Painea maimutei

miercuri, 23 septembrie 2009



Nu stiu de la ce anume vine aceasta denumire.Probabil de la faptul ca se rupe cu mana cand se mananca.
Painea maimutei nu este nimic altceva decat teanc mare de bile de aluat care au fost tavalite in unt şi zahar inainte de coacere. :)

Pentru aluat avem nevoie de:

1/4 cana de apa calda
3/4 ceasca de lapte cald
2 lingurite si 1/2 drojdie uscată
3 cani faina
1 lingurita de sare
esenta de vanilie
3 linguri de zahăr
1 ou
2 linguri de unt topit

Toate ingredientele le-am pus in cuva masinii de paine la programul de framantare+dospire.



200 g zahar brun
1 lingura si 1/2 scorţişoară
1/2 pahar unt topit

Zaharul il amestecam cu scortisoara.
Ungem un vas termorezistent cu unt apoi presaram cu zahar aromat cu scortisoara.



Din aluatul crescut formam bile mici,in podul palmelor.Fiecare mingiuta de aluat o dam prin unt topit apoi o tavalim prin zaharul aromat.Mingiutele bine filmate cu zahar,le asezam in vasul termorezistent,



apoi acoperim vasul cu folie alimentara si lasam sa creasca aluatul pana isi dubleaza volumul.



Se da la cuptor pentru 30-35 de minute,la foc mediu,pana se rumeneste. Cand apasati usor cu degetul revine la forma initiala.
Se lasa in tava sa se racoreasca,apoi se rastoarna pe platou.



Se serveste calda.





Sursa

Share This Post

28 de comentarii:

  1. Arata foarte bine, este asa pufoasa, ce bine ca ai masina de paine, esti o fericita.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa stii ca si eu sint o mica maimutica, si miine dimineata la mic dejun tare as mai dori sa pap o bucata din piinita ta, alaturi de-o cana de lapte cu cacao...

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce bunatati mananca maimutele! yammi!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Meserieeeeeeee! Acum ma apuc de ea. Si asa vreo 4-5 zile M.P. a shomat.
    Multam fain de idee!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cu mare drag Lavinia.Ma bucur ca ti-am starnit interesul. :)

    Te astept cu impresii. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Cuscra,te invit la o cafea maine dimineata? :)

    Pup la voi!

    RăspundețiȘtergere
  7. Vicky,multumesc!

    Da,ai dreptate.Mare minune masina asta de paine. ;)

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  9. comentariul de mai sus privind masina de paine ma face sa zambesc...aici in Statele Unite painea facuta cu mana este la foarte mare cautare...masini de facut paine sa gesesc la toate supermarketurile si oricine isi permite sa aiba una. Americancele sunt in general destul de lenese si/ori prea ocupate muncind si/ori privind la televizor si de aceea au aceste "masinute" care le ajuta in gospodarie(masina de spalat vase, masina de uscat haine, masina de spalt rufe etc). Painea facuta la mana si coapta in cuptor de caramida este la foarte mare cautare si este foarte scumpa comparat cu painea facuta la masnina si coapta in aragaz electric sau gaz.

    RăspundețiȘtergere
  10. Pai KITTYTWEDDY in loc sa zambesti de ce nu te apuci sa faci o paine fara ajutorul M.P.???
    M-ai (ne-ai) cam jignit la faza ''Americancele sunt in general destul de lenese si/ori prea ocupate muncind si/ori privind la televizor si de aceea au aceste "masinute" care le...''.
    Cel putin in cazul meu si sunt convinsa ca subscriu majoritatea, sa ai o casa de intretinut, job solicitant si copil (copii)face ca prezenta masinii de paine sa fie mana cereasca.
    Numai bine, spor la framantat!
    P.S. Miha, mii de scuze ca m-am ''umflat'' ca painea la dospit...

    RăspundețiȘtergere
  11. Kitty,cand mi-am luat masina de paine nu mi-am luat-o ca sa pot sta la tv sau pentru ca is comoda,ci pentru ca nu-mi place sa framant.Oricat de mult mi-a place sa stau in bucatarie si sa gatesc diverse chestii,imi displace sa bag mainile in aluat,sa-l simt lipit de degete si printre degete...:)) Asa ca masina asta chiar e o minune pentru mine.
    Si are dreptate Lavinia,in timpul in care masina framanta sau coace,poti face altceva.
    Nu neg ceea ce ai spus,ca o fi mai buna framantata la mana si coapta in cuptor de caramida.Dar cuptor de caramida n-am,n-am nici loc unde sa-l pun si nici bani ca sa mi-l cumpar. :))

