuma tare.



Apoi se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana compozitia devine lucioasa.



Se adauga si zeama de lamaie.Se poate pune si coaja rasa,daca va place. Se coace la foc mic,pana blatul de bezea devine uscat. Eu l-am pus in cuptorul la foc mic si cu usa (cuptorului) deschisa si l-am "uitat" acolo. :)

Pentru glazura avem nevoie de:

100 g ciocolata amaruie
50 g unt
50 ml frisca lichida

Se topeste ciocolata impreuna cu untul si frisca si se uniformizeaza.

Pentru marginea tortului:

miez de nuca prajit
100 g zahar

Zaharul il caramelizam,apoi adaugam miezul de nuca prajit.Se rastoarna fierbinte pe o farfurie unsa cu unt.Dupa ce s-a racit se marunteste cu sucitorul.Eu am pus la robot. ;)



Blatul de cacao il taiem in doua.Repartizam jumatate din crema pe unul dintre ele,



acoperim cu blatul de bezea,



restul de crema si din nou blat.



Acoperim cu glazura de ciocolata,iar marginile laterale le "imbracam" in krantz.



Reteta o am de la o buna prietena de familie,Iulia...careia ii multumesc pentru asa o nebunie de tort si pentru atat de multa ciocolata. :))



Cea mai tare faza la tortul asta a fost ca a trebuit sa refac glazura,care oricat m-am straduit n-am mai reusit sa o fac neteda si frumoasa.Si asta pentru ca hoata cea mica,adica fii-mea :)) a halit iepurasii de pe tort. A pandit cand nu eram atenta,a deschis frigiderul i-a inhatat si a fugit. :)))

Share This Post

18 comentarii:

  1. Chiar ca e o nebunie de tort, arata absolut bestial! Iar Amira e de milioane :-)))) draga de ea. Io am noroc ca frigiderul e inalt, avind congelatorul sub el. Altfel cite mi-ar fura si mie Vanda din el.. :-D

    RăspundețiȘtergere
  2. Hristos a inviat !
    Se vede ca Amira face parte din familie ! Ciocoholica, nu hotomana. :)) Pupici :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Bravo Amira... sa furi toti iepurasii si outele de pe dulciurile facute de mami... M-ai facut sa rid cu lacrimi...

    RăspundețiȘtergere
  4. Natalia,cand am cumparat frigiderul n-am luat in calcul si hotomanii de bunataturi. :)))

    Tortul este intr-adevar super! ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Adevarat a inviat,Alina! Pupici si de la noi!

    RăspundețiȘtergere
  6. Pupici cuscra draga...Ma bucur ca ti-ai inceput ziua razand...;)

    RăspundețiȘtergere
  7. oooo,ce bunatate!vin si io,al meu e gata!

    RăspundețiȘtergere
  8. Alison,si al nostru e gata! :(
    Dar daca vii mai facem unul! :))

    RăspundețiȘtergere
  9. reteta pentru cel mai bun tort !!!!........de cand am gasit aceasta reteta, tortul este nelipsit de pe mesele de sabatori.....multumim pentru postarea rettei...si feliciari!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. E o reteta de tort primita de la o prietena draga. Si noua ne place foarte foarte mult! Ma bucur ca si voua.

    Va imbratisez si va doresc un An Nou fericit!

    RăspundețiȘtergere
  11. As dori sa fac si eu de Pasti, acest tort. As vrea sa te intreb daca ti se pare ok sa coc blaturile intr-o forma de tort cu diametru de 28 de cm sau imi trebuie o forma mai mica? Si as dori sa te mai intreb daca ai insiropat blatul? Multumesc anticipat pt raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  12. Nio, forma mea de tort e de 24 cm. L-am mai facut o data intr-un ade 26 si a fost ok. De 28 cm n-am avut niciodata. :))

    Blatul nu se insiropeaza.

    RăspundețiȘtergere
  13. Miha, multumesc mult pt raspuns. Inseamna ca trebuie sa imi cumpar si eu una mai mica.
    Ce ironie...caut una mai mica:)))

    RăspundețiȘtergere
  14. :)))) De tava e vorba aici draga...de tava.... :)))))

    RăspundețiȘtergere
  15. Multumesc de precizare, draga Miha!:* Maine este marea zi...adica maine fac tortul. O sa intru sa iti spun cum mi-a iesit. Paste fericit!

    RăspundețiȘtergere
  16. Nio, "precizarea" a fost o gluma. :)) Pup! Si tin pumnii sa iasa totul bine.

    RăspundețiȘtergere
  17. La blat nu trebuie praf de copt sa creasca? Sau creste singur? Sau....nu trebuie sa creasca?
    Il am in cuptor si am si ceva emotii...sper sa iasa sa am ce pune pe masa de pasti :P

    RăspundețiȘtergere
  18. Blatul va creste de la albusurile batute. :)

    Sper sa fie totul in regula.

    RăspundețiȘtergere