Tort cu mere si crema de zahar ars
Avem nevoie de:
3 mere
8 oua
50 g unt
500 ml lapte
14 linguri de zahar
3 linguri de faina
esenta vanilie
1 lingurita scortisoara
frisca pentru decor
4 linguri de zahar (se poate pune si mai mult ca sa iasa crema cu sirop mai mult, astfel si blatul este mai insiropat) se caramelizeaza in vasul in care vom face tortul, intinzandu-se bine pe peretii acestuia si se lasa la rece pana trosneste.
Merele curatate si taiate in jumatate se aseaza in vas cu scobitura in sus, iar in fiecare scobitura punem cate o bucatica de unt. Pudram cu scortisoara si 2 linguri de zahar, apoi dam la cuptor pentru 20 de minute.
In tot acest timp mixam 5 oua foarte bine, apoi amestecam cu laptele, 5 linguri de zahar si vanilia.
Turnam totul peste mere si dam din nou la cuptor pentru 30 de minute, la foc mediu.
Cand mai avem aproximativ 10 minute pana e gata crema de zahar ars, facem un aluat de pandispan din 3 oua, 3 linguri de zahar si 3 linguri de faina, pe care-l turnam peste crema bine inchegata.
Dupa ce s-a copt blatul, lasam un pic sa se racoreasca, apoi rasturnam tortul pe un platou, dar nu ridicam vasul in care l-am copt.
Lasam vasul in capul tortului :) si dam la frigider cateva ore bune.
Dupa ce s-a racit foarte bine ridicam vasul cu grija si ornam cu frisca, dupa preferinta si imaginatie. :)
Foarte bun, racoritor si insiropat! :)
Sa inteleg ca, feliuta asta e pentru mine ?! Multumesc, delicioasa si gustoasa... Pupici !
RăspundețiȘtergereMiha, arata foarte bine tortul tau!
RăspundețiȘtergereIl trec pe lista!
Cuscra,serveste cat vrei! :)) Pup!
RăspundețiȘtergereSabina,multumesc!
RăspundețiȘtergereE o bunatate de tort,daca iti place crema de zahar ars!
Te pup!
Miha, multumesc mult pt. premiu!
RăspundețiȘtergere.... cat despre tortuletz... arata super delicios :)
Te pup!
Multumesc Violette!
RăspundețiȘtergereuau ce bun arata
RăspundețiȘtergeremiha,foarte ingenios ornat,imi place!cred ca-l voi comite si eu!
RăspundețiȘtergereWow ce bine arata al tau cu mere...gind la gind...azi am prestat si eu un tortulet rapid de zahar ars pentru cumnata-mea.Mersi pentru premi.te pup
RăspundețiȘtergereManiacule,bine ne-am gasit! :))) Te mai astept pe la mine!
RăspundețiȘtergereAlison,ma bucur ca-ti place si ca ti-am starnit interesul! ;) Te astept cu impresii! ;)
RăspundețiȘtergerePremiul ti l-ai luat? :)
Paradis,multumesc!
RăspundețiȘtergereLa ce torturi frumoase si delicioase faci tu...mi-e frica sa ma duc sa ma uit! :))) Dar o voi face! Te pup!
deci m-am gandit la tortul asta pentru rev... mi se pare foarte bun si usor, dupa atata grasime;
RăspundețiȘtergeream o intrebare: cantitatile sunt pentru o forma obisnuita de tort?
Iolanda, eu am facut intr-o cratita de inox de marime medie, de aproximativ 20 cm diametru.
RăspundețiȘtergereDe preferat e sa faci tortul intr-o cratita sau o tava nedetasabila. Compozitia este lichida.
pai da, asa ma gandeam si eu, sa nu curga.... multumesc pentru raspuns, o sa-ti dau de stire cum a iesit! poop
RăspundețiȘtergereLa multi ani!
RăspundețiȘtergeream facut acest tort pentru masa de Rev, a fost un deliciu.
Ma bucur mult ca v-a placut!
RăspundețiȘtergereLa multi ani si un An Nou fericit!
