Tort cu cafea

sâmbătă, 14 noiembrie 2009




Avem nevoie de:

* Pentru blat:
* 6 oua
* 150 g zahar
* 3 linguri ulei
* 40 g amidon
* 20 g cacao
* 100 g faina
* 1 lingurita praf de copt
* 100 g nuca macinata

Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se bate in continuare pana albusurile devin tari si lucioase,ca la bezea.
Galbenusurile se freaca bine cu ulei si se toarna peste albusul batut. Urmeaza apoi faina amestecata cu praf de copt, cacao si amidon.

La sfarsit incorporam si nuca macinata, usor cu miscari de sus in jos.

Compozitia o turnam intr-o tava (26 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul incins la 180 de grade pentru 35-40 de minute (facem testul scobitorii)



* Pentru crema:
* 4 galbenusuri
* 200 zahar
* 50 g lapte praf
* 500 ml frisca lichida
* 3 linguri cafea instant
* 10 g gelatina

Galbenusurile se freaca cu zahar pana devin ca o crema.



Adaugam laptele praf,



apoi cafeaua dizolvata intr-o ceasca de apa. Omogenizam si punem vasul la bain-marin pana incepe sa se ingroase compozitia. Lasam la racit si cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget adaugam gelatina hidratata in cateva linguri de apa rece. Duap ce s-a racit complet adaugam frisca lichida batuta si omogenizam.

* Pentru insiropat:
* 100 ml apa
* 100 g zahar
* 1 lingura cafea instant

Punem apa la fiert impreuna la fiert pentru 5 minte. adaugam cafeaua si lasam la racit.

* Pentru decor:
* 100 ml frisca lichida
* 1 lingurita cafea instant
* cateva boabe de cafea

Blatul copt si racit il taiem in 2 parti. Se poate taia si in 3 foarte bine.



Primul blat il asezam in tava, il insiropam, apoi repartizam crema cu cafea.



Acoperim cu cel de-al doilea blat,



acoperim cu folie alimentara si dam la frigider pentru cateva ore. Eu l-am lasat peste noapte.



Se scoate inelul detasabil si ornam tortul cu frisca si boabe de cafea, dupa preferinta.





Si cate o feliuta revitalizanta... :))


Share This Post

16 comentarii:

  1. Oof, si eu m-am muncit azi la un tort, da' pana maine n-avem parte de el...tre sa stea peste noapte...chestii din astea...
    Al tau insa imi face cu ochiul, vreau si eu! Cu ce ai "brazdat" dungulitele alea pe suprafata lui? E f. dragut.
    Si vad ca ai schimbat look-ul blogului, sa stii ca imi place mai mult asa!
    Weekend fain, Miha!! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Minunat Miha!!! O sa-l incerc si eu! Pupici si numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mmmm, foarte apetisant! Ce frumos a iesit blatul tau! De crema nici n-am curaj sa mai zic nimic.
    Nu stiu ce ai cu mine, dar faci numai bunatati care ma fac sa salivez non stop, pana le incerc si dupa ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Delicosssss. Felicitari pt rabdare si talent

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu ma servesc cu amindoua felii. Parca ii si simt gustul..mhhhh yammiii Un sfirsit de saptamina placut! Cami

    RăspundețiȘtergere
  6. iau si eu o bucata revitalizanta asa de dim merge la fix cu o cafeluta :))) duminica placuta drago, pusi

    RăspundețiȘtergere
  7. abia, m-am trezit, imi beau cafeaua si salivez rau la tortul tau :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Fur si eu o feliuta, asta daca a mai ramas ceva...
    Un premiu si un joculet, te asteapta la mine... Pupici si o seara placuta !

    RăspundețiȘtergere
  9. Ralu, multumesc!

    Scuze ca raspund tarziu, am fost tare prinsa cu pregatirile de aniversare. :)

    Pentru "brazdat" am folosit un "pieptene" de cofetarie. Nu stiu daca asa ii zice, dar cu asta seamana. :))

    RăspundețiȘtergere
  10. Marcela, multumesc! Ma bucur tare mult ca ti-a placut reteta, iar daca il vei incerca ma voi simti onorata. :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Multumesc Livia! Intr-adevar a fost un tort bun. Si revigorant! :))

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc tare mult Veronica. Nu stiu cat talent am, dar pasiune e cu siguranta. :))

    RăspundețiȘtergere
  13. Diamond, stii cat e de bun langa o cafeluta? :)) Mmmmm...

    Si te trezesti instant. :))

    RăspundețiȘtergere
  14. Claudia, draga mea banatanca, tu m-ai urat in week-end eu te urez la inceput de saptamana. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  15. Ahaaa...cuscra...deci aici m-ai anuntat de joculet. :))

    Vin! Nu stiu cand, dar vin! :))

    RăspundețiȘtergere