Retete pentru copii sanatosi

joi, 8 septembrie 2011

Si  cuvantul "mofturosi" cred ca s-ar incadra tare bine in titlu. :))

Da, am niste copii mofturosi, care nu mananca orice mi-as dori. Si atunci sunt nevoita sa recurg la diverse tertipuri pentru a-i face sa manance. Cu placere, nu numai din nevoia de a manca. Datorita lor si pentru ei gatesc zilnic, incercand astfel sa le ofer o alimentatie sanatoasa si echilibrata.

Astfel am acceptat cu entuziasm propunerea celor de la Qbebe de a ma implica in proiectul ce se desfasoara pe site-ul lor. Site-ul il stiam de mai multa vreme, pentru ca inainte de a fi o mandra bucatareasa si blogger culinar sunt mamica si tot ceea ce tine de alimentatia, psihologia si educatia copiilor ma intereseaza.Va invit si pe voi sa-i vizitati, in cazul in care aveti nevoie de vreun sfat sau parere.

Ceea ce voi posta astazi este o propunere de meniu complet pentru copii peste 3 ani, ce trebuie sa contina mesele acestora pentru intreaga zi. Retete pentru copii sunt multe pe internet, dar inca o propunere nu strica niciodata. :))

Sa vedem asadar, cum arata o zi de copil mofturos. :))

Micul dejun este o masa foarte importanta si placuta, pentru ca fiecare mananca ceea ce-i place si nu exista prea multe legume :)) asa cum e la masa de pranz.

O felie de rulada din omleta sau cateva felii de pastrama de pui, completate de un pahar de lapte si o branzoaica, ne tin in forma intreaga dimineata.


La pranz trebuie neaparat sa avem supa sau ciorba, de orice fel, nu conteaza. Lui Robert ii place supa, Amirei ciorba. Astfel ca alternam, o data supa, o data ciorba, sa fie toata lumea multumita. :)) Si urmeaza felul doi, unde... eheheee... mereu trebuie sa dau dovada de imaginatie. :)) Sa nu aiba prea multe legume la vedere, sa nu fie prea mari tocate si sa aiba mult usturoi. :))  Atata vreme cat macar aceste criterii sunt indeplinite, e ok.

O tocanita de pui in paine este perfecta. Cu atat mai mult cu cat pot fi implicati si copiii in procesul de preparare. ;)


Rasfoind colectia de retete culinare de pe Qbebe, am gasit o reteta cu pulpe de pui, pe care o voi pune curand in aplicare. Friptura de pulpe de pui marocane suna tare tentant.  

Gustarea este in general alcatuita din iaurt cu cereale sau prajituri de casa, cum ar fi un chec din albusuri si ciocolata.


Cina reprezinta o masa lejera, care depinde de ora la care intram in casa de la joaca si de ceea ce am mancat in timpul zilei. Uneori e suficienta o felie de paine de casa unsa cu unt si miere si o cana de lapte cald. Alteori ii pot pacali sa pape o portie de zacusca cu ciuperci, amestecandu-le cu paste fierte. :))

Va doresc sa aveti idei minunate pentru mesele copiilor si copii mancaciosi pana la ultima firimitura. Ceea ce imi doresc si mie dealtfel. :))))






Share This Post

22 de comentarii:

  1. Ma inscriu in club. Am si eu un copil mofturos. :) Offf, la noi micul dejun e aproape zilnic acelasi. Paine cu unt, o felie de cascaval sau branza topita si ketchup, noroc ca am facut saptamana trecuta o portie zdravana. :
    Pranzul se rezuma doar la supa de pui cu taietei de casa, eventual ciorba de fasole boabe sau pastai si daca am noroc, poate merge si ciorba de perisoare. Iar felul doi, piure cu snitel din piept de pui si cam atat. La tocanite sau mancaruri cu sos nu se uita macar. In afara de astea, mai mananca pizza, paste, clatite brasovene, lasagna, oua umplute, pasta de peste si salata orientala. Prajiturile sau torturile, deserturile nu lipsesc de la noi dupa cum bine se poate vedea si pe blogul meu, insa de cele mai multe ori Alex nici nu le gusta.
    So, iti fac cunostinta cu mofturosul mofturosilor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Desi nu am copii mi s-a parut interesant articolul pentru ca mi-ai dat ideea de chec din albusuri si paste.

