Tort Diplomat - fluture

joi, 11 martie 2010



* Pentru blat:

* 5 oua
* 5 linguri zahar
* 3 linguri ulei
* 5 linguri faina
* esenta de vanilie
* 1 lingurita praf de copt

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma lucioasa ca la bezea.

Galbenusurile se amesteca impreuna cu uleiul si esenta de vanilie, ca la maioneza, apoi se toarna peste bezea. Se omogenizeaza dupa care se adauga faina amestecata cu praful de copt, amestecand usor.

Aluatul obtinut se toarna intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu pana se rumeneste. Se face proba cu scobitoarea.

* Pentru crema:

* 5 galbenusuri
* 100 g zahar
* 220 ml lapte
* 1 litru de frisca lichida ( La Dorna)
* 30 g gelatina
* 1 cutie compot de ananas
* 3 mandarine

Gelatina se pune la inmuiat in 100 ml apa rece.

Ananasul se taie cubulete. Mandarinele se curata de pielita si se taie si ele cubulete. Se pun intr-o sita sa se scurga bine de zeama.

Galbenusurile se freaca cu zaharul pana devin ca o crema. Se adauga laptele cate putin, se omogenizeaza si se pune la foc mic, sa fiarba pana incepe sa se ingroase, ca o smantana mai subtire, amestecand continuu. Ca sa fiti siguri ca nu se prinde puneti vasul la bain-marine.

Lasam sa se racoreasca putin, apoi adaugam gelatina hidratata si omogenizam. Se lasa la racit complet si cand incepe sa se ingroase, se adauga frisca batuta, ananasul si mandarinele.

Daca doriti puteti pune in crema si albusurile de la cele 5 galbenusuri. Eu nu le-am pus pentru ca am o "problema" cu ouale crude. :)

* Pentru insiropat:

* zeama de la fructe si de la compotul de ananas

* Pentru decor:

* 750 ml frisca lichida
* ananas
* mandarine
* struguri

Blatul copt si racit il taiem in 2.

Punem primul blat in tava cu inel detasabil, insiropam cu zeama de la compot si de la fructe, dupa care punem crema. Nivelam si acoperim cu cel de-al doilea blat, de asemenea insiropat.

Dam la frigider pentru cateva ore, pana se intareste crema.

Scoatem inelul detasabil si taiem tortul in 2, apoi cele doua jumatati le punem pe platou, spate in spate, formand astfel aripile fluturelui.

Se acopera cu frisca, apoi se orneaza dupa preferinta.


Reteta de tort incercata si de Ilda. Nu-i asa ca e tare frumos? :)

Paste cu branza dulce

O reteta extrem de simpla, dar care place copiilor. Oricat m-as stradui n-am cum s-o descriu decat in cateva cuvinte. :))



* 300 g paste (de orice fel)
* 150 g branza de vaci
* 50 g unt
* zahar dupa gust
* vanilie

Pastele se fierb in apa cu sare, conform indicatiilor de pe ambalaj. Se scurg de apa si se pun intr-o tigaie in care am topit untul. Adaugam branza, zahar dupa gust ( nu mai mult de 2 linguri) si vanilia.



Amestecam continuu pana se omogenizeaza totul.

Se serveste cald.