Cand altii sarbatoresc Halloween-ul noi sarbatorim inca un an de cand suntem impreuna. Anul trecut am sarbatorit nunta de tinichea :)), anul asta deja am avansat in grad suntem otelari. :))




Si cum acest eveniment nu se putea sarbatori decat cu multa multa ciocolata...am facut acest tort, ciocolatos pana la ultima firimitura. Am facut o combinatie de mai multe retete, crema fiind cea de la tortul aniversar al Laurei Sava. Cum altfel? :))



Pentru blat avem nevoie de:

6 oua
150 g zahar
3 linguri apa minerala
1 plic budinca de caramel
20 g cacao
100 g faina
1 lingurita praf de copt

Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se bate in continuare pana albusurile devin tari si lucioase,ca la bezea.
Galbenusurile se amesteca cu apa minerala si se toarna peste albusul batut. Urmeaza apoi cacaoa si praful de budinca, ce se poate inlocui cu amidon, daca nu va place. La sfarsit incorporam si faina amestecata cu praful de copt, usor cu miscari de sus in jos.


Pentru crema avem nevoie de:

200 g ciocolata alba
200 g unt
6 linguri frisca lichida
50 ml coniac

Topim ciocolata impreuna cu frisca. Dam deoparte si adaugam coniacul. Lasam la racit.

Untul moale, la temperatura camerei, il frecam spuma, dupa care vom incorpora in el ciocolata topita si racita. Dam la frigider cateva minute.

Pentru glazura avem nevoie de:

150 g zahar
50 g cacao
100 ml frisca lichida
100 ml apa
1 lingurita gelatina

Cacaoa o amestecam cu zahar, dupa care o "desfacem" cu frisca lichida si apa. Se pune vasul pe foc si se fierbe, in jur de 10 minute, pana se ingroasa putin. Se strecoara de eventualele cocoloase si se lasa la racit. Cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget,adaugam gelatina hidratata in 2 linguri de apa rece si omogenizam.

Pentru sirop avem nevoie de:

100 g zahar
100 ml apa

Zaharul il caramelizam dupa care il "stingem" cu 100 ml apa rece.Lasam la racit,pana se dizolva complet.

Taiem blatul in 2 parti pe care le insiropam. Repartizam crema pe unul din blaturi si uniformizam.



Cand glazura a ajuns la consistenta unei smantani o turnam peste tort si dam la frigider pana se intareste complet.

Se orneaza dupa preferinta.

Eu eram in criza de timp asa ca n-am facut decat sa "stampilez" niste inimoare deasupra.



Din acelasi motiv, al lipsei de timp, n-am nici poze din timpul prepararii, dar va asigur ca e un tort cat se poate de usor de facut.

Chiar daca crema de unt se intareste destul de tare si initial n-am fost prea incantata de cum a iesit, daca lasati tortul putin la temperatura camerei si daca ajunge pana a doua zi :)) e chiar bun.

Poate va convinge sectiunea asta...:))