Dragii mei, va multumesc tare mult pentru toate urarile ce mi le-ati transmis ieri de ziua mea. Sper ca am reusit sa raspund tuturor, daca am omis pe cineva a fost din greseala nicidecum cu intentie. Va imbratisez cu drag pe toti si va servesc ( daaaa...virtual... ce sa fac daca altfel nu se poate? :))) ) cu o portie generoasa din tortul cu ciocolata alba si jeleu de zmeura cu care m-am sarbatorit, alaturi de prieteni dragi.
Pentru blat:
5 oua
5 linguri zahar
3 linguri ulei
100 g faina
1 plic budinca de capsuni Dr Oetcher
1 lingurita praf de copt
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o bezea tare si lucioasa. Galbenusurile se mixeaza cu uleiul, apoi se toarna peste bezea. Se amesteca usor cu o lingura sau la viteza cea mai mica a mixerului. Separat amestecam faina cu praful de budinca si praful de copt, apoi o incorporam in compozitie, amestecand usor cu o lingura, cu miscari de jos in sus.
Eu am vrut neaparat sa fac blatul rozzzzz :)))) de aceea am folosit praf de budinca. Daca il vreti "normal" inlocuiti cu amidon sau chiar cu faina.
Compozitia obtinuta se toarna intr-o tava (42/29 cm) tapetata cu hartie de copt
si se da la cuptor la foc mediu, timp de cca 15-20 minute, pana incepe sa se rumeneasca usor deasupra. Se scoate blatul pe un gratar si se lasa la racit.
Pentru crema:
270 g ciocolata alba
250 ml smantana pentru frisca
2 plicuri intaritor de frisca
Ciocolata rupta bucatele o topim la foc mic, cu smantana pentru frisca. Aducem la punctul de fierbere, dam deoparte si omogenizam. Dam la rece pana crema se raceste foarte bine si se ingroasa. Mixam crema pana devine pufoasa.
Nu stiu care e "secretul" ciocolatei albe, dar dupa topire, cu greu se mai intareste. De aceea am folosit si intaritor de frisca. Daca voi aveti "ac de cojocul ei" :))) nu-l mai folositi.
Pentru jeleul de zmeura:
200 g zmeura
2 linguri zahar
1 lingurita amidon
1 plic Tort Jelee
Zmeura o mixam foarte bine cu mixerul vertical, apoi o punem la foc mic impreuna cu zaharul. Aducem la punctul de fierbere, adaugam amidonul si amestecand continuu, fierbem pana ajunge la consistenta unei smantani. Dam deoparte si lasam la racit.
Pentru decorul cu bezele:
100 g albus
100 g zahar
1 lingura sirop concentrat de capsuni si zmeura
1 lingura praf de budinca de capsuni Dr Oetcher
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Cand spuma a devenit tare adaugam zaharul lingura cu lingura, mixand bine dupa fiecare. La final vom obtine o spuma lucioasa, care face tepi atunci cand scoatem paletele mixerului. Se adauga praful de budinca si se omogenizeaza usor, apoi siropul concentrat.
Punem bezeaua intr-un posh si intr-o tava cat mai mare posibil, tapetata cu hartie de copt, spritam bezele mici.
Dam tava la cuptor la foc mediu, cu usa cuptorului deschisa. Lasam la cuptor pana bezelele se usuca.
Pentru decorul cu floricele
100 g ciocolata alba
1 lingura ulei
Ciocolata alba o topim la foc mic sau la microunde, impreuna cu o lingurita de ulei. Omogenizam, apoi turnam pe o bucata de hartie de copt. Nivelam in strat subtire, dam 1 minut la congelator sa se intareasca putin, taiem floricele cu o forma de biscuiti, apoi dam din nou la congelator pana la intarirea completa.
Peste blatul racit repartizam crema de ciocolata alba si nivelam. Ochiometric (sau cu o rigla :))) ) impartim si taiem blatul in 4 fasii, pe lungime.
Luam o fasie si o rulam, apoi o punem pe platoul in care vom servi tortul. Celelate fasii le punem in continuarea primei fasii rulate, formand astfel un melc/spirala mai mare.
Finisam tortul cu putina frisca batuta.
De jur imprejurul tortului punem un inel de tort. Daca nu dispunem de un inel de marimea potrivita, confectionam unul din folie de aluminiu. Turnam piureul de zmeura si nivelam usor cu o lingura.
Preparam gelatina conform indicatiilor de pe plic, apoi o turnam deasupra piureului de zmeura. Dam la frigider pana se intareste foarte bine si suprafata tortului devine lucioasa.
