Prajitura cu nuca si crema de lamaie

marți, 5 iunie 2012

Astazi ne rasfatam cu o felie din aceasta prajitura cu nuca si crema de lamaie, o prajitura delicioasa, pufoasa si aromata. Nu va tin prea mult de vorba, caci am de scris mult la reteta si voi mult de citit. :)))  Dar sa nu va descurajati, ca de facut e chiar usor...






 Pentru blatul alb:

5 oua
100 g zahar
3 linguri ulei
5 linguri faina
1 lingurita praf de copt
1 lingurita zahar vanilat

Ouale se separa, apoi albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul treptat pana se obtine o spuma lucioasa si consistenta. Galbenusurile mixate cu cele 3 linguri de ulei se incorporeaza usor in spuma de albusuri, iar la sfarsit faina amestecata cu praful de copt. Se amesteca usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Compozitia se toarna in tava de aragaz tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu pentru circa 20 de minute. Se scoate blatul pe un gratar, cu tot cu hartie si se lasa la racit.

Pentru blatul cu nuca:

5 albusuri
100 g zahar
1 lingura cacao neagra
2 linguri faina

200 g nuca macinata
1 lingurita praf de copt
1 lingurita zahar vanilat

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana bezeaua devine teapana si face tepi in momentul in care scoatem palete mixerului. Amestecam intr-un bol faina cu praful de copt, cacaoa si nuca macinata, apoi o incorporam in bezea, amestecand usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.

Compozitia se toarna in aceeasi tava in care am copt blatul alb, tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptor la foc mediu, pentru circa 20-25 de minute. Se scoate blatul pe un gratar, cu tot cu hartia de copt, si se lasa la racit.

Pentru crema:

5 galbenusuri
100 g zahar
500 ml lapte
2 linguri amidon
1 lamaie
250 ml smantana pentru frisca
1 lingura zahar pudra
1 intaritor de frisca

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Se adauga amidonul si se mixeaza pana la omogenizare. Turnam incet laptele si mixam continuu pana compozitia devine omogena. Punem vasul la foc mic (sau la bain-marie) si amestecand continuu se fierbe pana compozitia se ingroasa ca o budinca (atunci cand amestecam in vas trebuie sa se vada fundul vasului). Dam deoparte si lasam la racit.

Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa capete consistenta. Se adauga apoi zaharul pudra si intaritorul de frisca. Se mixeaza pana se intareste.

Dupa ce budinca s-a racit foarte bine, punem zeama de lamaie si omogenizam, apoi frisca batuta.

Blaturile le taiem in 2 pe lungime, obtinand astfel cate 2 blaturi lungi si inguste.

Unul din blaturile cu nuca nu l-am folosit. Am facut niste delicioase prajituri pe bat. :)

Punem crema intre blaturi, avand grija sa lasam 2 linguri pentru pus deasupra. Dam prajitura la frigider pentru macar 1 ora, apoi se portioneaza dupa dorinta.




Share This Post

15 comentarii:

  1. Je vais mourir de tant saliver, mon Dieux ce gâteau me rend malade, il est plus que parfait digne d'une grande vitrine de pâtisserie, une vrai beauté j'imagine déjà son délicieux saveur hummmmm


    Bisous

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata minunat prajitura ta, ca de altfle toate pe care le faci! imi place si combinatia de nuca cu crema de lamaie. pup

    RăspundețiȘtergere
  3. Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm , daca-i buna pe cat e de aspectoasaaaaaaaaaaaaaaaaaa ...

    RăspundețiȘtergere
  4. Pfuuu...ce bine arata!Salivez pe tastatura!

    RăspundețiȘtergere
  5. faina combinatie! Merita incercata!pup

    RăspundețiȘtergere
  6. Mama,ce bunatate ai facut!!!as incerca da-i prea complicat pentru mine,asa ca ma multumesc cu o feliuta de la tine;pupici!!

    RăspundețiȘtergere
  7. frumoasa prezentare si cu siguranta o prajitura f. delicioasa!

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga mea, ai un premiu de ridicat: http://gatimimpreuna.blogspot.ro/2012/06/one-lovely-blog-award.html, cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
  9. Mmm, o combinatie perfecta!!!Arata superb!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  10. Apetisanta, dev fapt, toate dulciurile tale sunt imbietoare.
    Miha draga, un premiu te asteapta la mine, ti-l ofer cu mult drag.

    RăspundețiȘtergere
  11. Inca o prajitura superba! Miha, vrei sa ne imbolnavesti! :)) Gata nu ma mai uit. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  12. Vreau si eu o bucaticaaaaaaaa din asta,cu lingurita mov !:)

    RăspundețiȘtergere