Covrigi polonezi
Si n-a fost greu, ba chiar dimpotriva. Mai ales ca aluatul l-am facut impreuna cu prietena mea, masina de paine. :))
100 g unt
250 ml lapte
10 g drojdie uscata
75 g zahar
1 lingura zahar pudra aromat cu lamaie
1/2 lingurita sare
~550 g faina
In plus:
50 g unt
1 lingura zahar pudra aromat cu lamaie
Pentru uns:
1 galbenus
2-3 linguri de lapte
Pentru sirop:
3 linguri miere
100 ml apa
Proportia ingredientelor pentru sirop ar trebui sa fie de 1:1, dar eu am pus asa cum am crezut eu ca e potrivit de dulce. :) Se poate face si mai mult sirop daca doriti covrigii foarte insiropati.
Untul il topim,apoi turnam deasupra laptele si zaharul. Amestecam bine sa se topeasca zaharul. Intr-un castron punem faina amestecata cu sarea si drojdia uscata. Facem o gropita la mijloc si turnam incet amestecul de lapte cu unt. Framantam bine, pana obtinem un aluat neted si nelipicios. Lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.
Framantam aluatul crescut, sa scoatem aerul din el, apoi il impartim in 2 parti. Fiecare parte se intinde intr-o foaie dreptunghiulara de cca 0.5 cm grosime, apoi se unge bine cu untul ce l-am lasat la temperatura camerei si l-am amestecat cu zaharul aromat.
Indoim foaia de aluat, apoi taiem fasii de cca 2 cm latime. Fiecare fasie o taiem in 2, lasand un capat netaiat (ca un V de la "victorie" :)) ) Cele 2 fasii subtiri astfel formate le infasuram una in jurul celeilalte, apoi formam covrigul, unind capetele la mijlocul fasiei.
Punem covrigii intr-o tava tapetata cu hartie de copt, ungem cu galbenus de ou desfacut cu putin lapte
Dam la cuptor la foc mediu pana cand se rumenesc usor.
Intr-o craticioara punem mierea si apa si punem pe foc. Tinem atat cat sa se incalzeasca bine apa si sa se dizolve mierea.
Scoatem tava din cuptor si turnam deasupra lor siropul.
Sursa de inspiratie
super deliciosi si frumosi :*
RăspundețiȘtergerearata delicios si pare chiar simplu de facut... poate incerc si eu :D
RăspundețiȘtergerete-am adaugat in blogroll...:D
si eu mai gatesc... mai mult prajiturele... astazi vreau sa fac un post cu savarine.. :D
xoxo
D.
Ce bine arata; trebuie sa fie foarte gustosi. Pe culinar scrie un mare NU cu unt; vad ca tu ai pus unt (si eu as pune tot unt) a fost ok asa? Zi frumoasa sa aveti!
RăspundețiȘtergereAlina, de obicei folosesc unt. La fel am facut si la acesti covrigi, care au fost foarte buni. Poate cu margarina vor fi si mai buni? Nu stiu...
RăspundețiȘtergereMultumesc Cherry Queen! :*
RăspundețiȘtergereMultumesc Emily! Ca de obicei, esti tare tare draguta! :* :*
RăspundețiȘtergereImi permit un sfat pentru sirop. Pentru insiropari se pot folosi intre 4-8 linguri de miere (90-180 g) la 100 ml apa. Astfel vom avea o concentratie de 16-20 grade Baume. Daca se foloseste zahar in loc de miere, se reduce cantitatea de zahar cu 1/5. Precizez ca 1 lg rasa de miere are 22,5 g iar 1 lg rasa de zahar 13,3 g. Pentru exemplificare 16 grade Baume reprezinta siropul din 100 ml apa si 190 g zahar sau 228 g miere si se foloseste la conserve fructe. Pentru insiropari blat tort, intre 56-140 g zahar la 100 ml apa. Mult succes si sa auzim de bine.
RăspundețiȘtergereHmmmm! Ce buni!
RăspundețiȘtergereDe-ai stii Miha de cand ma gandesc sa fac niste covrigi polonezi...imi aduc aminte de copilarie...erau preferatii mei...ti-au iesit fantastic!
RăspundețiȘtergereAh...am uitat sa ma semnez...Ruxy! Pup cu mare drag!
RăspundețiȘtergereDeliciosi acesti polonezi!!!!
RăspundețiȘtergereMmm, nu am mai mancat de mult polonezi!!!Arata perfect!Pup!
RăspundețiȘtergereTocmai mi-am cumpart o covata pentru framantat aluatul si acum stiu cu ce reteta o voi incerca ;)
RăspundețiȘtergereUn covrig cald de la tine ar fi minunat!!
RăspundețiȘtergereCam cati covrigi au iesit din cantitatea aceasta de faina? Par ultra deliciosi. Multumesc.
RăspundețiȘtergere8 sau 10 nu mai stiu exact.
RăspundețiȘtergere