Gem de capsuni

marți, 8 iunie 2010

Niste gem de capsuni oare cine n-ar vrea?



* 1 kg de capsuni
* 500 g zahar

Capsunile curatate si spalate se paseaza foarte bine cu blenderul sau se dau prin sita.

Pireul astfel obtinut se pune intr-o cratita cu fundul gros pe aragaz, la foc mic. Se amesteca din cand in cand si cand lichidul lasat de fructe incepe sa scada se adauga zaharul. Se mai fierbe in jur de jumatate de ora sau mai mult, in functie de cat de gros/legat vreti sa fie gemul. Trebuie tinut cont ca atunci cand se raceste gemul se ingroasa destul de mult.

Se da deoparte de pe foc si se amesteca in el de cateva ori pana se raceste.

Daca se prepara pentru iarna, se va turna fierbinte in borcane. Acestea se capseaza si se lasa sa se raceasca lent, invelite intr-o patura.

Optional, se poate adauga in gem si zeama de la o lamaie.

Mini-pizza



* Aluat:

* 1 lingurita drojdie uscata
* 1/2 lingurita sare
* 1/2 lingurita zahar
* 1 lingura ulei
* 100 ml lapte (sau apa)
* 200-250 g faina

* Sos:

* 1 cana suc de rosii
* 2 catei usturoi
* 1/2 lingurita zahar
* sare,piper
* oregano
* busuioc

* Umplutura:

* sunca de pui
* porumb boabe
* masline
* cascaval

Toate ingredientele pentru aluat se pun in cuva masinii de paine, programul de framantare+dospire.

In tot acest timp, pregatim ingredientele pentru umplutura. Sunca se taie cubulete mici, maslinelor li se scot samburii si cascavalul se rade pe razatoarea cu ochiuri mici. Cantitatile sunt dupa dorinta si se pot inlocui in functie de preferintele familiei.

Sucul de rosii il punem intr-un vas pe foc impreuna cu condimentele si se dau cateva clocote. Se lasa la racit.

Aluatul se intinde pe masa usor infainata intr-o foaie de aproximativ 0.5 cm. Se unge cu sos de rosii din belsug, se presara cubuletele de sunca, porumbul, maslinele si totul se acopera cu un strat fin de cascaval.



Se ruleaza aluatul cat mai strans posibil, apoi cu o ata taiem fasii late de 4-5 cm.



Acelasi procedeu de taiere l-am folosit si la Rolls Cinnabon :) E perfect pentru o taietura artistica. :))

Fiecare rulou se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se mai presara cu putin cascaval ras



si se dau la cuptor la foc mediu pana incep sa se rumeneasca si se topeste cascavalul.



Cu ceva vreme in urma, am pregatit pentru o petrecere aceste minipizza si le-am infipt in bete pentru frigarui. Am facut acadele pentru copii. :))