Cam tarziu vin cu urarile pentru voi cei ce purtati numele Sf Mihail si Gavril. Multa sanatate si numai bine pentru toti, ceea ce imi doresc si mie. :))

Daca anul trecut am facut tort Amandina, anul acesta am schimbat modelul, dar nu m-am abatut prea mult de la regula: ciocolata cat se poate. :)) O combinatie de ciocolata si caramel delicios si curgator. Aspectul nu e tocmai unul pe care mi l-am dorit, mi-au cam iesit niste peri albi pana am ajuns la final :)) dar pana la urma gustul a compensat. ;)




 Blat:

6 oua
6 linguri zahar
3 linguri ulei
6 linguri faina
2 linguri amidon
1 lingurita praf de copt
2 pliculete zahar vanilat

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul si se mixeaza pana devin lucioase, ca pentru bezea. Galbenusurile se bat uleiul pana devin ca o crema, apoi se rastoarna peste spuma de albusuri. Se adauga zaharul vanilat si faina amestecata cu praful de copt si amidonul. Se omogenizeaza amestecand usor cu o spatula.

Rasturnam compozitia intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor pana se rumeneste usor deasupra. Se face proba cu scobitoarea.

Caramel:

150 g zahar
200 ml smantana pentru frisca
50 g unt

Zaharul se caramelizeaza. Lasam pe foc pana devine lichid si capata culoarea chihlimbarului. Dam deoparte sau dam focul foarte mic si turnam smantana pentru frisca. Atentie la aburii care se formeaza. Punem vasul din nou pe foc si fierbem pana se topeste caramelul si compozitia se ingroasa usor. Adaugam untul si omogenizam. Lasam putin sa se racoreasca, timp in care trebuie sa rezistam tentatiei de a baga degetele in caramel. :))) Dupa ce s-a racorit bagam blenderul vertical si mixam bine bine, apoi lasam la racit.

Crema de ciocolata:

200 g ciocolata amaruie
250 ml smantana pentru frisca
2 linguri coniac

Ciocolata rupta bucatele o topim la foc mic impreuna cu smantana pentru frisca. Aducem la punctul de fierbere, omogenizam si lasam la racit. Dupa ce s-a mai racorit adaugam coniacul, omogenizam si dam la frigider pentru macar 1 ora, pana crema se raceste si se intareste. Bagam mixerul in crema si mixam pana crema devine pufoasa.

Sirop:

50 g zahar
2 linguri coniac
~100 ml apa

Zaharul si apa se pun la fiert timp de cateva minute.  Se da deoparte si se lasa la racit. Cand e rece se adauga si coniacul.

Pentru glazura:

100 g ciocolata amaruie
50 ml smantana pentru frisca
50 g unt

Ciocolata se topeste la foc mic cu smantana si untul. Se omogenizeaza si se lasa la racit.

Blatul copt si racit il taiem in 3.


Primul blat il punem pe un platou, insiropam si acoperim cu jumatate din crema. Peste stratul de crema de ciocolata punem un strat de caramel, atat cat consideram de cuviinta.

Nu puneti prea mult, e destul de moale si va curge dintre blaturi. Ce va ramane puneti intr-un borcan si pastrati la frigider pentru alte retete de prajituri.


Acoperim cu cel de-al doilea blat insiropat, restul de crema, inca un strat de caramel si cel de-al 3-lea blat, de asemenea, insiropat. Dam la frigider pentru cateva ore. Eu l-am tinut peste noapte.

Pentru decor:

250-300 ml frisca lichida
1 lingura ness

100 g ciocolata rasa

150 g nuca
50 g ciocolata amaruie

  • Nessul se amesteca in frisca lichida, apoi mixeaza pana se intareste.
  • Ciocolata se rade cu un curatitor de legume.
  • Nuca si ciocolata tinuta cateva minute la congelator se pun la robot si se macina impreuna.
Tortul se imbraca intr-un strat subtire de frisca. Se toarna glazura pe tort, marginile se tapeteaza cu nuca macinata. Se presara ciocolata rasa si se orneaza cu restul de frisca.



Promit sa revin maine cu sectiunea. Am pastrat o feliuta special pentru voi. :))