    RăspundețiȘtergere
  3. O,Miha,iubito pai astia sunt copii mofturosi?Mananca ciorba si zacusca si zici ca sunt mofturosi?sa vezi la noi linguri spalate in ciorba si se numeste mancare!Zile in sir acelasi meniu de imi vine sa-l arunc pe geam.de ce crezi ca retetele mele sunt pentru doua persoane?A treia mananca ... nimic!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ehei, ma inscriu si eu !!! Am doua fete tare mofturoase, cea mare nu mai mananca legumele din supe sau ciorbe, cand nu-i place morcovul , cand nu-i place patrunjelul si tot asa o tine una si buna! Cea mica se ea dupa ea, i ca o maimutica , ce face cea mare face si ea! Amandoua adora pastele cu sosuri, cartofii in fel si-n chip si caaaarnea. Apoi dulciuri sa fie una-intr-una!!!!!! Nu mai stiu cum sa le mai pacalesc :d! Pup si o seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  5. Gabi, sa cresti mare si frumoasa! :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Cristina... ufff...te inteleg atat de bine. Si Robert a avut o perioada, cand era mai mic, cand numaram pe degetele de la o mana felurile de mancare pe care le accepta. Dar am insistat si mi-am facut nervii prastie... Incet incat a inceput sa accepte mai multe. Mi-ar placea sa accepte mai multe feluri de mancare, o mancare zdravana cu legume (cu bucati mari de legume).. un peste facut la cuptor... sa nu mai zic de fructele si legumele crude...
    Desi dupa ritmul in care fac prajituri s-ar crede ca le mananca pe banda rulanta :))) nu e chiar asa. Foarte putin mananca din ceea ce fac, caci si la acest capitol avem conditii. Sa fie fara fructe, fara prea multa crema...
    Hai sa facem un club al mofturosilor! :))))

    RăspundețiȘtergere
  7. Minoki, eu iti doresc din suflet sa ai si tu candva copilul tau. Pe 'al mare stiu ca-l ai :)))

    RăspundețiȘtergere
  8. Teo, ciorba o mananca fara probleme, doar ca legumele trebuie sa fie cat mai marunt tocate. Daca imi scapa vreo bucata mai mare o gasesc pe marginea farfuriei. :)))
    Zacusca n-o mananca ca atare. Am amestecat-o cu paste, care le plac foarte mult. Le-am zis ce-au mancat abia peste vreo 2 zile. :)))
    Da, stiu ca se poate si mai rau de atat...dar sunt atatea mancaruri pe care as vrea sa le fac dar nu pot din cauza lor... Si sa fac numai pentru mine mi-e lene. :)))

    RăspundețiȘtergere
  9. Eiii Adela draga... am si eu maimutica mea. Cand era mai mica manca de toate, eram atat de fericita ca am scapat macar cu ea. Dar ti-ai gasit... Cum aude cel mai mic comentariu cum incepe "nitzi mie nu-mi patze" (nici mie nu-mi place) :))))

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu nu ma pot inscrie in clubul mofturosilor. Din acest punct de vedere sunt o fericita. Dragos nu mananca rosii crude si nici de dovlecel nu e prea incantat. In rest papa tot si asa a fost de mic (nu ca acum ar fi prea mare) :).
    Pupici si cat mai putine mofturi din partea piticilor :-*

    RăspundețiȘtergere
  11. Ancuta draga...chiar ca esti o fericita.
    Si Robert a fost un mancacios pana pe la un an si ceva, apoi a devenit din ce in ce mai selectiv, pana ajunsese sa aiba doar cateva feluri de mancare pe care le accepta.
    As vrea sa apuc si eu ziua aia cand voi fi relaxata in privinta mancarii. :)))

    RăspundețiȘtergere
  12. Ohoo....nici eu nu ma incriu in club. Fetita mea de 3 ani si 9 luni papa orice ii pun in fata. Se vede ca nu se da in vant dupa toate dupa timpul in care mananca, adica daca ii place papa f repede, daca nu prea ii place atunci mananca "in reluare". Dar imi da farfuria goala la sfarsit, asa cum i-o cer. Sper si asta micu' de 10 luni sa fie la fel, ba chiar mai bine. :D
    Va pup!!

    RăspundețiȘtergere
  13. Draga Miha stiu cum e.Am una si buna!Mofturoasa mofturosilor,o inscriu in club neaparat,ca sefa de trib,ca doar are 15 ani.E cel mai bun si ascultator copil,pana vine vorba de mancare.Ca de-aici incepe dezastrul.Nu mananca aproape nimic,de mancare gatita nici vorba,fructe si legume prea putine,carne deloc, iar salata verde spune ca-i cea mai mare scarbosenie care exista.Sa nu crezi ca n-am perseverat,am avut destule discutii,am bombardat-o pe fb cu link-uri despre importanta unei alimentatii sanatoase,dar fara nici un rezultat.Si ce ma doare cel mai mult e ca are kg in plus,asta datorita alimentatiei incorecte si incomplete.Ce pot sa mai fac?Ca la varsta ei nu mai merge cu pacaleala.Sper ca va intelege intr-o buna zi !Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  14. Ma inscriu in clubul mamicilor de copii mofturosi! Partea buna e ca, vrand nevrand, variez des meniul de la masa. Cand se intampla sa zica "mai vleau " simt ca ajung in rai :))))
    Daca totul ar avea ciocolata cred ca ar fi mult mai simplu. Din pacate nu se poate

