Prajitura cu nuca si miere

joi, 13 ianuarie 2011

Sau cum poate deveni o reteta de tort o reteta de prajitura delicata. :))


 * Foi:

* 2 oua
* 100 g zahar
* 2 linguri miere
* 25 g unt
* 1 lingurita bicarbonat
* ~300 g faina (cat cuprinde aluatul)


Ouale se mixeaza cu zaharul, pana devin ca o crema si isi dubleaza volumul. Se adauga untul si mierea si se pune vasul la baine-marine. Se amesteca pana zaharul din compozitie s-a topit si crema incepe sa se incalzeasca. Se adauga bicarbonatul, se amesteca bine si se mai tine putin pe baia de abur. Compozitia devine spumoasa si creste foarte mult in volum.

Intr-un castron se pune faina, se toarna spuma de mai sus si se omogenizeaza. Se framanta si se adauga faina daca mai este necesar, cat sa iasa un aluat ca plastilina.

Aluatul se intinde in foaie cat mai subtire,direct pe fundul tavii presarata cu faina. Eu am copt 3 foi. Daca aluatul se intinde si mai subtire pot iesi si 4.

Foile se coc la foc mediu spre mare (180-200 C), 2-3 minute, cat sa devina foaia aurie. Atentie, se ard foarte usor. Dupa ce se racesc, devin crocante.

* Crema:

* 400-500 g smantana
* 1 lingura zahar
* 1 intaritor de frisca
* 100 g nuca macinata
* esenta de vanilie

Smantana rece se bate cu mixerul cateva minute, apoi se pune zaharul, de preferat pudra si intaritorul de frisca. Cand smantana incepe sa capete consistenta pufoasa, ca de frisca, se adauga nuca macinata si esenta de vanilie. Se omogenizeaza amestecand usor cu o lingura.

Cantitatea de crema se imparte in 3 (sau in 4, in fuctie de cate foi sunt). Fiecare foaie se unge cu crema, suprapunadu-se. Se presara cu nuca macinata si se da la rece pentru minim 2 ore, pana foile se inmoaie si crema se intareste.

Share This Post

7 comentarii:

  1. O arata minunat, poate fi foarte bun

    RăspundețiȘtergere
  2. cu ce se poate inlocui intaritorul de frisca?pt ca aici in spania nu am gasit asa ceva

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiu daca exista un inlocuitor pentru intaritorul de frisca. Daca smantana se bate bine si devine cat de cat "batoasa" nu mai e nevoie de intaritor.

    RăspundețiȘtergere
  4. faina rau reteta,cred ca o fac curand,pusi

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut! Am facut reteta, e foarte buna,doar ca am batut cam mult smanatana si era sa o transform in unt :D ! Oricum am vazut ca exista si un tort rusesc care se face asemanator cu aceasta prajitura, ce banuiesc ca e la fel de bun .

    RăspundețiȘtergere
  6. Andra, da... Medovik. Poti face tort sau prajitura. ;)

    RăspundețiȘtergere