    RăspundețiȘtergere
  12. Ma credeti sau nu am facut hazlia si gustoasa asta de paine care numai paine nu e. Tr sa recunosc insa ca am facut aluatul dupa reteta MAYEI http://mayas-esprit.blogspot.com/2007/06/pizza-cu-ciuperci-home-made.html , aluat de care sunt extrem de incantata pt ca pot face din el si pizza, si paine in tuci si gogosi si branzoaice, doar adaugand sau eliminand zaharul si aromele.
    Gogoloaiele astea bronzate si aromate m-au cucerit si nu regret ca am facut o cantitate si jumatate caci o portie o voi duce maine parintilor mei.
    Multumesc mult Miha!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  13. err..
    n-am vrut sa jignesc or sa critic pe nimeni...
    poate ca am formulat gresit ideea pe care am vrut s-o expun. In mintea mea, cand ma gandesc la "Romania" si "paine" am in minte painea facuta de bunicile mele...cu faina din aia proaspat macinata la moara si coapta in țest (capac în forma de clopot, cu care se acoperă pâinea pusă la copt pe vatra încinsă DEX online).Prietenilor mei americani le-am spus tot timpul ca au o paine oribila (si chiar este...painea de supermarket nu are nici o crusta si miezul este foarte moale si lipicios de parca este necopt) si ca daca vor o paine buna sa vina in Romania ca romancele noastre nu folosesc masini de facut paine, ci doar mainile lor aurite care pot face o paine adevarata.

    Lavinia, eu framant painea cu mana ori de cite ori o fac. Nu am o masina de paine propri-zis, ci un mixer de bucatarie la care poti atasa multe (atasament pentru masina de facut inghetata, atasament pentru facut paine, atasament pentru tocat carne etc etc), dar atasamentul pt facut paine nu l-am folosit niciodata. Iarna fac paine mult mai des si intotdeauna o fac mana pentru ca imi aminteste de romania si de copilarie, si de asemenea macar cand o fac eu sa o fac cum trebuie. Nu am cuptor de caramida, am un aragaz cu plita si cuptor electric, dar am cumparat caramizi speciale de cuptor si am pus un strat de caramizi pe gratarul de sus, un strat de caramizi pe gratarul de jos, si am cumparat o placa destul de goasa de teracota special pentru copt pizza si pe ea coc painea (sau o coc in tavi cand fac alt fel de paine dar tot cu straturile de caramizi in cuptor). Las cuptorul la incins pentru cel putin o ora inainte sa pun painea in cuptor si astfel caramizile se absorb foarte multa caldura si se incing foarte tare. Cand coc altceva in cuptor, scot caramizile din cuptor. E destul de munca, dar se merita pentru un gust pe masura.
    Pot sa gasesc si paine buna aici. Paine artizanala facuta dupa retete italienesti si frantuzesti, dar nu o gasesti tot timplul si este destul de scumpa...iar casa nu miroase a paine de-abia scoasa din cuptor.

    RăspundețiȘtergere
  14. oricum miha, painea arata grozav...de fapt, am trimis link-ul blogului tau unei prietene (e americanca) care a scris 4 carti de bucate si a avut un show de gatit la un canal local de televiziune. Nu stie o boaba romaneste,, dai i-au placut pozele :)

    ugh, in orice caz...cred ca ce am vrut sa spun este acesta: aici, daca spun cuiva ca am facut paine in masina de facut paine, ar ridica din umeri plictisiti pe cand acolo lumea este impresionata ca tu iti permiti "luxul" de a avea o masina de fcut paine. Aici, cand le spun ca painea este facuta la mana atunci sunt foarte impresionati pe cand acolo nimeni nu ar fi impresionat..intelegi ce vreau sa spun?
    de multe ori, prietenii ma intreaba in ce zi fac paine...si astfel vin in vizita si asteapta in bucatarie langa cuptor cu cutitul in mana si fiecare cu ce ii place pe paine:unt, gem etc...asteapa langa cuptor sa scot painea si trebuie sa fiu foarte autoritara cu ei sa lase paine in pace pentru 10-20 de minute dupa ce o scot din cuptor sa nu o taie. cateodata nu reusesc si o rup in bucati in secunda in care o scot din tava :(

    in fine, ai un site foarte interesant si iti urmaresc cu placere retetele. "Daca" voi mai posta vreodata vreun comentariu, o sa am grija cum sa-l formulez ca sa nu jignesc pe nimeni...nici nu a fost intentia mea...scuze!