Buna seara, am reusit si eu aseara sa fac acest tort, a iesit superb chiar daca l`am pus pe tata sa rastoarne tortul si a ridicat vazul.... Multumesc pentru reteta.Si voiam sa va intreb daca aveti vreo reteta pentru pricomigdale.
RăspundețiȘtergereStefana, cu placere si drag oricand. Ma bucur si felicitari pentru reusita.
RăspundețiȘtergereDe pricomigdale nu am reteta, dar poti incerca reteta de "alcazare" http://dulciurifeldefel.blogspot.com/2011/01/alcazare.html Se aseamana foarte mult si sunt foarte bune.
Le`am vazut acum cateva zile si chiar ma gandeam sa le fac.Multumesc mult!
RăspundețiȘtergereStefana, cu mare placere. :)
RăspundețiȘtergereTe astept sa-mi spui cum ti-a iesit.
Tocmai ce am facut tortul tau care imi facea cu ochiul de ceva timp..a iesit absolut delicios si nu ma mai satur..sper sa ma opresc la timp:) Multumim
RăspundețiȘtergereElena, sa papati sanatosi! Ma bucur ca v-a placut. ;)
RăspundețiȘtergerefff bun tortul:|:))
RăspundețiȘtergereMultumesc! :)
RăspundețiȘtergerearata super tortul si este delicios
RăspundețiȘtergereMultumesc. Ma bucur ca-ti place. :)
RăspundețiȘtergereBuna.acum l am pus la facut.multumesc pt.retete.am incercat si alte retete si au iesit super m am mirat si eu ca am nimerit.intru de multicel si citesc dar nu am scris .o zi faina si spor in ceea ce faceti.
RăspundețiȘtergereBuna,arata superb tortul,chiar cautam o reteta mai deosebita cu mere si eram sigura ca gasesc aici.Ai niste retete deosebite pe blogul tau gasesc mereu idei cand vreau si am timp de gatit ceva mai special.FELICITARI PENTRU CEEA CE GATESTI SI PENTRU BLOG!
RăspundețiȘtergereSonia, multumesc mult de aprecieri. Ma bucur tare mult ca-ti place aici la mine, te astept oricand cu drag! :*
RăspundețiȘtergereAnonim, si eu multumesc de aprecieri. :*
RăspundețiȘtergeresotia mea i-l face cu gutui si pere ,inainte de a le pune in tort le coace pe jumatate in cuptor .este un deliciu scortisoara de pe fructe cu aroma de zahar ars.
RăspundețiȘtergereFoarte buna ideea cu gutui si pere, cred ca tortul are o savoare deosebita. ;)
RăspundețiȘtergereBuna.Am facut si eu tortul tau si a iesit absolut delicios,de fapt sotul meu nu se mai oprea din mincat.Multumesc mult pentru reteta,intr-adevar foarte bun!
RăspundețiȘtergereMa bucur tare mult ca v-a placut! E un tort intr-adevar foarte bun. ;)
RăspundețiȘtergereTe imbratisez si te mai astept!
Am facut si eu tortul respectiv dar nu sunt foarte multumita,pt ca nu stiu la ce temperatura sa-l pun cuptorul electric.Poti sa specifici te rog temp la care il faci?!
RăspundețiȘtergereIn general, toate prajiturile (daca nu sunt alte specificatii) se coc la foc mediu. Asta inseamna 180-190 grade Celsius.
RăspundețiȘtergereVoi specifica asta si in reteta, sa nu mai existe probleme. Multumesc! :)
Buna, Miha! Astazi voiam un tort de mere si cum reteta ta a fost prima care am vazut-o, am trecut la treaba. Acum este in cuptor.Trebuie sa-mi iasa bun ca-l duc parintilor mei! Cristiana
RăspundețiȘtergereBuna!Am facut tortul, este absolut delicios! Multumesc mult pentru reteta! Cristiana
RăspundețiȘtergereTare ma bucur ca v-a placut Cristiana! :*
RăspundețiȘtergere