    RăspundețiȘtergere
  15. felicitari Miha! foarte interesanta relatarea ta. si eu am o fetita de 3 anisori care spre norocul si bucuria mea mananca aproape orice. printre preferintele ei se afla fructele de orice tip si iaurtul. la fel ca si tine incerc sa gatesc zilnic pt a manca cat mai variat si cred ca ti-am repetat de zeci de ori m-ai ajutat mult cand eram in pana de idei :)fetita mea Alexia adora prajiturile tale dar spre ghinionul meu ( nu sant fan cioco) doar cele cu ciocolata si daca se poate sa fie ciocolatoase suta la suta cu atat mai bine .celelate prajituri de orice tip daca nu au cioco sant caca pentru ea. muncesc cate doua zile la cate o praji fara cioco si cand ii dau sa probeze se stramba si imi zice ca e caca :)))ciudat e faptul caci copiii tai manca usturoi crud care e un aliment extraordinar de sanatos. alexia daca simte savoarea usturoiului crud se stramba mai ceva ca un vampir. noroc ca usturoiul nu isi pierde proprietatile atunci cand il gatesti ( asa ca profit si pun din belsug ). in fine,felicitari pt ceea ce faci si crede-ma ca tot ceea ce prepar de pe blog-ul tau are mult succes in casa mea! te imbratiseaza cu drag, mihaela ( radu ovidiu nicolae in f.) apropo: in 28 e ziua puitzului meu face 3 anisori ai putea sa-imi zici care e cea mai reusita reteta de tort ( a ta binenteles) si sa fie cu cioco. pa!

    RăspundețiȘtergere
  16. Camyuta, esti o mamica fericita. Iti doresc ca si cel mic sa fie la fel de mancacios.
    Offf...chestia asta cu "papa tot si repede din farfurie" e un vis pentru mine. :)))
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  17. Flory...cat de greu trebuie sa-ti fie, draga de tine!
    Eu sunt convinsa ca refuzul asta al mancarii are si ceva implicatii psihologice si depinde de noi parintii cum le gestionam. Uneori reusim, alteori nu... Dar totul face parte din viata...si nu-i usor. Nici sa cresti copii nu-i usor! :)))

    Robert a inceput cu selectia mancarii dupa 1 an si jumatate, dupa ce l-am intarcat. Sunt convinsa ca asta a fost protestul lui fata de intarcare, pentru ca el a fost realmente indragostit de tzitzi. Iar la 2 ani cand am inceput serviciul... deja nu mai manca decat cele cateva feluri numarate pe degete. N-am putut concepe ca un copil de 2 ani sa manance numai carne si piure de cartofi, din cand in cand niste pilaf si gogosi... Am insistat, am perseverat, mi-am plans in pumni... Cand simteam ca nu mai pot ca mai am putin si fac BUM, ma duceam in baie impatuream un prosop mare si tipam in el pana ma racoream. :)))) Apoi reveneam zambitoare, vrednica de o noua batalie.... :)))
    Lupta e departe de a fi castigata, dar ca si tine, sper ca intr-o buna zi sa inteleaga.
    Pupici draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  18. Oana, eu deja am invatat cam cat mananca si nu le pun mai mult sau mai putin. Asa ca rar se intampla sa spuna "mai vreau". Eheheee...cred ca as da petrecere daca i-as auzi spunand asta. :))) Dar ma bucur si mi se umple inima cand spun : "ce buna e mancarea asta, e delicioasa". ;;)
    Daaa... ciocolata e cea mai buna, stie feciorul ce stie. :)))
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  19. Mihaela, ma bucur ca fetita ta e o mancacioasa. Dar te si invidiez. :))) In sensul bun, desigur! :*
    Cea mica mananca mai putin usturoi, adica f rar in stare cruda. Dar Robert vrea usturoi la orice. Iti poti inchipui ce gust are ciorba cu usturoi? :)))) Dar lui ii place. Daca nu am usturoi sa-i pun in farfurie stramba din nas. :))
    Asa deci...in 28 avem petrecere. Cam greu sa ma decid la ce e mai bun daca e cu ciocolata. :))) Cateva idei ar fi...

    http://dulciurifeldefel.blogspot.com/2010/08/tort-cu-ciocolata.html

    http://dulciurifeldefel.blogspot.com/2009/08/tort-cu-trufe-de-ciocolata.htmldesi e ceva mai multa munca la el, caci trebuie coapte multe foi, e absolut divin.

    http://dulciurifeldefel.blogspot.com/2011/03/tort-cu-nuca-si-ciocolata.htmldaca va plac cremele pe baza de unt sau amandinele

    RăspundețiȘtergere
  20. Un régal
    Je te souhaite une belle soirée
    Valérie

    RăspundețiȘtergere
  21. E foarte bine ca ii obisnuiesti cu obiceiul de a minca o cina usoara. O sanatos si le va fi utila deprinderea cind cresc mari.
    Cam asa mincam si noi, doar ca supa/ciorba nu face parte din meniul zilnic, ci doar ocazional.

    RăspundețiȘtergere