Chec din albusuri

vineri, 2 iulie 2010


* 6 albusuri
* 100 g zahar
* 100 g unt
* 1 lamaie
* 50 g nuca macinata
* 2 linguri bilute de ciocolata
* 150 g faina
* esenta de vanilie
* 1 lingurita praf de copt

Untul moale la temperatura camerei se freaca spuma impreuna cu zaharul. Se adauga zeama de lamaie (si coaja daca va place) si se omogenizeaza. Apoi se pune faina amestecata cu praful de copt, nuca macinata si bilutele de ciocolata. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se incorporeaza usor in compozitia cu unt.

Se unge forma de chec cu unt, se toarna compozitia si se da la cuptor la foc mediu, pana se rumeneste usor deasupra. Se face proba cu scobitoarea.

Se lasa la racit in tava, apoi se feliaza.

Bezele

Bezele


* 4 albusuri
* 250 g zahar
* esenta de vanilie

Albusurile se bat bine cu un praf de sare. Cand spuma incepe sa se intareasca se adauga zaharul si esenta de vanilie, cate putin, si mixam pana obtinem o spuma tare si lucioasa, care face "turturi" in momentul in care scoatem paleta mixerului.

In tava tapetata cu hartie de copt se aseaza gramajoare de albus luate cu lingurita sau spritate si se da la cuptor la foc foarte mic ( eu am pus la foc mic cu usa cuptorului deschisa) , ca sa se intareasca si sa se usuce incetul cu incetul.

Cand sunt gata se desprind de pe hartie. Se pot lipi doua cate doua cu crema. Eu n-am mai apucat. :))