Paine cu cartofi

luni, 22 martie 2010



* 3 cartofi (360 g piure)
* 150 ml apa (in care au fiert cartofii)
* 2 lingurite drojdie uscata
* 1.5 lingurita sare
* 1.5 lingurita zahar
* 3 linguri ulei
* 650-700 g faina

Cartofii se fierb in apa cu putina sare, se lasa la racit in apa in care au fiert, se scurg si se paseaza. Restul de apa de la fiertul cartofilor se poate pune la congelator si folosita ulterior la oricare alta reteta de paine.

Se pune piureul in cuva masinii de paine, se adauga apa si restul ingredientelor. Se alege programul de framantare + dospire.

Intrucat aluatul cu cartofi are proprietatea de a absorbi mult lichid, la inceput aluatul va parea tare si greu de framantat. Pe masura ce va fi framantat veti vedea ca se inmoaie si chiar va trebui sa mai adaugati faina.

Dupa ce aluatul a crescut se scoate pe masa infainata (este lipicios) si se formeaza 2 rulouri care se impletesc. Sau se poate forma un singur rulou, care se cresteaza apoi inainte de a da la cuptor.Se mai lasa la crescut 1 ora, apoi se da tava la cuptor, la foc mediu, pana se rumeneste.



Daca doriti o coaja moale la paine, dupa ce o scoateti din cuptor, o ungeti cu putin ulei si o acoperiti cu un prosop pana se raceste.



Sursa

Share This Post

11 comentarii:

  1. Foarte frumoasa, si sant sigura ca si gustoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Moama, ce paine babana, parca ii simt mirosul in nari.
    Am salvat reteta, prea bine arata.
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce paine frumoasa...o mananci din ochi. Bravo Miha!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Uau, ce piine grasuta, parca as minca si eu o feliuta, mai ales ca e de post... Pupici ...

    RăspundețiȘtergere
  5. Am facut si eu de mult. Foarte delicioasa si satioasa.
    Pacat ca am stricat cuva masinii de paine :((

    RăspundețiȘtergere
  6. Daniela, multumesc!
    O zi buna iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Gabi, intr-adevar e foarte aromata, cred ca de asta a ajuns mirosul pana la tine! :))
    Te pup si sa aveti pofte! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Ufff...Vero...cred ca si la mine ar fi mare tragedie daca s-ar strica masina de paine. :(

    RăspundețiȘtergere
  9. Miha, in sfirsit ti-am vazut si eu piinea cu cartofi, chiar arata bine a ta! Eu acuma folosesc orice rest de piure, zeama de la cartofi si pun in piine, se simte diferenta si la gust si la consistenta miezului.

    RăspundețiȘtergere