Tartallette cu crema mascarpone

marți, 29 decembrie 2009

Tartallette cu crema mascarpone





* Pentru aluat:

* 180 g faina
* 50 g nuca macinata
* 1 galbenus
* 100 g zahar pudra
* 100 g unt
* esenta de vanilie

Faina o amestecam cu nuca macinata, zaharul pudra si un praf de sare. Adaugam galbenusul, esenta de vanilie si untul topit. Se framanta un aluat molicel, dar omogen, care se infasoara in folie si se da la frigider pentru minim 1 ora.



Formele le ungem bine cu unt si le umplem cu aluat. Intepam din loc in loc cu furculita



si dam la cuptor, la foc mediu, pana incep sa se rumeneasca marginile.

* Pentru crema:

* 1 galbenus
* 2-3 linguri lapte
* 100 g zahar
* 1/2 lingurita gelatina
* 100 g mascarpone
* 150 ml frisca lichida

Galbenusul il frecam cu zahar pana devine ca o crema. Adaugam laptele rece si punem vasul la foc mic (sau la bain-marine) si amestecam continuu pana incepe sa se ingroase compozitia. Lasam la racit.

Gelatina o hidratam in 2 linguri de apa rece si o adaugam peste crema de galbenusuri racorita (temperatura suportabila la deget).

Omogenizam si dam la frigider pana la racirea completa.

Punem mascarpone peste aceasta compozitie si mixam pana se omogenizeaza si obtinem o crema fina. La sfarsit incorporam si frisca batuta.

* Pentru decor:

* frisca
* cacao

Repartizam crema pe fiecare tarta in parte



si ornam cu frisca.



In momentul servirii se presara cu cacao din abundenta.

Rulada de pui cu carne tocata



* 1 piept de pui
* 1 morcov
* 2 catei usturoi
* 1 ou
* sare si piper
* busuioc
* cimbru

Jumatate din pieptul de pui il tocam impreuna cu morcov, usturoi, ou, sare, piper si busuioc.

Cealalta jumatate o feliem, iar fiecare felie o batem cu ciocanul de snitele. Saram si piperam dupa gust.



Compozitia de carne tocata o repartizam pe feliile de piept,



uniformizam, apoi rulam.

Punem rulourile obtinute intr-un vas yena, stropim cu cateva linguri de ulei, presaram cu cimbru.



Adaugam si 1/2 de pahar cu apa si dam la cuptor pana se rumenesc.

Spaghetti cu vitel Stroganoff



* 300 g pulpa de vitel
* 300 g ciuperci
* 1 ceapa mare
* 150 g smantana
* 1 lingurita mustar
* 2 rosii
* 1 catel usturoi
* sare si piper
* 1 pachet spaghetti

Carnea spalata si curatata de pielite o taiem fasii subtiri. O punem intr-o tigaie, la prajit, in cateva linguri de ulei de masline si o ceasca de apa.



Daca inca nu este fiarta dupa ce s-a evaporat apa, mai adaugati putina si fierbeti in continuare. Lasam pe foc pana se rumeneste putin.

Adaugam ceapa tocata marunt si ciupercile taiate felii. Lasam la foc mic, pana se inmoaie legumele.



Rosiile le oparim, le decojim si le tocam marunt. Turnam peste carne impreuna cu mustar si ustturoiul zdrobit.

Dam cateva clocote, apoi adaugam smantana si fierbem pana obtinem un sos cremos.

Pastele se fierb conform indicatiilor de pe ambalaj si se servesc cu deliciosul sos.

Sursa

Prajitura cu ciocolata



* 100 g unt
* 100 g ciocolata amaruie
* 2 linguri cacao
* 150 g zahar
* 1 cana lapte
* 3 oua
* 200 g faina
* esenta de rom
* 1 praf de copt
* Pentru glazura:
* 50 g zahar pudr
* 1-2 linguri zeama de lamaie
* bombonele pt decor

Topim untul cu ciocolata, adaugam laptele si zaharul amestecat cu cacaoa. Amestecam bine si lasam la racit.

Dupa ce se raceste compozitia adaugam galbenusurile unul cate unul si mixam bine dupa fiecare pana se omogenizeaza.

Incorporam faina amestecata cu praful de copt si un praf de sare.

Albusurile le batem spuma tare ca pentru bezea si le adaugam in compozitie amestecand usor.

Turnam amestecul in tava bine unsa cu unt si tapetata cu faina.



Dam la cuptor la foc mediu pentru jumatate de ora. Se face testul cu scobitoarea.

Pentru glazura amestecam zaharul pudra cu sucul de lamaie. Turnam cate putin, amestecand energic, pana ajungem la consistenta dorita.

Dupa ce prajitura s-a racit o rasturnam pe platou, turnam glazura de lamaie si ornam cu bombonele.

Fasole galbena cu rosii



* 400 g fasola galbena (congelata)
* 2 cepe
* 2 rosii
* 1 cana supa de carne (sau apa)
* sare si piper

Budinca de gris



* 500 ml lapte
* 4 linguri gris
* 3 linguri zahar
* 1 ou
* vanilie

Laptele il punem la fiert cu un praf de sare. Cand da in clocot punem grisul in ploaie, amestecand continuu cu un tel. cand incepe sa se ingroase dam deoparte si lasam la racit.

Adaugam galbenusul si vanilia.



Omogenizam. Albusul il batem spuma cu zaharul si il incorporam in compozitia de gris.

Compozitia obtinuta se toarna intr-o tava bine unsa cu unt si se da la cuptor, in jur de jumatate de ora, pana se rumeneste putin deasupra.

Se lasa in tava pana se racoreste apoi se rastoana pe un platou.



Am servit cu topping de ciocolata. Se poate folosi si dulceata.