Pentru aluat avem nevoie de:
500 g faina
80 g zahar
1 lingurita miere
50 g unt
1 si 1/2 lingurita drojdie uscata
2 oua
150 ml lapte
4 linguri ulei
sare
vanilie
Facem o maia din 100 g faina, drojdia si mierea dizolvate in 100 ml lapte caldut,pe care o lasam la crescut pana apar gaurele la suprafata.
Punem maiaua in cuva masinii de paine,adaugam peste ouale,zaharul,untul,uleiul si vanilia,laptele ramas si faina cate putin.Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat elastic.
Lasam la crescut 1 ora,pana isi dubleaza volumul.
Intre timp pregatim caramelul din:
100 g zahar
100 g nuca rupta bucati
1 lingura unt
Caramelizam zaharul la foc mic si cand devine auriu adaugam untul. Omogenizam si turnam intr-un vas termorezistent.Deasupra presaram nucile rupte bucati. Lasam la racit.
Pentru umplutura avem nevoie de:
100 g nuca macinata
80 g zahar
1 lingura scortisoara
30 g cacao
Amestecam toate ingredientele intr-un castron.
Daca vreti mai dulce umplutura,se mai poate adauga zahar.
Din aluatul crescut intindem pe masa infainata o foaie dreptunghiulara,de circa 0.5 cm grosime.
Presaram pe deasupra amestecul de nuca si scortisoara si presam putin cu mana,sa se lipeasca putin de aluat.
Rulam foaia de aluat cat mai strans posibil,apoi cu un cutit bine ascutit taiem fasii de 2-3 cm latime.
Aceste fasii le asezam in vasul termorezistent,peste nucile caramelizate.
Lasam la crescut,in jur de jumatate de ora,apoi dam la cuptor la foc mediu,pana se rumeneste prajitura.
Imediat ce o scoatem din cuptor,o rasturnam pe un platou si papam dupa ce se raceste. Ma rog...cine are rabdare sa astepte. :))