Cozonac cu mac

vineri, 6 aprilie 2012


N-am facut nicioadata cozonac cu mac, nu stiu de ce. Probabil pentru ca aveam impresia ca dupa ce mananci o felie de cozonac te ia somnul. :))) L-am facut ieri, din curiozitate. Mi-a placut. Si nici n-am adormit. :)))

Il recomand celor ce iubesc macul...

 

Pentru aluat:

2 oua
10 g drojdie uscata
100 g zahar
200 ml lapte
60 g unt
~550 g faina
1/2 lingurita sare
1 lingura coaja de portocale confiata

Pentru umplutura de mac:

150 g mac
2 linguri zahar
1 lingura miere
~100 ml lapte
1 lingurita coaja de portocala confiata
1 albus de ou

Intr-un vas amestecam macul cu zaharul si coaja de portocala confiata. Turnam deasupra laptele clocotit, apoi punem la fiert la foc mic pana compozitia incepe sa se ingroase.  Aproape de sfarsit adaugam mierea. Dam deoparte si lasam la racit. Cand compozitia s-a racit foarte bine incorporam albusul batut spuma tare cu un praf de sare.

Pentru uns:

1 galbenus
2 linguri lapte

Dupa cum va spuneam, imi place reteta de la cozonacul cu nuca si cacao. Sper ca si voua, dupa ce o veti incerca. :)

Drojdia o amestecam cu 1 lingura de zahar, 50 ml lapte caldut si putina faina. Omogenizam si lasam la loc caldut pana se umfla si apar basicute la suprafata.

Punem maiaua in cuva masinii de paine sau in castron, daca se framanta cu mana, adaugam apoi ouale, restul de zahar, sarea, untul topit si racit, coaja de portocale, laptele ramas si faina putin cate putin. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

Scoatem aluatul pe masa usor infainata si il impartim in 4. Fiecare parte o intindem cu sucitorul intr-o foaie dreptunghiulara de cca 0.5 cm grosime si lunga cat tava in care vom coace cozonacul.

Ca si in cazul cozonacului cu fructe uscate, am impartit aluatul in mai multe parti si am copt in forme mici. Si voi veti imparti aluatul in functie de marimea tavilor.

Repartizam umplutura de mac pe fiecare bucata de aluat, apoi rulam.


Cozonacii se pun in tava bine unsa cu ulei si se mai lasa la crescut vreo 15-20 de minute. Se ung apoi cu galbenus de ou desfacut cu lapte si se dau la cuptor la foc mediu, pana se rumenesc.

Se lasa sa se racoreasca in tava, apoi se scot pe un gratar si se lasa sa se racesca bine.



Si nu uitati de Giveaway...Astazi e ultima zi in care va puteti inscrie. :)

Share This Post

11 comentarii:

  1. Délicieux sont aspect et très appétissant!

    RăspundețiȘtergere
  2. uaaaaa deliciosi io chear azi am facut 2 ca aici e pastele duminica asta besito silvia

    RăspundețiȘtergere
  3. Super bine arata! imi place cozonacul cu orice :). pup

    RăspundețiȘtergere
  4. Delicios!!! Waw ce mult imi place macul!

    RăspundețiȘtergere
  5. Arata demential, iti vine sa-l iei din ecran :)....felicitari!gabriela_sv.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cantitatile sunt pentru o tava mare de cozonac, de 30 cm. ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. mmm foarte bun cozonacul,imi place macul! Paste Fericit si Hristos A Inviat!

    RăspundețiȘtergere
  8. I'd like to cook this but I do not know size of the pan. Is that pan like one for bread baking

    RăspundețiȘtergere
  9. Is ok to use a pan for bread baking.

    RăspundețiȘtergere