Se orneaza cu floricele de ciocolata si bezele.
Bezelele ar fi de preferat sa se aseze pe tort inainte de servire, altfel se inmoaie.
Iubitorii de ciocolata pot incerca varianta cu ciocolata neagra. Desigur, un deliciu! :))
Pentru blat:
5 oua
5 linguri zahar
3 linguri ulei
100 g faina
1 plic budinca de capsuni Dr Oetcher
1 lingurita praf de copt
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o bezea tare si lucioasa. Galbenusurile se mixeaza cu uleiul, apoi se toarna peste bezea. Se amesteca usor cu o lingura sau la viteza cea mai mica a mixerului. Separat amestecam faina cu praful de budinca si praful de copt, apoi o incorporam in compozitie, amestecand usor cu o lingura, cu miscari de jos in sus.
Eu am vrut neaparat sa fac blatul rozzzzz :)))) de aceea am folosit praf de budinca. Daca il vreti "normal" inlocuiti cu amidon sau chiar cu faina.
Compozitia obtinuta se toarna intr-o tava (42/29 cm) tapetata cu hartie de copt
si se da la cuptor la foc mediu, timp de cca 15-20 minute, pana incepe sa se rumeneasca usor deasupra. Se scoate blatul pe un gratar si se lasa la racit.
Pentru crema:
270 g ciocolata alba
250 ml smantana pentru frisca
2 plicuri intaritor de frisca
Ciocolata rupta bucatele o topim la foc mic, cu smantana pentru frisca. Aducem la punctul de fierbere, dam deoparte si omogenizam. Dam la rece pana crema se raceste foarte bine si se ingroasa. Mixam crema pana devine pufoasa.
Nu stiu care e "secretul" ciocolatei albe, dar dupa topire, cu greu se mai intareste. De aceea am folosit si intaritor de frisca. Daca voi aveti "ac de cojocul ei" :))) nu-l mai folositi.
Pentru jeleul de zmeura:
200 g zmeura
2 linguri zahar
1 lingurita amidon
1 plic Tort Jelee
Zmeura o mixam foarte bine cu mixerul vertical, apoi o punem la foc mic impreuna cu zaharul. Aducem la punctul de fierbere, adaugam amidonul si amestecand continuu, fierbem pana ajunge la consistenta unei smantani. Dam deoparte si lasam la racit.
Pentru decorul cu bezele:
100 g albus
100 g zahar
1 lingura sirop concentrat de capsuni si zmeura
1 lingura praf de budinca de capsuni Dr Oetcher
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Cand spuma a devenit tare adaugam zaharul lingura cu lingura, mixand bine dupa fiecare. La final vom obtine o spuma lucioasa, care face tepi atunci cand scoatem paletele mixerului. Se adauga praful de budinca si se omogenizeaza usor, apoi siropul concentrat.
Punem bezeaua intr-un posh si intr-o tava cat mai mare posibil, tapetata cu hartie de copt, spritam bezele mici.
Dam tava la cuptor la foc mediu, cu usa cuptorului deschisa. Lasam la cuptor pana bezelele se usuca.
Pentru decorul cu floricele
100 g ciocolata alba
1 lingura ulei
Ciocolata alba o topim la foc mic sau la microunde, impreuna cu o lingurita de ulei. Omogenizam, apoi turnam pe o bucata de hartie de copt. Nivelam in strat subtire, dam 1 minut la congelator sa se intareasca putin, taiem floricele cu o forma de biscuiti, apoi dam din nou la congelator pana la intarirea completa.
Peste blatul racit repartizam crema de ciocolata alba si nivelam. Ochiometric (sau cu o rigla :))) ) impartim si taiem blatul in 4 fasii, pe lungime.
Luam o fasie si o rulam, apoi o punem pe platoul in care vom servi tortul. Celelate fasii le punem in continuarea primei fasii rulate, formand astfel un melc/spirala mai mare.
Finisam tortul cu putina frisca batuta.
De jur imprejurul tortului punem un inel de tort. Daca nu dispunem de un inel de marimea potrivita, confectionam unul din folie de aluminiu. Turnam piureul de zmeura si nivelam usor cu o lingura.
Preparam gelatina conform indicatiilor de pe plic, apoi o turnam deasupra piureului de zmeura. Dam la frigider pana se intareste foarte bine si suprafata tortului devine lucioasa.
Se orneaza cu floricele de ciocolata si bezele.
Bezelele ar fi de preferat sa se aseze pe tort inainte de servire, altfel se inmoaie.
Iubitorii de ciocolata pot incerca varianta cu ciocolata neagra. Desigur, un deliciu! :))