Tort Martisor

sâmbătă, 19 martie 2011

Vi s-a intamplat vreodata sa uitati si ce-ati mancat cu o zi in urma? :))) Cam asa am patit eu cu acest tort (de fapt, au fost 2, dar unul fu cadou) ce l-am facut pentru 8 martie si pe care ar fi trebuit sa-l impart cu voi, nu? :)) Sper sa nu fie prea tarziu si sa va incant si astazi cu...evident!!!...ciocolata. Multa ciocolata! :))

Cantitatile sunt pentru 2 torturi, unul patrat 20/20 cm si unul rotund de 24 cm diametru.




Pentru blaturile de cacao:

200 g unt
200 g zahar
200 g ciocolata amaruie + 2 linguri lapte
8 oua
40 g cacao neagra
280 g faina
1 praf de copt
esenta de rom

Prajitura cu ciocolata alba si nuci caramelizate

vineri, 18 martie 2011

Aceasta reteta o am de la o buna prietena de familie, din caietul cu retete de prajituri al familiei. O prajitura completa as spune, care are tot ce e mai bun la un loc: ciocolata, nuca si caramel. Incercati si va veti convinge. ;)

 Pentru blat:

5 albusuri
100 g zahar
200 g nuca macinata
4 linguri faina
1 praf de copt

200 g ciocolata alba

Negresa cu branza de vaci

miercuri, 16 martie 2011

Robert ar fi vrut o placinta cu branza. Amira (si mama ei, bineinteles :)) ) ar fi vrut ceva cu ciocolata. Asa ca am cazut de comun acord sa combinam ciocolata si branza si astfel am realizat aceasta prajitura.

Aceasta reteta o dedic cu mare drag lui Matei, cel care a scris atat de frumos despre Dulciuri fel de fel. :)


250 g margarina ( se poate inlocui cu unt)
100 g zahar
200 g ciocolata amaruie + 2 linguri lapte
5 oua
200 g faina
1 praf de copt

Primavara cu premii

N-am mai fost demult la cules de premii, dar cum in ultima vreme fetele au fost dragute si s-au tot gandit la mine sa ma premieze... S-ar putea sa omit pe cineva si imi cer scuze anticipat pentru asta. O mica atentionare, tragere de maneca sau una dupa ceafa :))) si rezolv imediat problema. Mihaela, Mandala, Gabi, Panseluta, Cristina, Vanilla va imbratisez cu drag pe toate si va urez o primavara minunata ca voi.



Retete de post

luni, 14 martie 2011

Chiar de nu prea gatesc de post, se mai intampla sa gatesc si fara carne, branza sau oua. Astfel ca am facut o selectie pe care o voi numi "retete de post", care sper sa va inspire si sa va ajute sa gatiti si sa papati asa cum se cuvine acestei perioade.

MANCARURI DE POST

Supa aromata cu porumb

Supa aromata cu porumb

Ficatei cu smantana si marar

N-as putea spune ca ce va prezint acum este o reteta :))) Este doar o improvizatie de moment, pe care piticii mei au papat-o foarte bine. Si daca lor, mofturosilor de prima clasa, le-a placut, poate o sa placa si altora. ;)


500 g ficatei de pui
50 g unt
1/2 pahar de vin alb
200 g smantana
sare si piper
marar verde
busuioc
usturoi

Prajitura cu nuca si ciocolata

vineri, 11 martie 2011

Aveam in plan sa fac prajitura "Ora 12", ca trebuia sa ma onorez de-o promisiune. Dar cum nu prea aveam idee de reteta, m-am apucat sa caut pe net. N-am gasit nimic concret, asa ca am improvizat si a iesit aceasta prajitura.

Prajitura cu nuca si ciocolata

150 g unt
100 g zahar
100 g crema de branza Almette
100 g ciocolata amaruie
2 linguri lapte
50 g cacao
5 oua
150 g faina
100 g nuca macinata mare
1 praf de copt
esenta de rom

Pilaf cu carne si rosii

 Mancarurile cu orez sunt preferatele copiilor. Si profit astfel sa mai "ascund" cate 1 leguma...2...3... :))) Si cu toate aceastea, n-as putea nicicum sa fac pilaful de post, caci fara carne parca orezul nu mai e asa de bun. :)))


4 copanele de pui
1 cana orez
1 ceapa
1 morcov
1 bucata radacina telina
2 rosii
1 pahar suc de rosii
sare si piper
patrunjel verde

Dovlecei umpluti

joi, 10 martie 2011

Mi-as dori sa va pot ispiti cu ceva retete de post, dar din pacate meniul familiei nu-mi permite asta. Prin urmare, astazi vom avea tot o reteta cu carne, dovlecei umpluti cu carne mai exact, carne ce poate fi inlocuita cu ciuperci de cei ce tin post.


1 piept de pui
1/2 cana orez
1 ceapa
1 morcov
1 cana suc de rosii
1 ou
patrunjel verde
sare si piper
cimbru si busuioc
4 dovlecei
2 rosii

Paste cu carne la cuptor

miercuri, 9 martie 2011

 Piticii mei consuma cu placere paste. Fie ca sunt cu sos de rosii, fie ca-s cu smantana si usturoi. Iar daca sunt dulci cu atat mai bine. :)))


 300 g paste ( puteti folosi orice fel, eu am pus fusilli)

Pastele se fierb in apa cu sare, conform indicatiilor de pe ambalaj. Se pun intr-o sita si se lasa la scurs.

Clatite cu nuca si sos de vin

luni, 7 martie 2011

Va mai aduceti aminte de provocarea "Dulce Romanie"? Luna aceasta Carmen ne provoaca sa ne imbatam...simturile :))) cu vin si cafea. Super provocare de la care nu puteam sa lipsesc, nu neaparat din cauza vinului :))) ingredientul folosit in reteta de fata, ci si pentru cafea, pentru care voi reveni cu o alta postare. :)


 Vom avea nevoie de:

8 clatite preparate dupa reteta de baza sau dupa reteta voastra preferata

Pentru umplutura:

200 ml smantana pentru frisca
1 lingura zahar
100 g nuca macinata
esenta de vanilie

Clatite - reteta de baza


 2 oua
300 ml lapte
300 ml apa minerala
100 g zahar
4 linguri ulei
~ 400 g faina
esenta de vanilie