Va spuneam in postarea trecuta ca am avut evenimente in familie. Si  mai urmeaza... luna noiembrie e catastrofala pentru buzunare :))) dar incercam sa vedem partea frumoasa... ne vom distra, vom primi cadouri si vom manca torturi si prajituri... :))))

Din pacate nici pentru acest tort nu am poza cu sectiunea. Daaa...poate data viitoare. :))



Pentru blat:

6 oua
6 linguri zahar
4 linguri ulei
6 linguri faina
1 lingurita praf de copt
1 plic budinca de caramel Dr Oetcher

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o bezea tare si lucioasa. Galbenusurile se mixeaza cu uleiul, apoi se toarna peste bezea. Se amesteca usor cu o lingura sau la viteza cea mai mica a mixerului. Separat amestecam faina cu budinca si praful de copt, apoi o incorporam in compozitie, amestecand usor cu o lingura, cu miscari de jos in sus. Compozitia obtinuta se toarna intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu pentru cca jumatate de ora.

Blatul se pune pe un gratar si se lasa la racit.


 Pentru crema:

1200 ml lapte
12 linguri zahar
75 g amidon

100 g unt
100 g ciocolata amaruie

Am triplat cantitatile de la budinca de caramel ce-am facut-o cu ceva vreme in urma. 

Zaharul se caramelizeaza, pana ajunge la culoarea chihlimbarului. Laptele se toarna peste zaharul caramelizat, apoi se fierbe la foc mic pana se dizolva caramelul.

Amidonul il "desfacem" cu putin lapte din cratita, apoi il turnam peste laptele cu caramel. Fierbem la foc mic, amestecand continuu, pana se ingroasa.

Impartim crema in jumatate. In una din parti incorporam untul, iar in cealalta ciocolata rupta bucatele. Omogenizam si lasam la racit.


Blatul racit il taiem in 3. Pe unul din blaturi punem crema cu ciocolata, acoperim cu al doilea blat, crema de caramel si cel de-al treilea blat.

Pentru ornat am folosit:

500 ml smantana pentru frisca
2 linguri zahar
2 plicuri intaritor
1 lingura cafea solubila fina  (ness)

50 g ciocolata amaruie

Smantana rece se bate cu mixerul pana incepe sa capete consistenta. Adaugam zaharul si intaritorul si mixam pana se intareste bine. La sfarsit incorporam ness-ul, amestecand usor cu o lingura.

Eu am vrut neaparat sa fac modelul lui Gabi, dar voi puteti orna cum doriti. Si pentru ca spiralele alea sa iasa foarte bine, va sugerez sa folositi frisca vegetala.