    RăspundețiȘtergere
  15. tot eu sunt lol

    miha, am vrut sa te intreb despre o reteta...am auzit de ea pe timpul lui ceausescu si stiu ca matusa mea facea prajitura asta...se cheama "prajitura desteapta" ..cel putin asa se chema in oltenia...prajitura asta se separa singura in cuptor in 2 sau 3 straturi...am o carte de bucata romaneasca si este acolo o reteta numita "cremschnit" care parca seamana cu prjitura aia desteapa, dar parca nu e una si aceeasi prajitua.. stii despre ce prajitura vorbesc?

    RăspundețiȘtergere
  16. Kitty,e adevarat si interesant ceea ce zici tu de painea "aceea adevarata de pe vremea bunicii".Daca as face ocazional,mi-as blinda si eu cuptorul cu caramizi,pe care sa le scot apoi cand il folosesc la altceva. Dar avand in vedere ca fac paine o data la 2 zile,uneori se intampla sa fac chiar si a doua zi dupa ce-am facut una,ca folosesc cuptorul la majoritatea mancarurilor,plus desert...chiar nu ma vad facand asta (bagand si scotand caramizi din cuptor). dar na...io-s mai comoda de felul meu...:))

    Cat despre prajitura,stiu despre ce este vorba dar n-am facut-o niciodata,desi mi-am propus de cateva ori. :)

    Pup si te mai astept! ;)

    RăspundețiȘtergere
  17. MIHA - pai n-ai zis tu ca e painea maimutelor?::)) la acele maimute ma refeream si eu...

    KITTY - daca imi permite Miha, prajitura cred ca o gasesti sub denumirea de prajitura inteligenta, eu , cel putin, asa o am, este f usor de facut si este asemenea unui cremsnit si e foarte buna; am facut-o de cateva ori, dar cu ceva timp in urma.

    eu nu am masina de paine, mi-as dori, dar costa destul de mult, insa am mancat paine facuta si de bunica si paine facuta de o prietena, cu lapte, la masina, iar aceasta din urma mi-a parut ca are gustul exact al celei facuta de bunica mea...adica foarte bun...eu zic ca la noi, pana la urma ingredientele sunt aceleasi, insa pt a framanta painea iti trebuie si timp si fortza si maiestrie, iar daca masina de paine ne usureaza munca, de ce sa nu o folosim, iar timpul economisti il petrecem cu...copiii. pup.

    RăspundețiȘtergere
  18. buna miha

    ohh, de acord cu tine...dac as face si eu paine asa de des (din nefericire, nu fac) nici eu nu as fi "nebuna" sa tot pun si sa scot caramizile alea din cuptor toata ziua

    am facut un curs aici de paine artizanala la care am avut doi bucatari italieni si am invatat de la ce fel de faina folosesti pentru paine (pt paine o faina cu un continut de proteine cat mai mare..cel putin 11% pe cand pt. dulciuri folosesti faina cu continut cat mai mic de proteine...sau faina speciala de tort), ce fel de sare si cand sa pui sarea in aluat (zaharul accelereaza activitatea drojdiei pe cand sarea o incetineste, deci daca pui sarea prea devreme o sa-ti ia mai mult timp sa ti se dospeasca painea), ce fel de drojdie folosesti (este drojdie proaspata si vreo 4 feluri de drodie uscata...daca faci aluat dulce cu zahar si grasime -de ex:ulei,unt, flosesti un tip de drojdie uscata...daca fac paine folosesti alt tip de drojdie...daca nu ai prea mult timp la dispozitie folosesti un tip de drojdie uscata care iti dospeste painea mult mai rapid etc etc), cata apa sa pui in paine (unele retete italienesti pentru paine au un continut de 80% apa...am pus aluatul cu polonicul in tavi...dar a fost o paine cu un gust exceptional), ce importanta are maiaua (depinde de paine...faci maia sau nu...o maia o lasi la dospit peste noapte pe cand alta maia o lasi la dospit pentru numai cateva ore...din nou, depinde de ce fel de paine si gust vrei sa obtii), importanta grasimii in paine si cum schimba textura painii, importanta temperaturii abiante in care se dospeste paine, temperatura aluatului, cum obtii o crusta crocanta si miez pufos (aburi! in primele 10 minute de coacere, painea trebuie sa aiba abur in cuptor...eu pun ori apa foarte fierbine intr-un castronel termorezistent or cuburi de gheata intr-un vas de metal), importanta temperaturii cuptorului (din nou, depinde de ce fel de paine faci )
    Am intrat si in detalii ..de exemplu ce se intampla cu glutenul din faina pe masura ce framanti painea,in timp ce se dospeste si in timp ce se coace. De asemenea, "cum" si "cat" framanti paine e foarte important in gustul si textura finala a painii!

