Cu zmeura si ciocolata ;) Pentru nepotica Stefania, la aniversarea celor 18 luni. :)))
* Pentru foi:
* 100 g faina
* Pentru mousse de zmeura:
* 500 g zmeura
* 150 ml frisca lichida
* Pentru decor:
* 100 g faina
* 6 oua
* 150 g zahar
* 50 g amidon
* esenta de vanilie
* esenta de rom
* 3 linguri cacao
* 150 g zahar
* 50 g amidon
* esenta de vanilie
* esenta de rom
* 3 linguri cacao
Albusurile se bat cu un praf de sare, la viteza medie, pana se fac spuma, adaugand treptat o jumatate din cantitatea de zahar. Se mareste viteza si se bate pana se intareste spuma.
Galbenusurile se bat cu zaharul ramas pana devin ca o crema, aproape albe. Se adauga vanilia. Faina si amidonul se cern in galbenusuri, se adauga albusurile batute si se omogenizeaza cu atentie.
Aluatul obtinut se imparte in 3 . In una din parti se pune cacaoa. Daca aluatul va deveni prea gros, se va subtia cu cateva linguri cu lapte rece.
Se coc trei foi in tava detasabila (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt. Se coace in jur de 10-15 minute. Se scot de pe hartia de copt si se lasa la racit pe un gratar. Nu se suprapun.
Galbenusurile se bat cu zaharul ramas pana devin ca o crema, aproape albe. Se adauga vanilia. Faina si amidonul se cern in galbenusuri, se adauga albusurile batute si se omogenizeaza cu atentie.
Aluatul obtinut se imparte in 3 . In una din parti se pune cacaoa. Daca aluatul va deveni prea gros, se va subtia cu cateva linguri cu lapte rece.
Se coc trei foi in tava detasabila (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt. Se coace in jur de 10-15 minute. Se scot de pe hartia de copt si se lasa la racit pe un gratar. Nu se suprapun.
* Pentru mousse de zmeura:
* 500 g zmeura
* 100 g ciocolata alba
* 300 ml frisca lichida
* 10 g gelatina
* 300 ml frisca lichida
* 10 g gelatina
Gelatina o hidratam in cateva linguri cu apa rece.
Zmeura o punem in blender si mixam fooarte bine pana devine piure. Punem intr-un vas pe foc si aducem la punctul de fierbere, amestecand continuu, apoi trecem piureul printr-o sita deasa. Vom obtine un sos delicios de zmeura, fara samburi. :)
Punem din nou vasul pe foc si adaugam ciocolata rupta bucati.
Amestecam continuu pana se topeste ciocolata si se uniformizeaza compozitia. Lasam la racit si cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget, adaugam gelatina si amestecam pana se dizolva. Dam la frigider pana se raceste complet, apoi amestecam cu frisca batuta, usor, cu miscari de jos in sus.
* Pentru ganache de ciocolata
Zmeura o punem in blender si mixam fooarte bine pana devine piure. Punem intr-un vas pe foc si aducem la punctul de fierbere, amestecand continuu, apoi trecem piureul printr-o sita deasa. Vom obtine un sos delicios de zmeura, fara samburi. :)
Punem din nou vasul pe foc si adaugam ciocolata rupta bucati.
Amestecam continuu pana se topeste ciocolata si se uniformizeaza compozitia. Lasam la racit si cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget, adaugam gelatina si amestecam pana se dizolva. Dam la frigider pana se raceste complet, apoi amestecam cu frisca batuta, usor, cu miscari de jos in sus.
* Pentru ganache de ciocolata
* 150 ml frisca lichida
* 100 g ciocolata amaruie
Ciocolata o topim intr-un vas, la foc mic, impreuna cu frisca lichida. Uniformizam si dam la rece pana incepe sa se intareasca.
* Pentru decor:
* 200 ml frisca lichida
* ciocolata rasa
* zmeura
* ciocolata rasa
* zmeura
Ambele creme, mousse-ul de zmeura si ganache-ul de ciocolata, le impartim in 2 parti egale.
In tava in care am copt foile punem unul din blaturile cu vanilie. Punem o parte din mousse-ul de zmeura, apoi o parte din ganache-ul de ciocolata.
Daca mousse-ul de zmeura nu s-a intarit suficient atat cat a a stat la rece, se pune pentru cateva minute la congelator.
Acoperim cu blatul cu cacao, apoi cremele, de data aceasta in ordine inversa, mai intai stratul de ganache si apoi cel de mousse de zmeura. Punem si cel de-al doilea blat de vanilie, sigilam cu folie alimentara si dam la rece pentru cateva ore, preferabil peste noapte.
Se scoate inelul de la tava detasabila, apoi rasturnam tortul pe platou.
Se orneaza cu frisca, ciocolata rasa si zmeura.
In tava in care am copt foile punem unul din blaturile cu vanilie. Punem o parte din mousse-ul de zmeura, apoi o parte din ganache-ul de ciocolata.
Daca mousse-ul de zmeura nu s-a intarit suficient atat cat a a stat la rece, se pune pentru cateva minute la congelator.
Acoperim cu blatul cu cacao, apoi cremele, de data aceasta in ordine inversa, mai intai stratul de ganache si apoi cel de mousse de zmeura. Punem si cel de-al doilea blat de vanilie, sigilam cu folie alimentara si dam la rece pentru cateva ore, preferabil peste noapte.
Se scoate inelul de la tava detasabila, apoi rasturnam tortul pe platou.
Se orneaza cu frisca, ciocolata rasa si zmeura.