Briose cu mac

marți, 22 iunie 2010

Cu dedicatie speciala pentru Vlad al Nataliei, care astazi a implinit 6 anisori. Poate candva vom reusi sa ajungem si noi la petrecere. :)) La multi ani, pui mic!

Briose cu mac

* 3 oua
* 150 g zahar
* 100 g smantana
* 50 g unt
* 50 ml lapte
* 1 lingura mac
* 1 praf de copt
* 200 g faina

* Pentru decor:

* 200 ml frisca

50 g zahar se caramelizeaza, apoi se "stinge" cu lapte caldut. Se adauga macul, se pune din nou pe foc si se dau cateva clocote. Se da deoparte si se lasa la racit, pana se topeste caramelul.

Ouale se mixeaza foarte bine cu un praf de sare, pana isi dubleaza volumul, apoi se adauga restul de zahar. Punem untul topit, apoi smantana. Se omogenizeaza, apoi se incorporeaza laptele cu caramel si mac, iar la sfarsit faina amestecata cu praful de copt. Se va obtine o compozitie ca de chec, de consistenta unei smantani groase.

Se pune compozitia in forme si se dau la cuptor la foc mediu, in jur de 25 de minute, pana se rumenesc.

Se orneaza cu frisca batuta si bombonele colorate pentru decor.



Si sectiune...



Tarta cu mere si bezea




* Pentru blat:

* 150 g branza de vaci
* 50 g zahar
* 4 linguri ulei
* 4 linguri lapte
* 2 galbenusuri
* 250 g faina
* esenta de vanilie
* 1 praf de copt

Se amesteca intr-un vas branza, laptele, uleiul si zaharul.

In alt vas se amesteca faina cu praful de copt si un praf de sare. Se incorporeaza faina in pasta de branza si se framanta, cat nu se mai lipeste aluatul de maini.

Se intinde o foaie pe masa infainata si se imbraca o forma rotunda detasabila, unsa cu putin ulei. Aluatul se ridica si pe peretii formei, formand o bordura de 2-3 cm inaltime. Cat timp pregatim umplutura dam tava la frigider.

* Umplutura:

* 5-6 mere
* 100 g zahar
* scortisoara
* zeama de la 1/2 lamaie
* 50 g unt

Merele curatate se taie cubulete. Se stropesc cu zeama de lamaie, apoi se pudreaza cu scortisoara.

Zaharul il caramelizam la foc mic. Cand a devenit lichid si a capatat o culoare aurie se adauga untul si se amesteca energic, pana se incorporeaza si obtinem un delicios caramel. Se adauga merele si se amesteca usor cu o spatula, pana toate cubuletele de mar sunt pline de caramel. Lasama la racit.

Presaram in tava putin pesmet si turnam merele. Nivelam si dam la cuptor la foc mediu, in jur de jumatate de ora.

* Pentru decor:

* 4 albusuri
* 100 g zahar
* esenta de vanilie

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si vanilia si se bat in continuare, pana obtinem o bezea lucioasa.

Dupa 20 minute de copt, se scoate tarta din cuptor si se spriteaza deasupra bezeaua, sub forma de gratar. Se da din nou la cuptor pana se aureste bezeaua.


Se lasa la racit in tava, se scoate inelul detasabil si se portioneaza.