Ce poate fi mai bun decat mirosul de paine de casa proaspat scoasa din cuptor?  Cu coaja crocanta si miez moale, iti vine s-o rupi in 2 si s-o mananci pana la ultima firimitura. :))



500 g faina alba
250 ml apa
30 ml ulei de masline
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
1 lingurita miere
10 g drojdie uscata

Am preparat aluatul la masina de paine, programul de framantare + dospire.

In cuva masinii de paine se pune faina si sarea. Drojdia amestecata cu zaharul si mierea, se dizolva in putina apa calduta. Se toarna peste faina, adaugam restul de apa si uleiul. Se framanta un aluat elastic si omogen.

Scoatem aluatul pe masa unsa cu ulei si-l impartim in 3 parti egale (sau 4, in functie de marimea tavii)

Fiecare bucata de aluat o intindem cu mana pana ii dam o forma dreptunghiulara. Impaturim dreptunghiul pe lungime, astfel incat sa acopere 3/4 din suprafata. Lipim marginea apasand usor cu degetele, apoi din partea dublata incepem sa rulam, dand aluatului forma de sul. Sulul astfel format il intindem apoi cu mana (prin rulare cu palmele) pana ajunge la dimensiunea tavii.


In tava tapetata cu hartie de copt punem prima bagheta. Indoim putin hartia, astfel incat sa facem o margine. Repetam operatiunea dupa fiecare bagheta in parte. Lateralele le vom sustine cu 2 cutii de carton, de la folia de aluminiu sau cea alimentara. Astfel baghetele vor creste numai in inaltime, nu si in latime.



Cine are forma speciala de copt baghete va sari peste aceasta operatiune. :)

Acoperim tava cu folie alimetara si lasam vreo jumatate de ora la crescut. Le-am uns cu galbenus de ou desfacut cu 2 linguri de lapte, am crestat din loc in loc cu un forfece de bucatarie si am dat tava la cuptor la foc mediu pentru cca 25 de minute, pana s-au rumenit frumos.


Sursa de inspiratie