    A fost un curs de cateva luni ..cu laborator (bucatarie) bineiteles unde am copt foarte multa paine ...si multe tipuri de paine! Mi-a placut extraordinar de mult!

    RăspundețiȘtergere
  19. ellis

    am gasit cateva retete pe internet pt prajitura desteapta...se pare ca acel cremschnit de care vorbeam (reteta luata din cartea de bucate a Silviei Jurcovan) si prajitura desteapta sunt aceeasi reteta. Eu am facut cremschnit-ul de cateva ori (poze aici: http://kittytweedy.blogspot.com/search/label/Romanian%20dessert%20Prajitura%20desteapta%20baking), dar parca prajitura aia pe care o facea matusa mea arata altfel..parca mai galbena la culoare si parca si mai gustoasa..ehh, o fi ouale astea americane care nu au mult gust :(

    RăspundețiȘtergere
  20. miha

    ai facut vreodata cupcakes? sunt un desert foarte popular aici si foarte placut de copii (si de adulti, bineinteles :))
    Din ce in ce mai mult, devine popular sa ai cupcakes wedding cake (cupcake "tort" de nunta) in loc de traditionalul tort! Bineinteles, ca cele pentru nunta sunt decorate complet diferit.

    am cateva poze aici: http://kittytweedy.blogspot.com/2009/08/more-dessert.html

    iar aici sunt cateva poze cu cheesecake-ul meu: http://kittytweedy.blogspot.com/2009/05/mmm.html


    acesta este primul cheesecake pe care l-am facut vreodata: http://kittytweedy.blogspot.com/2009/08/my-first-cheesecake.html

    RăspundețiȘtergere
  21. KITY - (scuze Miha ca am deviat de la subiect) prajitura inteligenta de o am eu, are foile mai subtiri si mai multa crema; iar culoarea e mai galbena, de la oua.

    RăspundețiȘtergere
  22. Nici o problema Ellis,ma bucur ca o poti ajuta pe Kitty! :)

    Kitty,eu le zic briose. Sau nu-s acelasi lucru?

    RăspundețiȘtergere
  23. multumesc Ellis..stiam eu ca trebuie sa fie mai galbena! O sa incerc alt fel de oua data viitoare

    Miha...seamana cu briosele, dar nu sunt acelasi lucru...bine, acum depinde de ce numesti tu briosa. Briosa aici este facuta din acelasi aluat ca de paine (cu drojdie) numai ca adaugi multe galbenusuri si unt sau ulei. Briosele se mananca ca gustare dimineata la micul dejun, ori cupcake-urile sunt un desert in toata regula...nu contin drojdie, nu se lasa la dospit, se foloseste praf de copt ect etc. Sunt foarte foarte populare aici :)

    RăspundețiȘtergere
  24. KITTY, sorry pentru neintelegere!!!!!
    Iese nasol cand cuvintele exprima altceva decat gandurile.
    Te felicit pentru partea cu framantatul painii!
    Ai aici o reteta de PRAJITURA DESTEAPTA.
    http://cucina.jugariu.ro/?p=121
    NUmai bine!

    RăspundețiȘtergere
  25. Lavinia

    multumesc mult pentru reteta

    ...nu,nu te scuza.Eu ar fi trebuit sa-mi aleg mai bine cuvintele :)

    mi-e dor de multe lucruri din romania...ohh, de cateori ma gandesc la mici, si sarmalute..poate ca de aceea ma incapatanez sa fac painea cum o faceam in Romania..pentru ca imi aminteste de acasa..mi se pare ca daca incep sa untilizez o masina de facut paine, e inca un pas spre "americanizare", si deja parca m-am "americanizat" mult mai mult decat as vrea si nu-mi place acest aspect.

    inca o data, multumesc pentru reteta :)

    RăspundețiȘtergere
  26. Minunat arata aceasta...paine facuta de tine...
    In zona noastra de V a tarii ea se numeste aranyos galuska- galuste de aur- si se dau prin nuca macinata inainte de a se stivui in forma de copt....
    Incearca Miha si nu vei regreta !
    Te tzuc, Sidy

    RăspundețiȘtergere
  27. Multumesc Sidy, draga mea!
    Cu siguranta voi incerca si varianta ta. Suna foarte tentant. :)

    Pupici.

    RăspundețiȘtergere